Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Biyoistatistik

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES6007 Biyoistatistik 2/2/0 SA Türkçe 4
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; öğrenciye temel istatistiksel kavramları, alanında sık karşılaştığı veriyi uygun yöntemle analiz edip, sunma ve yorumlamayı öğretmektir.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Sevimli Saitoğlu
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 13:00-17:45, Şirinevler Kampüs-CB-03-01
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 11:00-12:00, İncirli Kampüs, 2A05
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama 
Temel Kaynaklar - Cula S, Muluk FZ. Temel İstatistik Yöntemler. Başkent Üniversitesi, Ankara, 2006.
Diğer Kaynaklar - Glantz SA. Primer Biostatistics. Mc Graw-Hill, NewYork, 1996.

- Tezcan S. Epidemiyoloji. Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı, Ankara, 1992.

- Özdamar K. SPSS ile Biyoistatistik. 3. baskı. Kaan Kitabevi, 1999.

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Biyoistatistiğe giriş Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
2. Hafta Tanımlayıcı istatistikler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
3. Hafta Tanımlayıcı istatistikler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
4. Hafta Bilgisayarda SPSS paket programı ile veri girişi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
5. Hafta Bilgisayarda SPSS paket programı ile veri girişi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
6. Hafta SPSS paket programı ile veri değerlendirme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
7. Hafta SPSS paket programı ile veri değerlendirme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Tablo ve grafik yöntemleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
10. Hafta Tablo ve grafik yöntemleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
11. Hafta Olasılık dağılımları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
12. Hafta Hipotez testleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
13. Hafta Proje sunumları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
14. Hafta Proje sunumları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Kısa sınav(lar) 1 20
Final 1 50


ÖÇ-1İstatistik biliminin sağlık alanlarında kullanım amacını bilir.
ÖÇ-2Temel istatistik kavramlarını bilir.
ÖÇ-3Veri yapısına ve dağılımına uygun tanımlayıcı istatistikleri belirler, uygular ve yorumlar.
ÖÇ-4Uygun hipotez testini seçer, uygular ve yorumlar.
ÖÇ-5Korelasyon ve regresyon yöntemlerini bilir.
ÖÇ-6Veriye uygun tablo ve grafikleri oluşturur, yorumlar.
ÖÇ-7Örnekleme yöntemlerinin farklarını bilir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10