Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II
Ders Kodu
Yarıyıl
Ders Adı
T/U/L
Türü
Öğrenim Dili
AKTS
BES6003
6
Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II
2/2/0
Z
Türkçe
4
Dersin Amacı
Çocuklarda sık görülen akut ve kronik hastalıkları tanımak, hastalıkların etiyolojisini ve çocuk hastalıklarında beslenmenin önemini kavramak, çocuk hastalıklarına ilişkin güncel diyet tedavisini öğrenmek ve değerlendirmektir.
Ön Koşullar
BES5004 Çocuk Hastalılarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I dersini almış olmak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Volkan Özkaya
Asistanlar
Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri
Çarşamba, 09:00-12:45, Cats Platformu
Görüşme Saatleri ve Yeri
Çarşamba, 12:45:13:45, Cats Platformu
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
Senkron Ders, Sanal Sınıf
Temel Kaynaklar
-Pediatride Tıbbi Beslenme Tedavisi, (Ed: Karaağaoğlu N., Özel H.G.), Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara, 2021.
-American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Eight Edition, 2020.
-Clinical Pediatric Dietetics. (Ed: Shaw V., Lawson M.), Blacwell Sciences Ltd.,Fifth Edition, 2020.
-Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Köksal G, Gökmen H., Hatipoğlu Yayınları, 7.baskı, 2019.
Diğer Kaynaklar
- Süreli beslenme ve pediatri dergileri (Pediatrics,American Journal of Clinical Nutrition, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, Acta Pediatrica, JADA, Beslenme ve Diyet Dergileri vb.)
- Pediatri I-II (Eds:Neyzi O, Ertuğrul T, Darendeliler F.), Nobel Tıp Kitabevleri, 5.baskı-2021.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Besin alerjileri ve iştahsızlık
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
2. Hafta
Yeme davranışı bozuklukları
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
3. Hafta
Karbonhidrat metabolizması hastalıkları
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
4. Hafta
Aminoasit metabolizması hastalıkları
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
5. Hafta
Organik asidemiler, üre siklus enzim eksiklikleri
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
6. Hafta
Yağ metabolizması hastalıkları
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
7. Hafta
Onkolojik hastalıklar
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Böbrek Hastalıkları
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
10. Hafta
Karaciğer Hastalıkları
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
11. Hafta
Obezite ve Metabolik sendrom-I
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
12. Hafta
Obezite ve Metabolik sendrom-II
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
13. Hafta
Nörolojik Hastalıklar
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
14. Hafta
Diyabet
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
20
Kısa sınav(lar)
1
10
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
20
Derse Devam / Katılım
1
10
Final
1
40
ÖÇ-1
Akut ve kronik çocuk hastalıklarını öğrenirler.
ÖÇ-2
Hastalıkların oluşum nedenlerini ve beslenme ile ilişkisini öğrenirler.
ÖÇ-3
Hastalıklara ilişkin klinik ve biyokimyasal farklılıkları öğrenirler.
ÖÇ-4
Hastalık türlerine göre tıbbi beslenme tedavisi yöntemlerini belirler/uygularlar.
ÖÇ-5
Uygulanan tıbbi beslenme tedavisi sonuçlarını değerlendirirler.
ÖÇ-6
Gerektiğinde beslenme tedavisi yöntemlerinde değişiklik yaparlar.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme