Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II

Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES6001 6 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II 3/2/0 Z Türkçe 4
Dersin Amacı
Gastrointestinal sistem, Safra kesesi, pankreas, böbrek, karaciğer, kemik ve eklem hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ve enfeksiyon hastalıklarının patofizyolojisi, etiyolojisi ve komplikasyonlarını öğrenerek uygun tıbbi beslenme tedavisi planlamayı öğrenmektir.
Ön Koşullar BES5001 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I dersini almış olmak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Pınar Hamurcu
Asistanlar Arş. Gör. Rümeysa Özçalkap İçöz
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 09:00-13:45, CB-01-02
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 14:00-14:45, CB-01-02
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  

Yüz yüze ders  
Temel Kaynaklar Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi, Güneş Yayınevi, Gamze Akbulut, Ankara,2021
Diğer Kaynaklar - Mahan L.K., Escott-Stump S., Karuse's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.

- Whitney E. N., Rolfes S.R.Understanding Nutrition 7th Edition, West Publishing Company, USA, 1996.

- Lankford T.R. Foundations of Normal and Therapeutic nutrition, 2nd Edition, Delmar Publishing, USA, 1994.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Karaciğer, Safra, ve Pankreas Hastalıkları, Alkolizm ve TBT Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
2. Hafta Karaciğer, Safra, ve Pankreas Hastalıkları, Alkolizm ve TBT Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
3. Hafta Kanser, Kemik İliği Transplantasyonu ve TBT Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
4. Hafta Enfeksiyon hastalıklarında beslenme Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
5. Hafta Solunum Sistemi Hastalıkları Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
6. Hafta Yanıkta TBT Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
7. Hafta 1. Ara Sınav Yazılı Sınav
8. Hafta Böbrek Hastalıkları, Üriner Sistem Taşları ve TBT Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
9. Hafta Böbrek Hastalıkları, Üriner Sistem Taşları ve TBT Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
10. Hafta Nörolojik ve Psikiyatrik Hastalıklar ve TBT Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
11. Hafta Besin Alerjisi ve Besin İntoleransı Durumlarında TBT Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
12. Hafta Enteral ve Parenteral Beslenme Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
13. Hafta Enteral ve Parenteral Beslenme Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
14. Hafta Vaka Uygulamaları Sözlü Anlatım, Tartışma, Uygulama
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 50
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 10
Final 1 40


ÖÇ-1Yetişkin bireylerde akut ve kronik hastalıkların etiyolojisi, bulguları ve komplikasyonlarının beslenme ile etkileşimini yorumlar.
ÖÇ-2Hastaya tanı konulması için araştırma yollarını, yaygın tedavi türlerini ve hasta yönetimini bilir.
ÖÇ-3Besin ve besin ögesi alımı modifikasyonlarının gerekçelerini ve bu hastalıklardan korunmada veya hastalıkların tedavisinde nasıl uygulanacağını bilir.
ÖÇ-4Farklı beslenme alışkanlıkları, kültürel altyapıları ve sosyoekonomik durumları olan kişilerin diyetlerinin nasıl düzenleneceğini, besinsel biyoyararlılığın besin gereksinimlerinin karşılanmasını etkilediğini anlar.
ÖÇ-5Akut ve kronik hastalıkların önlenmesinde ve tedavilerinde beslenme ve diyetetik uygulamalarını öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5