Beslenme ve diyet danışmanlığı hizmetlerinde etkili iletişim, beslenme eğitimi hazırlama ve sunma konularını değerlendirmektir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Cuma, 14:00-17:45, B2 amfi
Görüşme Saatleri ve Yeri
Cuma, 13:30-14:00, ders hocası ofisi
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
Senkron Ders, Sanal Sınıf
Temel Kaynaklar
1. Nutrition Education, Contento IR., Jones and Bartlett Publishers, Second edition,2011.
2. Besenme Eğitimi, Şanlıer N., Akdevelioğlu Y., Hedef CS Basın Yayın, 2. Baskı, 2020.
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Eğitimin önemi ve öğrenme kuramları
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
2. Hafta
Öğretim ilke ve yöntemleri
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
3. Hafta
Beslenme Eğitiminin önemi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
4. Hafta
Beslenme Eğitimi programı geliştirme, materyal hazırlama
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
5. Hafta
Yaşam Döngüsünde beslenme eğitiminin önemi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
6. Hafta
Yetişkinlerde beslenme eğitimi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
7. Hafta
Çocuklarda ve ailelerde beslenme eğitimi
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
İletişim, iletişim engelleri ve danışmanlık
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
10. Hafta
Beslenme okuryazarlığı
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
11. Hafta
Örnek Eğitim Programı-I
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
12. Hafta
Örnek Eğitim Programı-II
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
13. Hafta
Örnek eğitim programı-III
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
14. Hafta
Örnek eğitim programı IV
Anlatım Soru-Cevap Tartışma Problem Çözme
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
30
Final
1
40
ÖÇ-1
Diyetetik uygulamalarında etkili iletişim bileşenlerini tanımlayabilecektir
ÖÇ-2
Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimi planlayabilecektir uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimi uygulayabilecektir. Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimi planlayabilecek ve uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimi uygulayabilecektir. Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimi planlayabilecektir
ÖÇ-3
Uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimi uygulayabilecektir
ÖÇ-4
Danışmanlık ve eğitimin etkinliğini değerlendirebilecektir
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme