Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri

Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5007 Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri 2/2/0 SA Türkçe 4
Dersin Amacı

Bu dersin amacı; öğrencilere sağlık bilimlerinde kullanılan araştırma yöntemlerini kavratarak uygulama becerilerini kazandırmaktır.

Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Sevimli Saitlioğlu
Asistanlar Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açık değildir.
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

On-line Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Uygulamaya yönelik aktiviteler

Temel Kaynaklar Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Araştırma Etiği (Prof. Dr. Dursun Kırbaş, Dr. Filiz Ekim Çevik, NOBEL TIp Kitabevi, 2017) 
Diğer Kaynaklar

 

Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri (Prof. Dr. Servet Özgür, Güneş Tıp Kitabevi, 2009)

Sağlıkta Araştırma ve Çözümleme (Prof. Dr. Gazanfer Aksakoğlu, 9 Eylül TF Yayını, 2006)

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Ders Tanıtımı, Giriş Anlatım Soru-Cevap
2. Hafta Araştırma Planlama Basamakları Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
3. Hafta Araştırma Konusu Belirleme, Literatür Tarama Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
4. Hafta Veri Toplama Yöntemleri, Soru Kağıdı Geliştirme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
5. Hafta Gözlemsel Araştırma Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
6. Hafta Gözlemsel Araştırma Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
7. Hafta Deneysel Araştırma Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
8. Hafta Geçerlilik ve Güvenirlilik Çalışmaları Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
9. Hafta Nitel Araştırma Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
10. Hafta Araştırma Raporu Hazırlama Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
11. Hafta Araştırma Raporu Hazırlama Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
12. Hafta Bilimsel Araştırma ve Etik Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
13. Hafta Ödev Sunumları Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
14. Hafta Ödev Sunumları Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması, Uygulama
15. Hafta Final Sınavı Haftası
16. Hafta Final Sınavı Haftası
17. Hafta Final Sınavı Haftası
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 20
Kısa sınav(lar) 1 10
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 20
Final 1 50


ÖÇ-1Araştırmanın ve kanıt temelli uygulamaların önemini tartışabilir
ÖÇ-2Bilimsel araştırma sürecini bilir.
ÖÇ-3Bilimsel bir sorunu belirler ve bilgi taraması yapabilir.
ÖÇ-4Veri toplama yöntemlerini bilir.
ÖÇ-5Araştırma yöntemlerini ve yöntemler arasındaki farkı bilir.
ÖÇ-6Bilimsel araştırma raporunun özelliklerini bilir.
ÖÇ-7Alanındaki araştırmaları değerlendirebilir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7