Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Besin Destek Ürünleri ve Fonksiyonel Besinler

Besin Destek Ürünleri ve Fonksiyonel Besinler

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES4009 Besin Destek Ürünleri ve Fonksiyonel Besinler 2/0/0 SA Türkçe 2
Dersin Amacı
Besin desteği olarak kullanılan ürünler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Pelin Baltacı
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 15.00, Şirinevler Yerleşkesi
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe, 13.00-14.00, Hukuk Fakültesi 2. Kat, 202 nolu oda
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım

-Tartışma

-Soru,cevap

 
Temel Kaynaklar Baysoy G. Fonksiyonel Gıdalar. Ankara Nobel Tıp Kitabevleri. 2020. 2. Baskı

Arslan S. Editör. Besin Destekleri (Vitamin mineral olmayan). Hedef yayıncılık. 1. baskı
 
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Besin destekleri tanımlar, sağlığa etkileri ve ilgili mevzuatlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
2. Hafta Vitamin-mineral grubu besin destekleri ve ilaç etkileşimi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
3. Hafta Bitkisel besin destekleri ve ilaç etkileşimleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
4. Hafta Bitkisel besin destekleri ve ilaç etkileşimleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
5. Hafta Prebiyotikler, probiyotikler, postbiyotikler Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
6. Hafta Protein ve aminoasit kaynaklı besin destekleri ve ilaç etkileşimi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin destekleri ve ilaç etkileşimi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
9. Hafta Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
10. Hafta Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
11. Hafta Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
12. Hafta Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
13. Hafta Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
14. Hafta Final Sınavı
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır.
ÖÇ-2Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır.
ÖÇ-3Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır.
ÖÇ-4Vitamin ve mineralleri sınıflandırır.
ÖÇ-5Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar.
ÖÇ-6Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler.
ÖÇ-7Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir.
ÖÇ-8Fonksiyonel besinleri tanımlar ve sağlığa etkilerini tartışır.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7          
ÖÇ 8