Sporcu beslenmesinin temel özelliklerini öğrenmek,
Farklı spor dallarında ve farklı çevresel koşullarda beslenme farklılıkları konusunda bilgilenmek.
Pratik uygulama örneklerini görmek.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Nezihe Şengün
Asistanlar
Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
Saha gözlemi
Temel Kaynaklar
Manore M., Thompson J. Sports nutrition for health and performance. Human Kinetics, USA, 2000.
Diğer Kaynaklar
-McArdle WD, Katch FI, Katch VL. Exercise physıology: Energy, Nutrition and Human Performance.Williams and Wilkins A Waverly Company, 1996.
-Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, The Role of Protein and Amino acids in Sustaining and Enhancing Performance, National Academy Press, Washington, 1999.
-www.acsm.org/index.asp
-www.aapsm.org
-www.ama-assn.org
-www.asmi.org
-www.ncaa.org
-www.eatright.org
-www.ai.gov.au/nutrition
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Sporcu beslenmesi gelişimi, sporcu diyetisyeni görev ve sorumlulukları
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
2. Hafta
Genel egzersiz fizyolojisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
3. Hafta
Sporcularda enerji gereksinimi ve enerji kaynakları
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
4. Hafta
Sporcu beslenmesinde karbonhidrat, protein ve yağlar
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
5. Hafta
Sporcu beslenmesinde vitaminler ve mineraller
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
6. Hafta
Sporcu beslenmesinde sıvı ve elektrolitler
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Antrenman ya da yarış öncesi, sırası ve sonrası beslenme
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
9. Hafta
Sporcularda Beslenme Durumunun Saptanması ve Vücut Kompozisyonu, Pratik Uygulamalar
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
10. Hafta
Sporcularda Enerji Gereksinmesinin Hesaplanması
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
11. Hafta
Sporcularda Ağırlık Yönetimi
Sporcularda Menü Planlama
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
12. Hafta
Ergojenik Destekler ve Sporcu Yiyecekleri
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
13. Hafta
Farklı spor dallarında beslenme ve sporculara özgü diyet programı hazırlama, pratik uygulamalar
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama, Saha gözlemi
14. Hafta
Farklı spor dallarında beslenme ve sporculara özgü diyet programı hazırlama, pratik uygulamalar
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama, Saha gözlemi
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Sporcunun cinsiyetine, yaşına, günlük fiziksel aktivitesine ve yaptığı spor çeşidine göre antrenman ve müsabaka dönemlerine göre düzenlemeler yapılarak besinlerin yeterli ve dengeli bir biçimde alınmasına yönelik konular incelenir.
ÖÇ-2
Profesyonel düzeyde spor yapan sporcular ve amatörce sporla uğraşan kişilerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gerekenler noktaları öğrenir.
ÖÇ-3
Farklı çevresel koşullarda sporcuların beslenmelerinde nasıl adaptasyonlar yapılması gerektiğini öğrenir.
ÖÇ-4
Teorik sporcu beslenmesi bilgisini pratik hayata aktarmanın yöntemleri hakkında bilgilenecek
ÖÇ-5
Sporcu beslenmesi hakkındaki akademik çalışmaların yorumlanması hakkında yeterlilik kazanacak
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme