Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II

Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES6003 6 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II 2/2/0 Z Türkçe 4
Dersin Amacı
Çocuklarda sık görülen akut ve kronik hastalıkları tanımak, hastalıkların etiyolojisini ve çocuk hastalıklarında beslenmenin önemini kavramak, çocuk hastalıklarına ilişkin güncel diyet tedavisini öğrenmek ve değerlendirmektir.
Ön Koşullar BES5004 Çocuk Hastalılarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I dersini almış olmak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Volkan Özkaya
Asistanlar Arş. Gör. Nursena Uyarer
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba, 09:00-12:45, Cats Platformu
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba, 12:45:13:45, Cats Platformu
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme

Senkron Ders, Sanal Sınıf

Temel Kaynaklar -Pediatride Tıbbi Beslenme Tedavisi, (Ed: Karaağaoğlu N., Özel H.G.), Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara, 2021.

-American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Eight Edition, 2020.

-Clinical Pediatric Dietetics. (Ed: Shaw V., Lawson M.), Blacwell Sciences Ltd.,Fifth Edition, 2020.

-Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Köksal G, Gökmen H., Hatipoğlu Yayınları, 7.baskı,  2019.
Diğer Kaynaklar  - Süreli beslenme ve pediatri dergileri (Pediatrics,American Journal of Clinical Nutrition, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, Acta Pediatrica, JADA, Beslenme ve Diyet Dergileri vb.)


- Pediatri I-II  (Eds:Neyzi O, Ertuğrul T, Darendeliler F.), Nobel Tıp Kitabevleri, 5.baskı-2021.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Besin alerjileri ve iştahsızlık Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
2. Hafta Yeme davranışı bozuklukları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
3. Hafta Karbonhidrat metabolizması hastalıkları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
4. Hafta Aminoasit metabolizması hastalıkları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
5. Hafta Organik asidemiler, üre siklus enzim eksiklikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
6. Hafta Yağ metabolizması hastalıkları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
7. Hafta Onkolojik hastalıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Böbrek Hastalıkları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
10. Hafta Karaciğer Hastalıkları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
11. Hafta Obezite ve Metabolik sendrom-I Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
12. Hafta Obezite ve Metabolik sendrom-II Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
13. Hafta Nörolojik Hastalıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
14. Hafta Diyabet Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 20
Kısa sınav(lar) 1 10
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 20
Derse Devam / Katılım 1 10
Final 1 40


ÖÇ-1Akut ve kronik çocuk hastalıklarını öğrenirler.
ÖÇ-2Hastalıkların oluşum nedenlerini ve beslenme ile ilişkisini öğrenirler.
ÖÇ-3Hastalıklara ilişkin klinik ve biyokimyasal farklılıkları öğrenirler.
ÖÇ-4Hastalık türlerine göre tıbbi beslenme tedavisi yöntemlerini belirler/uygularlar.
ÖÇ-5Uygulanan tıbbi beslenme tedavisi sonuçlarını değerlendirirler.
ÖÇ-6Gerektiğinde beslenme tedavisi yöntemlerinde değişiklik yaparlar.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6