Fetal yaşamdan başlayarak her yaş grubu çocuk, gebe ve emzikli kadınların sağlıklarını sürdürebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini öğrenmek, toplumun bu doğrultuda daha sağlıklı hale gelmesi yönünde verilecek beslenme eğitimleri ilkelerini öğrenmek ve uygulamak
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Öğr. Gör. Esma Uygur
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
Temel Kaynaklar
Köksal G., Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi.Hatiboğlu yayınevi, 2000
Diğer Kaynaklar
1. Ekwall, SW, Ekwall VK. Pediatric Nutrition in Chronic Diseases and developmental Disordes, Oxford University Press, 2005
2. Fomon SJ. Nutrition of Normal Infants. Mosby, St. Louis, 1993.
3. Thomas B. Manual of Dietetic Practice, Third Edition, 2001.
4. McLaren DS, Burman D, Belton NR. Textbook of Paediatric Nutrition, Edinburg, 1991.
5. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi. Ankara, 2001.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Dünya’da ve Türkiye’de anne ve çocuk beslenmesinin önemi (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
2. Hafta
Gebelik öncesi dönemde beslenme (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
3. Hafta
Gebelik fizyolojisi, gebelikte enerji ve besin ögesi gereksinimleri, gebelikte oluşan sorunlar (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
4. Hafta
Fetal beslenme ve yetişkin dönem kronik hastalıkları ilişkisi (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
5. Hafta
Emzirme dönemi fizyolojisi, emzirme döneminde enerji ve besin ögesi gereksinimleri (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
6. Hafta
Anne sütü, emzirme ile ilgili problemler ve çözüm yaklaşımları (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
7. Hafta
0-1 yaş dönemi çocukların özellikleri, enerji ve besin ögesi gereksinimleri, tamamlayıcı beslenme uygulamaları (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Bebek formulaları (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
10. Hafta
1-3 yaş ve 3-5 yaş dönemi çocukların özellikleri ve enerji ve besin ögesi gereksinimleri (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
11. Hafta
Okul çağı çocukların özellikleri ve enerji ve besin ögesi gereksinimleri (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
12. Hafta
Adolesan dönemin özellikleri ve enerji ve besin ögesi gereksinimleri (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
13. Hafta
Çocuk ve adolesanların beslenme ile ilgili sorunları, çözüm önerileri ve tıbbi beslenme tedavisi (teorik/uygulama)
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
14. Hafta
Genel tekrar
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Uygulama, Sunum
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Gebe ve emzikli kadınların, yenidoğan, bebek, okul öncesi, okul çağı çocukların ve adölesanların beslenme gereksinimleri hakkında bilgi edinir.
ÖÇ-2
Enerji ve makro besin ögeleri ile mikro besin ögelerinin anne çocuk beslenmesindeki önemini ve kaynaklarını öğrenir.
ÖÇ-3
Bu dönemlerdeki beslenme ile ilişkili sorunları öğrenir ve çözüm önerileri geliştirir.
ÖÇ-4
Yetişkin dönem hastalıkların fetal orijinlerini kavrar; fetal ve neonatal beslenmenin yaşamın ileri dönemlerinde gelişebilecek hastalıklara etkilerini öğrenir.
ÖÇ-5
Türkiye ve Dünyadaki gebe-emzikli, çocuk ve adolesan dönemlerine ilişkin beslenme programları ve uygulamalar hakkında bilgi edinir ve öneriler geliştirir.
ÖÇ-6
Bu gruplara yönelik beslenme eğitiminde dikkat edilmesi gereken konuları öğrenir ve eğitim yapar.
ÖÇ-7
Tamamlayıcı besinlerin uygun zamanda ve miktarda verilmesini öğrenir.
ÖÇ-8
Bebek formulalarının özelliklerini ve kullanım alanlarını öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme