Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Geriatride Beslenme

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES5012 Geriatride Beslenme 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Yaşlılık sürecinin tanımlanmasını, bu dönemde sık görülen sağlık sorunlarının ve bu sorunlara yönelik beslenme önerilerinin öğrenilmesi
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu öğretim yılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
Temel Kaynaklar -Aksoydan E. Yaşlılık ve Beslenme. T.C.Sağlık Bakanlığı ve Başkent Üniversitesi, Ankara, 2006. 
Diğer Kaynaklar - Keep fit for life- meeting the nutritional needs of older persons. WHO & Tufts University School of Nutrition Science and Policy. Geneva, Switzerland. 2002.
- Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases. Report of a joint WHO/FAO expert consultation. WHO Technical Report Series No 916. Geneva, WHO, 2003.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Yaşlılığın tanımı ve önemi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
2. Hafta Dünyada ve Türkiye'de yaşlı nüfus yapısı, özellikleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
3. Hafta Yaşlılığın fizyolojisi ve sistemlere etkisi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
4. Hafta Yaşlanmanın fiziksel, sosyal ve çevresel etkileri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
5. Hafta Yaşlı bireyin değerlendirilmesi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
6. Hafta Hastalıkların oluşumunda beslenmenin etkisi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklarda beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
9. Hafta Yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklarda beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
10. Hafta Yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklarda beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
11. Hafta Yaşlılık döneminde besin ilaç etkileşimi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
12. Hafta Yaşlılık ve besin güvencesi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
13. Hafta Yaşlılık ve besin güvenliği Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
14. Hafta Yaşlı bakım merkezlerinde beslenmenin planlanması Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Yaşlılık döneminin özelliklerini öğreneceklerdir.
ÖÇ-2Yaşlıların beslenme durumunu saptayabilme yeteneğini kazanacaklardır.
ÖÇ-3Yaşlılık dönemine uygun beslenme planları oluşturabilme yeteneğini kazanacaklardır.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3