Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Toplu Beslenme Sistemleri I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5002 5 Toplu Beslenme Sistemleri I 3/0/0 Z Türkçe 3
Dersin Amacı
Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak amacıyla eğitim vermek.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar .
Ders Gün,Saat ve Yeri BU DERS BU DÖNEM AÇILMAYACAKTIR
Görüşme Saatleri ve Yeri ........
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım

- Tartışma
Temel Kaynaklar Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara, 1995.
Diğer Kaynaklar

- Kinton R, Ceserani V, Foskett D, The Theory of Catering, Eighth edition, Hodder & Stoughton, London, 1995.

- Spears MC, Foodservice Organizations A managerial and Systems Approach, Prentice Hall Englewood Cliffs, Ohio, 1995.

-  Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing, Selection and Procurement for the Hospitality Industry, Fifth Edition , John Wiley & Sons Inc, London, 2002.

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Toplu Beslenmenin tanımı, önemi/TBYK, özellikleri TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri Sözlü Anlatım
2. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon Sözlü Anlatım
3. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri Sözlü Anlatım
4. Hafta TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi, TB çalışanlarının Organizasyonu, Görev Tanımları Sözlü Anlatım
5. Hafta TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane Donanımı Sözlü Anlatım
6. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler ,Yeni Teknoloji Sözlü Anlatım
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Menü Yönetim ve Denetimi I Sözlü Anlatım
9. Hafta Menü Yönetim ve Denetimi II Sözlü Anlatım
10. Hafta Standart Yemek Tarifeleri Sözlü Anlatım
11. Hafta TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme Yolları Sözlü Anlatım
12. Hafta Satın Alma Teknikleri Sözlü Anlatım
13. Hafta Depolama İlkeleri Sözlü Anlatım
14. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği Sözlü Anlatım
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 50


ÖÇ-1Toplu beslenme sistemlerinin önemini ve hizmet süreçlerini öğrenir.
ÖÇ-2Temel üretim teknikleri ile yeni üretim sistemlerini kavrar.
ÖÇ-3Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin sahip olması gereken temel bilgileri öğrenir.
ÖÇ-4Yeni yönetim yaklaşımlarını ve yönetim fonksiyonlarını öğrenir.
ÖÇ-5Ulusal ve uluslararası beslenme rehberleri çerçevesinde enerji ve besin öğeleri gereksinimlerine uygun riskli ve özel gruplara özgü yemek listelerini planlama ve değerlendirme bilgi ve becerisi edinir.
ÖÇ-6Son ürüne özgü kaliteli ve sağlıklı hammadde seçiminde diyetisyenin rolünü öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6