Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Beslenme ve Genetik

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5009 Beslenme ve Genetik 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Dersin kapsamında, bireyin kalıtsal yapısının beslenme alışkanlıklarının belirlenmesindeki etkisinin açıklanması, genetik olarak yatkınlık taşıdığı hastalıklardan olabildiğince uzak kalması ve yüksek yaşam kalitesinin sağlanması için beslenmenin önemini ve etkisini değerlendirmektir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu öğretim yılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım

- Tartışma
Temel Kaynaklar - Ordovas JM. Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics,Vol.93,Karger, 2004.
Diğer Kaynaklar Nutrigenetics-Nutrigenomics/Review/Nutrition-Dietetics
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Genetik varyasyon: Beslenme uygulamaları Sözlü Anlatım, Uygulama
2. Hafta Genler ve besin ögeleri veya besin bileşenleri arasındaki ilişki Sözlü Anlatım, Uygulama
3. Hafta Besin ögeleri ve gen ekspresyonu Sözlü Anlatım, Uygulama
4. Hafta Gıda bileşenlerinin etkinliği ve güvenliğinin değerlendirilmesinde nutrigenomikler Sözlü Anlatım, Uygulama
5. Hafta Genetik varyasyon ve beslenme gereksinimleri Sözlü Anlatım, Uygulama
6. Hafta Vitamin metabolizması, genetik ve çevre Sözlü Anlatım, Uygulama
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Genler, diyet ve plazma lipidleri Sözlü Anlatım, Uygulama
9. Hafta Nutrigenomik Sözlü Anlatım, Uygulama
10. Hafta Gen: Çevresel etkileşimler ve koroner kalp hastalığı Sözlü Anlatım, Uygulama
11. Hafta Tip 1 Diyabet hastalığında gen-besin ögesi etkileşimi Sözlü Anlatım, Uygulama
12. Hafta Kanser nutrigenomikleri Sözlü Anlatım, Uygulama
13. Hafta Obezite genetiği, Epigenetik Sözlü Anlatım, Uygulama
14. Hafta Seminer Sözlü Anlatım
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Genetik faktörlerin beslenme ile ilişkisini öğrenecektir.
ÖÇ-2Hastalıklarla ilişkili genlerin ekspresyonunu artırmada besin ögeleri tüketim önerileri yapabilecektir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2