Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Hastalıkların Patofizyolojisi I

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5005 Hastalıkların Patofizyolojisi I 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
 Bu dersin sonunda öğrenciler; obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ile bazı deri hastalıklarının patofizyolojisini ve etiyolojisini ve hastalıkların belirtilerini ve komplikasyonlarını öğreneceklerdir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ebru Afşar
Asistanlar Arş. Gör. Rümeysa Özçalkap İçöz
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Senkron anlatım, görsel sunum, tartışma
Temel Kaynaklar 1-Pathophysiology of Disease: An Introduction to Clinical Medicine 7/E 7. baskı Stephen J.McPhee , Vishwanath R.Lingappa, William F. Ganong. 

2-Basitleştirilmiş Klinik Patofizyoloji A. Berkowitz. Çeviri Editörü: Prof. Dr. Özdem Arığ, Prof.Dr. Asiye Nurten Baskı tarihi:2016. Nobel Tıp Kitapevi ISBN: 9786053351863

3- Fonksiyonel Tıp . yazar: Dr. Mustafa Atasoy.3. baskı Meta basım matbaacılık, 2018

4- Patofizyolojinin Temelleri yazar Carol Mattson Porth. 4. baskı. Çeviri Editörü Prof Dr. Mine Durusu Tanrıöver, Uzm Dr. Alper Sarı. Palme yayıncılık 2017 ISBN: 6053558125
Diğer Kaynaklar
Ders notu
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta İmmün Sistem Hastalıkları Sözlü anlatım
2. Hafta Nutrigenetik Sözlü anlatım
3. Hafta Sıvı Elektrolit Dengesi Sözlü anlatım
4. Hafta Asit Baz Dengesi Sözlü anlatım
5. Hafta Farmakoloji Sözlü anlatım
6. Hafta Ara Sınav
7. Hafta Endokrin Pankreas Hastalıkları 1 Sözlü anlatım
8. Hafta Endokrin Pankreas Hastalıkları 2 Sözlü anlatım
9. Hafta Ateroskleroz Patogenezi ve Miyokard İnfarktüsü Sözlü anlatım
10. Hafta Konjestif Kalp Yetmezliği ve İnme Patofizyolojisi Sözlü anlatım
11. Hafta Gastrointestinal Sistem Hastalıkları 1 Sözlü anlatım
12. Hafta Tat ve Koku Bileşenleri , Pigmentler Sözlü anlatım
13. Hafta Dermatolojik Hastalıklar Sözlü anlatım
14. Hafta Hemostaz ve İlişkili Hastalıklar Sözlü anlatım
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Hastaya tanı konulması için 
araştırma yollarını, yaygın tedavi 
türlerini ve hasta yönetimini bilir.
ÖÇ-2Besin ve besin ögesi alımı 
modifikasyonlarının gerekçelerini ve bu hastalıklardan korunmada veya hastalıkların tedavisinde nasıl uygulanacağını bilir.
ÖÇ-3Besin alımının saptanmasında kullanılan teknikleri, ilgili besin ögelerinin hesaplanmasını, sonuçların nasıl yorumlanacağını ve verilerin besin ögesi gereksinimlerinin hesaplanmasındaki sınırlılıkları bilir.
ÖÇ-4Farklı besin alışkanlıkları, kültürel altyapıları ve sosyoekonomik durumları olan kişilerin diyetlerinin nasıl düzenleneceğini, besinsel biyoyararlılığın besin gereksinimlerinin karşılanmasını etkilediğini anlar
ÖÇ-5Tanı ve araştırma için kullanılabilecek diyet modifikasyon yollarını anlar.
ÖÇ-6Hangi besin veya besin gruplarının hangi ilaçlarla etkinliğinin değişebileceğini öğrenir.

ÖÇ-7Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların isimlerini, endikasyonlarını ve kontraendikasyonlarını bilir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7