Bu dersin amacı; öğrenciye temel istatistiksel kavramları, alanında sık karşılaştığı veriyi uygun yöntemle analiz edip, sunma ve yorumlamayı öğretmektir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Sevimli Saitoğlu
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Perşembe, 13:00-17:45, Şirinevler Kampüs-CB-03-01
Görüşme Saatleri ve Yeri
Salı, 11:00-12:00, İncirli Kampüs, 2A05
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
Temel Kaynaklar
- Cula S, Muluk FZ. Temel İstatistik Yöntemler. Başkent Üniversitesi, Ankara, 2006.
Diğer Kaynaklar
- Glantz SA. Primer Biostatistics. Mc Graw-Hill, NewYork, 1996.
- Tezcan S. Epidemiyoloji. Hacettepe Halk Sağlığı Vakfı, Ankara, 1992.
- Özdamar K. SPSS ile Biyoistatistik. 3. baskı. Kaan Kitabevi, 1999.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Biyoistatistiğe giriş
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
2. Hafta
Tanımlayıcı istatistikler
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
3. Hafta
Tanımlayıcı istatistikler
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
4. Hafta
Bilgisayarda SPSS paket programı ile veri girişi
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
5. Hafta
Bilgisayarda SPSS paket programı ile veri girişi
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
6. Hafta
SPSS paket programı ile veri değerlendirme
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
7. Hafta
SPSS paket programı ile veri değerlendirme
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
8. Hafta
Ara sınav
9. Hafta
Tablo ve grafik yöntemleri
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
10. Hafta
Tablo ve grafik yöntemleri
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
11. Hafta
Olasılık dağılımları
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
12. Hafta
Hipotez testleri
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
13. Hafta
Proje sunumları
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
14. Hafta
Proje sunumları
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma, Uygulama
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
30
Kısa sınav(lar)
1
20
Final
1
50
ÖÇ-1
İstatistik biliminin sağlık alanlarında kullanım amacını bilir.
ÖÇ-2
Temel istatistik kavramlarını bilir.
ÖÇ-3
Veri yapısına ve dağılımına uygun tanımlayıcı istatistikleri belirler, uygular ve yorumlar.
ÖÇ-4
Uygun hipotez testini seçer, uygular ve yorumlar.
ÖÇ-5
Korelasyon ve regresyon yöntemlerini bilir.
ÖÇ-6
Veriye uygun tablo ve grafikleri oluşturur, yorumlar.
ÖÇ-7
Örnekleme yöntemlerinin farklarını bilir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme