Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak amacıyla eğitim vermek.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
.
Ders Gün,Saat ve Yeri
BU DERS BU DÖNEM AÇILMAYACAKTIR
Görüşme Saatleri ve Yeri
........
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Anlatım
- Tartışma
Temel Kaynaklar
Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara, 1995.
Diğer Kaynaklar
- Kinton R, Ceserani V, Foskett D, The Theory of Catering, Eighth edition, Hodder & Stoughton, London, 1995.
- Spears MC, Foodservice Organizations A managerial and Systems Approach, Prentice Hall Englewood Cliffs, Ohio, 1995.
- Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing, Selection and Procurement for the Hospitality Industry, Fifth Edition , John Wiley & Sons Inc, London, 2002.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Toplu Beslenmenin tanımı, önemi/TBYK, özellikleri TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri
Sözlü Anlatım
2. Hafta
Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon
Sözlü Anlatım
3. Hafta
Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri
Sözlü Anlatım
4. Hafta
TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi, TB çalışanlarının Organizasyonu, Görev Tanımları
Sözlü Anlatım
5. Hafta
TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane Donanımı
Sözlü Anlatım
6. Hafta
Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler ,Yeni Teknoloji
Sözlü Anlatım
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Menü Yönetim ve Denetimi I
Sözlü Anlatım
9. Hafta
Menü Yönetim ve Denetimi II
Sözlü Anlatım
10. Hafta
Standart Yemek Tarifeleri
Sözlü Anlatım
11. Hafta
TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme Yolları
Sözlü Anlatım
12. Hafta
Satın Alma Teknikleri
Sözlü Anlatım
13. Hafta
Depolama İlkeleri
Sözlü Anlatım
14. Hafta
Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği
Sözlü Anlatım
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
50
ÖÇ-1
Toplu beslenme sistemlerinin önemini ve hizmet süreçlerini öğrenir.
ÖÇ-2
Temel üretim teknikleri ile yeni üretim sistemlerini kavrar.
ÖÇ-3
Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin sahip olması gereken temel bilgileri öğrenir.
ÖÇ-4
Yeni yönetim yaklaşımlarını ve yönetim fonksiyonlarını öğrenir.
ÖÇ-5
Ulusal ve uluslararası beslenme rehberleri çerçevesinde enerji ve besin öğeleri gereksinimlerine uygun riskli ve özel gruplara özgü yemek listelerini planlama ve değerlendirme bilgi ve becerisi edinir.
ÖÇ-6
Son ürüne özgü kaliteli ve sağlıklı hammadde seçiminde diyetisyenin rolünü öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme