Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Sporcu Beslenmesi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5010 Sporcu Beslenmesi 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Sporcu beslenmesinin temel özelliklerini öğrenmek,

Farklı spor dallarında ve farklı çevresel koşullarda beslenme farklılıkları konusunda bilgilenmek.

Pratik uygulama örneklerini görmek.

 
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Nezihe Şengün
Asistanlar Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba, 14:00-16:45, CB B2-02 (B2 AMFİ)
Görüşme Saatleri ve Yeri Dr. Öğr. Üyesi Nezihe Şengün, HUKUK FAKÜLTESİ 2. KAT, ÇARŞAMBA, Saat: 10:00-13:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama

Saha gözlemi
Temel Kaynaklar Manore M., Thompson J. Sports nutrition for health and performance. Human Kinetics, USA, 2000.

 
Diğer Kaynaklar

-McArdle WD, Katch FI, Katch VL. Exercise physıology: Energy, Nutrition and Human Performance.Williams and Wilkins A Waverly Company, 1996.

-Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, The Role of Protein and Amino acids in Sustaining and Enhancing Performance, National Academy Press, Washington, 1999.

-www.acsm.org/index.asp

-www.aapsm.org

-www.ama-assn.org

-www.asmi.org

-www.ncaa.org

-www.eatright.org

-www.ai.gov.au/nutrition

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Sporcu beslenmesi gelişimi, sporcu diyetisyeni görev ve sorumlulukları Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
2. Hafta Genel egzersiz fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
3. Hafta Sporcularda enerji gereksinimi ve enerji kaynakları Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
4. Hafta Sporcu beslenmesinde karbonhidrat, protein ve yağlar Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
5. Hafta Sporcu beslenmesinde vitaminler ve mineraller Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
6. Hafta Sporcu beslenmesinde sıvı ve elektrolitler Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
7. Hafta Antrenman ya da yarış öncesi, sırası ve sonrası beslenme Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
8. Hafta Arasınav Arasınav
9. Hafta Sporcularda Beslenme Durumunun Saptanması ve Vücut Kompozisyonu, Pratik Uygulamalar Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
10. Hafta Sporcularda Enerji Gereksinmesinin Hesaplanması Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
11. Hafta Sporcularda Ağırlık Yönetimi Sporcularda Menü Planlama Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
12. Hafta Ergojenik Destekler ve Sporcu Yiyecekleri Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
13. Hafta Farklı spor dallarında beslenme ve sporculara özgü diyet programı hazırlama, pratik uygulamalar Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama, Saha gözlemi
14. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 10
Final 1 50


ÖÇ-1Sporcunun cinsiyetine, yaşına, günlük fiziksel aktivitesine ve yaptığı spor çeşidine göre antrenman ve müsabaka dönemlerine göre düzenlemeler yapılarak besinlerin yeterli ve dengeli bir biçimde alınmasına yönelik konular incelenir.
ÖÇ-2Profesyonel düzeyde spor yapan sporcular ve amatörce sporla uğraşan kişilerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gerekenler noktaları öğrenir.
ÖÇ-3Farklı çevresel koşullarda sporcuların beslenmelerinde nasıl adaptasyonlar yapılması gerektiğini öğrenir.
ÖÇ-4Teorik sporcu beslenmesi bilgisini pratik hayata aktarmanın yöntemleri hakkında bilgilenecek
ÖÇ-5Sporcu beslenmesi hakkındaki akademik çalışmaların yorumlanması hakkında yeterlilik kazanacak
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5