Besin desteği olarak kullanılan ürünler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Pelin Baltacı
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Perşembe, 15.00, Şirinevler Yerleşkesi
Görüşme Saatleri ve Yeri
Perşembe, 13.00-14.00, Hukuk Fakültesi 2. Kat, 202 nolu oda
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Anlatım
-Tartışma
-Soru,cevap
Temel Kaynaklar
Baysoy G. Fonksiyonel Gıdalar. Ankara Nobel Tıp Kitabevleri. 2020. 2. Baskı
Arslan S. Editör. Besin Destekleri (Vitamin mineral olmayan). Hedef yayıncılık. 1. baskı
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Besin destekleri tanımlar, sağlığa etkileri ve ilgili mevzuatlar
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
2. Hafta
Vitamin-mineral grubu besin destekleri ve ilaç etkileşimi
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
3. Hafta
Bitkisel besin destekleri ve ilaç etkileşimleri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
4. Hafta
Bitkisel besin destekleri ve ilaç etkileşimleri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
5. Hafta
Prebiyotikler, probiyotikler, postbiyotikler
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
6. Hafta
Protein ve aminoasit kaynaklı besin destekleri ve ilaç etkileşimi
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin destekleri ve ilaç etkileşimi
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
9. Hafta
Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
10. Hafta
Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
11. Hafta
Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
12. Hafta
Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
13. Hafta
Fonksiyonel besinlerin tanımı, sınıflandırılması ve sağlığa etkileri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,Sunum
14. Hafta
Final Sınavı
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır.
ÖÇ-2
Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır.
ÖÇ-3
Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır.
ÖÇ-4
Vitamin ve mineralleri sınıflandırır.
ÖÇ-5
Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar.
ÖÇ-6
Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler.
ÖÇ-7
Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir.
ÖÇ-8
Fonksiyonel besinleri tanımlar ve sağlığa etkilerini tartışır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme