Sağlığın korunmasında ve hastalıklar üzerinde beslenmenin rolünün öğrenilmesi
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
BU DERS BU DÖNEM AÇILMAYACAKTIR
Görüşme Saatleri ve Yeri
..........
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
Temel Kaynaklar
-Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 6. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011.
Diğer Kaynaklar
- Bendich A., Deckelbaum, R.J. Preventive Nutrition, Third Edition, Humana Press, NJ, 2005.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Sağlığın geliştirilmesine ilişkin kavramlar
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
2. Hafta
Beslenme ve sağlık ilişkisi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
3. Hafta
Beslenme durumunun saptanması
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
4. Hafta
Beslenme alışkanlıkları
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
5. Hafta
Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin rolü
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
6. Hafta
Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin rolü
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
7. Hafta
Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin rolü
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin rolü
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
10. Hafta
Beslenme ile ilişkili yetersizliklerin önlenmesi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
11. Hafta
Bilimsel yayın tartışması
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
12. Hafta
Bilimsel yayın tartışması
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
13. Hafta
Bilimsel yayın tartışması
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
14. Hafta
Bilimsel yayın tartışması
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
60
Final
1
40
ÖÇ-1
Hastalıkların önlenmesinde tıbbi beslenme tedavisi konusunda bilgi sahibi olurlar.
ÖÇ-2
Bilimsel yayınlarla konuyu pekiştirmektedirler.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme