Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Anne ve Çocuk Beslenmesi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5003 5 Anne ve Çocuk Beslenmesi 2/2/0 Z Türkçe 3
Dersin Amacı
Fetal yaşamdan başlayarak her yaş grubu çocuk, gebe ve emzikli kadınların sağlıklarını sürdürebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini öğrenmek, toplumun bu doğrultuda daha sağlıklı hale gelmesi yönünde verilecek beslenme eğitimleri ilkelerini öğrenmek ve uygulamak
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Volkan Özkaya
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

-Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma

Temel Kaynaklar Köksal G., Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi.Hatiboğlu yayınevi, 2000
Diğer Kaynaklar

1.      Ekwall, SW, Ekwall VK. Pediatric Nutrition in Chronic Diseases and developmental Disordes, Oxford University Press, 2005

2.      Fomon SJ. Nutrition of Normal Infants. Mosby, St. Louis, 1993.

3.      Thomas B. Manual of Dietetic Practice, Third Edition, 2001.

4.      McLaren DS, Burman D, Belton NR. Textbook of Paediatric Nutrition, Edinburg, 1991.

5.    Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2001.

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Dünya’da ve Türkiye’de anne ve çocuk beslenmesinin önemi (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
2. Hafta Gebelik öncesi dönemde beslenme (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
3. Hafta Gebelik fizyolojisi, gebelikte enerji ve besin ögesi gereksinimleri, gebelikte oluşan sorunlar (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
4. Hafta Fetal beslenme ve yetişkin dönem kronik hastalıkları ilişkisi (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
5. Hafta Emzirme dönemi fizyolojisi, emzirme döneminde enerji ve besin ögesi gereksinimleri (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
6. Hafta Anne sütü, emzirme ile ilgili problemler ve çözüm yaklaşımları (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
7. Hafta 0-1 yaş dönemi çocukların özellikleri, enerji ve besin ögesi gereksinimleri, tamamlayıcı beslenme uygulamaları (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Bebek formulaları (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
10. Hafta 1-3 yaş ve 3-5 yaş dönemi çocukların özellikleri ve enerji ve besin ögesi gereksinimleri (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
11. Hafta Okul çağı çocukların özellikleri ve enerji ve besin ögesi gereksinimleri (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
12. Hafta Adolesan dönemin özellikleri ve enerji ve besin ögesi gereksinimleri (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
13. Hafta Çocuk ve adolesanların beslenme ile ilgili sorunları, çözüm önerileri ve tıbbi beslenme tedavisi (teorik/uygulama) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
14. Hafta Genel tekrar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Gebe ve emzikli kadınların, yenidoğan, bebek, okul öncesi, okul çağı çocukların ve adölesanların beslenme gereksinimleri hakkında bilgi edinir.
ÖÇ-2Enerji ve makro besin ögeleri ile mikro besin ögelerinin anne çocuk beslenmesindeki önemini ve kaynaklarını öğrenir.
ÖÇ-3Bu dönemlerdeki beslenme ile ilişkili sorunları öğrenir ve çözüm önerileri geliştirir.
ÖÇ-4Yetişkin dönem hastalıkların fetal orijinlerini kavrar; fetal ve neonatal beslenmenin yaşamın ileri dönemlerinde gelişebilecek hastalıklara etkilerini öğrenir.
ÖÇ-5Türkiye ve Dünyadaki gebe-emzikli, çocuk ve adolesan dönemlerine ilişkin beslenme programları ve uygulamalar hakkında bilgi edinir ve öneriler geliştirir.
ÖÇ-6Bu gruplara yönelik beslenme eğitiminde dikkat edilmesi gereken konuları öğrenir ve eğitim yapar.
ÖÇ-7Tamamlayıcı besinlerin uygun zamanda ve miktarda verilmesini öğrenir.
ÖÇ-8Bebek formulalarının özelliklerini ve kullanım alanlarını öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7          
ÖÇ 8