Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Hastalıkların Önlenmesinde Beslenme

Hastalıkların Önlenmesinde Beslenme

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5011 Hastalıkların Önlenmesinde Beslenme 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Sağlığın korunmasında ve hastalıklar üzerinde beslenmenin rolünün öğrenilmesi
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri BU DERS BU DÖNEM AÇILMAYACAKTIR
Görüşme Saatleri ve Yeri ..........
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma ve Uygulama
Temel Kaynaklar -Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 6. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011.
Diğer Kaynaklar - Bendich A., Deckelbaum, R.J. Preventive Nutrition, Third Edition, Humana Press, NJ, 2005.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Sağlığın geliştirilmesine ilişkin kavramlar Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
2. Hafta Beslenme ve sağlık ilişkisi Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
3. Hafta Beslenme durumunun saptanması Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
4. Hafta Beslenme alışkanlıkları Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
5. Hafta Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin rolü Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
6. Hafta Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin rolü Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
7. Hafta Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin rolü Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Hastalıkların önlenmesinde beslenmenin rolü Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
10. Hafta Beslenme ile ilişkili yetersizliklerin önlenmesi Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
11. Hafta Bilimsel yayın tartışması Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
12. Hafta Bilimsel yayın tartışması Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
13. Hafta Bilimsel yayın tartışması Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
14. Hafta Bilimsel yayın tartışması Anlatım Soru-Cevap Tartışma Alıştırma
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 60
Final 1 40


ÖÇ-1Hastalıkların önlenmesinde tıbbi beslenme tedavisi konusunda bilgi sahibi olurlar.
ÖÇ-2Bilimsel yayınlarla konuyu pekiştirmektedirler.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2