Yaşlılık sürecinin tanımlanmasını, bu dönemde sık görülen sağlık sorunlarının ve bu sorunlara yönelik beslenme önerilerinin öğrenilmesi
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu öğretim yılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
Temel Kaynaklar
-Aksoydan E. Yaşlılık ve Beslenme. T.C.Sağlık Bakanlığı ve Başkent Üniversitesi, Ankara, 2006.
Diğer Kaynaklar
- Keep fit for life- meeting the nutritional needs of older persons. WHO & Tufts University School of Nutrition Science and Policy. Geneva, Switzerland. 2002.
- Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases. Report of a joint WHO/FAO expert consultation. WHO Technical Report Series No 916. Geneva, WHO, 2003.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Yaşlılığın tanımı ve önemi
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
2. Hafta
Dünyada ve Türkiye'de yaşlı nüfus yapısı, özellikleri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
3. Hafta
Yaşlılığın fizyolojisi ve sistemlere etkisi
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
4. Hafta
Yaşlanmanın fiziksel, sosyal ve çevresel etkileri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
5. Hafta
Yaşlı bireyin değerlendirilmesi
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
6. Hafta
Hastalıkların oluşumunda beslenmenin etkisi
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklarda beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
9. Hafta
Yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklarda beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum, Proje
10. Hafta
Yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklarda beslenme
Yaşlılık dönemine uygun beslenme planları oluşturabilme yeteneğini kazanacaklardır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme