Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Sporcu Beslenmesi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5010 Sporcu Beslenmesi 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Sporcu beslenmesinin temel özelliklerini öğrenmek,

Farklı spor dallarında ve farklı çevresel koşullarda beslenme farklılıkları konusunda bilgilenmek.

Pratik uygulama örneklerini görmek.

 
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Uzm. Dyt. Mestan Çilekçi
Asistanlar Arş. Gör. Rümeysa Özçalkap İçöz
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama

Saha gözlemi
Temel Kaynaklar Manore M., Thompson J. Sports nutrition for health and performance. Human Kinetics, USA, 2000.

 
Diğer Kaynaklar

-McArdle WD, Katch FI, Katch VL. Exercise physıology: Energy, Nutrition and Human Performance.Williams and Wilkins A Waverly Company, 1996.

-Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, The Role of Protein and Amino acids in Sustaining and Enhancing Performance, National Academy Press, Washington, 1999.

-www.acsm.org/index.asp

-www.aapsm.org

-www.ama-assn.org

-www.asmi.org

-www.ncaa.org

-www.eatright.org

-www.ai.gov.au/nutrition

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Sporcu beslenmesi gelişimi, sporcu diyetisyeni görev ve sorumlulukları Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
2. Hafta Genel egzersiz fizyolojisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
3. Hafta Sporcularda enerji gereksinimi ve enerji kaynakları Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
4. Hafta Sporcu beslenmesinde karbonhidrat, protein ve yağlar Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
5. Hafta Sporcu beslenmesinde vitaminler ve mineraller Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
6. Hafta Sporcu beslenmesinde sıvı ve elektrolitler Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Antrenman ya da yarış öncesi, sırası ve sonrası beslenme Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
9. Hafta Sporcularda Beslenme Durumunun Saptanması ve Vücut Kompozisyonu, Pratik Uygulamalar Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
10. Hafta Sporcularda Enerji Gereksinmesinin Hesaplanması Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
11. Hafta Sporcularda Ağırlık Yönetimi Sporcularda Menü Planlama Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
12. Hafta Ergojenik Destekler ve Sporcu Yiyecekleri Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
13. Hafta Farklı spor dallarında beslenme ve sporculara özgü diyet programı hazırlama, pratik uygulamalar Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama, Saha gözlemi
14. Hafta Farklı spor dallarında beslenme ve sporculara özgü diyet programı hazırlama, pratik uygulamalar Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama, Saha gözlemi
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 10
Final 1 50


ÖÇ-1Sporcunun cinsiyetine, yaşına, günlük fiziksel aktivitesine ve yaptığı spor çeşidine göre antrenman ve müsabaka dönemlerine göre düzenlemeler yapılarak besinlerin yeterli ve dengeli bir biçimde alınmasına yönelik konular incelenir.
ÖÇ-2Profesyonel düzeyde spor yapan sporcular ve amatörce sporla uğraşan kişilerin beslenmelerinde dikkat edilmesi gerekenler noktaları öğrenir.
ÖÇ-3Farklı çevresel koşullarda sporcuların beslenmelerinde nasıl adaptasyonlar yapılması gerektiğini öğrenir.
ÖÇ-4Teorik sporcu beslenmesi bilgisini pratik hayata aktarmanın yöntemleri hakkında bilgilenecek
ÖÇ-5Sporcu beslenmesi hakkındaki akademik çalışmaların yorumlanması hakkında yeterlilik kazanacak
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10