Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Toplu Beslenme Sistemleri II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES6002 6 Toplu Beslenme Sistemleri II 3/0/0 Z Türkçe 3
Dersin Amacı
Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlayacak eğitim verilmesi amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar BES5002 Toplu Beslenme Sistemleri I dersini almış olmak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar Arş. Gör. Rümeysa Özçalkap
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma 9:00-12:45 CB-03-01 derslik
Görüşme Saatleri ve Yeri cuma 13:00-14:00 danışman odası
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  
Sanal sınıf, senkron ders

 
Temel Kaynaklar Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara, 1995.
Diğer Kaynaklar

        -Kinton R, Ceserani V, Foskett D, The Theory of Catering, Eighth edition, Hodder & Stoughton, London, 1995.

       -Spears MC, Foodservice Organizations A managerial and Systems Approach, Prentice Hall Englewood Cliffs, Ohio, 1995.

       -Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing, Selection and Procurement for the Hospitality Industry, Fifth Edition , John Wiley & Sons Inc, London, 2002.

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Sağlığı ve İş Güvenliği Anlatım, Tartışma
2. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon Anlatım, Tartışma
3. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde Üretim Prosesleri Anlatım, Tartışma
4. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon Uygulamaları Anlatım, Tartışma
5. Hafta Menü Yönetimi ve Denetimi Anlatım, Tartışma
6. Hafta Hammade seçimi ve kabul kriterleri Anlatım, Tartışma
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Besin Güvenliği Anlatım, Tartışma
9. Hafta Personel Yönetimi ve İnsan Kaynakları Anlatım, Tartışma
10. Hafta TBS’de HACCP Yaklaşımı –Checklistler Anlatım, Tartışma
11. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde Maaliyet Yönetimi 1 Anlatım, Tartışma
12. Hafta Toplu Beslenme Sistemlerinde Maaliyet Yönetimi 2 Anlatım, Tartışma
13. Hafta Teslim Alma, Depolama ve Stok Yönetimi Anlatım, Tartışma
14. Hafta Projelerin Teslimi/Sunumu Anlatım, Tartışma
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 20
Derse Devam / Katılım 1 0
Final 1 50


ÖÇ-1Toplu beslenme sistemlerinin önemini ve hizmet süreçlerini öğrenir.
ÖÇ-2Toplu beslenme yapılan kuruluşların özelliklerini öğrenir.
ÖÇ-3Temel üretim teknikleri ile yeni üretim sistemlerini kavrar.
ÖÇ-4Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin sahip olması gereken temel bilgileri öğrenir.
ÖÇ-5Yeni yönetim yaklaşımlarını ve yönetim fonksiyonlarını öğrenir.
ÖÇ-6Mutfak ve yemekhane planlayabilme becerisine sahip olur.
ÖÇ-7Toplu beslenme sistemlerinde araç-gereçlerin yapım malzemeleri ile sağlık üzerine etkileri konusunda bilgilenir.
ÖÇ-8Ulusal ve uluslararası beslenme rehberleri çerçevesinde enerji ve besin ögeleri gereksinimlerine uygun riskli ve özel gruplara özgü yemek listelerini planlama ve değerlendirme bilgi ve becerisi edinir.
ÖÇ-9Toplu beslenme yapılan kurumlarda hedef kitleye ve hizmet tipine özgü kullanılan standart yemek tarifelerinin önemini, nasıl oluşturulması gerektiğini, yönetimini ve denetimini öğrenir.
ÖÇ-10Son ürüne özgü kaliteli ve sağlıklı ham madde seçiminde diyetisyenin rolünü öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7          
ÖÇ 8          
ÖÇ 9          
ÖÇ 10