Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I

Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5001 5 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I 3/2/0 Z Türkçe 4
Dersin Amacı
Safra kesesi, pankreas, böbrek, karaciğer, kemik ve eklem hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ve enfeksiyon hastalıklarının patofizyolojisi, etiyolojisi ve komplikasyonlarını öğrenerek uygun tıbbi beslenme tedavisinin hazırlanması.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Pınar Hamurcu
Asistanlar Arş.Gör. Rümeysa Özçalkap İçöz
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım

- Tartışma

 
Temel Kaynaklar Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2020.

Mercanlıgil S, Şahin H, Akbulut G, Yıldırım H.Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, Ankara Nobel Tıp Kitapevi, Ankara, 2021
Diğer Kaynaklar - Mahan L.K., Escott-Stump S., Karuse's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.

 - Whitney E. N., Rolfes S.R.Understanding Nutrition 7th Edition, West Publishing Company, USA, 1996.

- Lankford T.R. Foundations of Normal and Therapeutic nutrition, 2nd Edition, Delmar Publishing, USA, 1994.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Obezite ve beslenme Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
2. Hafta Obezite ve beslenme Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
3. Hafta Yeme bozuklukları ve beslenme Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
4. Hafta Diyabet ve TBT Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
5. Hafta Diyabet ve TBT Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
6. Hafta Diyabet ve TBT Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Kalp damar hastalıklar - Hipertansiyon ve TBT Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
9. Hafta Kalp damar hastalıklar - Hipertansiyon ve TBT Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
10. Hafta Kemik Eklem hastaları ve TBT Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
11. Hafta GİS hastalıkları ve TBT Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
12. Hafta GİS hastalıkları ve TBT Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
13. Hafta GİS hastalıkları ve TBT Anlatım, Soru-cevap, Tartışma
14. Hafta Final Sınavı
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 10
Final 1 50


ÖÇ-1Beslenme ile ilintili yetişkin hastalıklarında tıbbi terminolojiyi ve hastalık sınıflamasını öğrenir.
ÖÇ-2Yetişkin bireylerde akut ve kronik hastalıkların etiyolojisi, bulguları ve komplikasyonlarının beslenme ile etkileşimini yorumlar.
ÖÇ-3Besin ve besin ögesi alımı modifikasyonlarının gerekçelerini ve bu hastalıklardan korunmada veya hastalıkların tedavisinde nasıl uygulanacağını bilir.
ÖÇ-4Hastalığa özgü enerji ve besin ögelerinin gereksinmelerinin hesaplanmasını, sonuçların nasıl yorumlanacağını ve uygun diyet planlamasını öğrenir.
ÖÇ-5Farklı beslenme alışkanlıkları, kültürel altyapıları ve sosyoekonomik durumları olan kişilerin diyetlerinin nasıl düzenleneceğini, besinsel biyoyararlılığın besin gereksinimlerinin karşılanmasını etkilediğini anlar.
ÖÇ-6Akut ve kronik hastalıkların önlenmesinde ve tedavilerinde beslenme ve diyetetik uygulamalarını öğrenir.
ÖÇ-7Akut ve kronik hastalığı olan bireylerde kişiye özel tıbbi beslenme tedavisi programını geliştirme, uygulama ve izleme becerisi kazanır.
ÖÇ-8Hastaların beslenme durumunu 
değerlendirme ve beslenme konusunda eğitim verme becerisi kazanır. 

ÖÇ-9Yetişkin hastalarda enteral ve parenteral beslenme uygulamalarını öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7          
ÖÇ 8          
ÖÇ 9