Bu dersin sonunda öğrenciler; obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ile bazı deri hastalıklarının patofizyolojisini ve etiyolojisini ve hastalıkların belirtilerini ve komplikasyonlarını öğreneceklerdir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Ebru Afşar
Asistanlar
Arş. Gör. Rümeysa Özçalkap İçöz
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Senkron anlatım, görsel sunum, tartışma
Temel Kaynaklar
1-Pathophysiology of Disease: An Introduction to Clinical Medicine 7/E 7. baskı Stephen J.McPhee , Vishwanath R.Lingappa, William F. Ganong.
2-Basitleştirilmiş Klinik Patofizyoloji A. Berkowitz. Çeviri Editörü: Prof. Dr. Özdem Arığ, Prof.Dr. Asiye Nurten Baskı tarihi:2016. Nobel Tıp Kitapevi ISBN: 9786053351863
3- Fonksiyonel Tıp . yazar: Dr. Mustafa Atasoy.3. baskı Meta basım matbaacılık, 2018
4- Patofizyolojinin Temelleri yazar Carol Mattson Porth. 4. baskı. Çeviri Editörü Prof Dr. Mine Durusu Tanrıöver, Uzm Dr. Alper Sarı. Palme yayıncılık 2017 ISBN: 6053558125
Diğer Kaynaklar
Ders notu
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
İmmün Sistem Hastalıkları
Sözlü anlatım
2. Hafta
Nutrigenetik
Sözlü anlatım
3. Hafta
Sıvı Elektrolit Dengesi
Sözlü anlatım
4. Hafta
Asit Baz Dengesi
Sözlü anlatım
5. Hafta
Farmakoloji
Sözlü anlatım
6. Hafta
Ara Sınav
7. Hafta
Endokrin Pankreas Hastalıkları 1
Sözlü anlatım
8. Hafta
Endokrin Pankreas Hastalıkları 2
Sözlü anlatım
9. Hafta
Ateroskleroz Patogenezi ve Miyokard İnfarktüsü
Sözlü anlatım
10. Hafta
Konjestif Kalp Yetmezliği ve İnme Patofizyolojisi
Sözlü anlatım
11. Hafta
Gastrointestinal Sistem Hastalıkları 1
Sözlü anlatım
12. Hafta
Tat ve Koku Bileşenleri , Pigmentler
Sözlü anlatım
13. Hafta
Dermatolojik Hastalıklar
Sözlü anlatım
14. Hafta
Hemostaz ve İlişkili Hastalıklar
Sözlü anlatım
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Hastaya tanı konulması için araştırma yollarını, yaygın tedavi türlerini ve hasta yönetimini bilir.
ÖÇ-2
Besin ve besin ögesi alımı modifikasyonlarının gerekçelerini ve bu hastalıklardan korunmada veya hastalıkların tedavisinde nasıl uygulanacağını bilir.
ÖÇ-3
Besin alımının saptanmasında kullanılan teknikleri, ilgili besin ögelerinin hesaplanmasını, sonuçların nasıl yorumlanacağını ve verilerin besin ögesi gereksinimlerinin hesaplanmasındaki sınırlılıkları bilir.
ÖÇ-4
Farklı besin alışkanlıkları, kültürel altyapıları ve sosyoekonomik durumları olan kişilerin diyetlerinin nasıl düzenleneceğini, besinsel biyoyararlılığın besin gereksinimlerinin karşılanmasını etkilediğini anlar
ÖÇ-5
Tanı ve araştırma için kullanılabilecek diyet modifikasyon yollarını anlar.
ÖÇ-6
Hangi besin veya besin gruplarının hangi ilaçlarla etkinliğinin değişebileceğini öğrenir.
ÖÇ-7
Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların isimlerini, endikasyonlarını ve kontraendikasyonlarını bilir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme