Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi ile beslenme durumunun saptanması yöntemlerini öğrenip açıklayabilmek, bu yöntemleri hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumunun saptanmasında uygulayabilmek ve bu konularda bilgi ve beceri kazanmaktır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Pelin Baltacı
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim-öğretim döneminde verilmemektedir
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
Temel Kaynaklar
Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 1999.
Diğer Kaynaklar
- Banks J., Breeze E., Lessof C., Nazroo J., Living in the 21st century: older people in England THE 2006 ENGLISH STUDY OF AGEING, July 2008.
- Measuring Change in Nutritional Status, Guidelines for Assessing the nutritional impact of supplementary feedind programmes for vulnerable groups, WHO, 1983
- Cogill, Bruce., Anthropometric Indicators Measurement Guide, Food and Nutrition Technical Assistance Project, Academy for Educational Development, Washington. D.C., 2003
- http://www.who.int/childgrowth/software/anthro_pc_manual_v322.pdf
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Giriş ve Genel kavramlar
Sözlü Anlatım, Uygulama
2. Hafta
Beslenme epidemiyolojisi ve beslenmenin değerlendirilmesi
Sözlü Anlatım, Uygulama
3. Hafta
Beslenme durumunu saptama yöntemleri
Sözlü Anlatım, Uygulama
4. Hafta
Antropometrik ölçümlerin uygulanması ve değerlendirilmesi I
Sözlü Anlatım, Uygulama
5. Hafta
Antropometrik ölçümlerin uygulanması ve değerlendirilmesi II
Sözlü Anlatım, Uygulama
6. Hafta
Biyokimyasal ve biyofizik yöntemlerin uygulanması ve değerlendirilmesi I
Sözlü Anlatım, Uygulama
7. Hafta
Biyokimyasal ve biyofizik yöntemlerin uygulanması ve değerlendirilmesi II
Sözlü Anlatım, Uygulama
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Enerji harcamasının saptanması
Sözlü Anlatım, Uygulama
10. Hafta
Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan tarama ve değerlendirme araçları
Sözlü Anlatım, Uygulama
11. Hafta
Besin tüketim araştırmaları ve diyet kalite indeksleri
Beslenme araştırmalarına yönelik bilgisayar programlarını öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme