Ülkelerin kültürlerinin öğrenilmesi, kültürel farklılıkları, kültürlerin mutfaklara etkisi, mutfak kültürlerinin tarihsel gelişimi ve yerel yemeklerin tanınması, uluslararası mutfakların sağlık üzerine etkilerini inceleme
Ön Koşullar
Devam zorunluluğu
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Salı, 15:00-16:45, CB-01-01
Görüşme Saatleri ve Yeri
Çarşamba, 09:00-15:00, SBF 2. Kat
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Sanal sınıf, senkron ders
Temel Kaynaklar
Ders notları
Diğer Kaynaklar
MacVeigh J. (Ed: Garza D), (2009). International cuisine, Clifton Park, NY, USA.
Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2171, Dünya Mutfakları I
Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim yayını, No: 2247, Dünya Mutfakları II
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Anadolu mutfak kültürünün kökenleri ve Türk mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
2. Hafta
Fransız mutfağı ve İtalyan mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
3. Hafta
İspanyol mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
4. Hafta
İngiliz ve Balkan mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
5. Hafta
İskandinav ve Rus mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
6. Hafta
Orta, Kuzey, Güney Amerika ve Meksika mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
7. Hafta
Çin mutfağı, Japon mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
8. Hafta
Ara sınav
Sınav
9. Hafta
Hint mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
10. Hafta
Kore mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
11. Hafta
Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfakları
Anlatım, Soru-Cevap
12. Hafta
Orta Doğu ve Afrika mutfağı
Anlatım, Soru-Cevap
13. Hafta
Diğer Asya Mutfakları (Orta Asya, Iran, Afganistan, Pakistan)
Anlatım, Soru-Cevap
14. Hafta
Diğer Asya Mutfakları (Orta Asya, Iran, Afganistan, Pakistan)
Anlatım, Soru-Cevap
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
20
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
20
Final
1
60
ÖÇ-1
Kültür ve yemek ilişkisi konusunda bilgi ve beceri kazanır.
ÖÇ-2
Ülkelere göre yemek kültürleri konusunda bilgi ve beceri kazanır.
ÖÇ-3
Farklı ülke mutfaklarının özelliklerini tanıyabilme konusunda bilgi ve beceri kazanır
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme