Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Bariatrik Cerrahi ve Beslenme

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES6009 Bariatrik Cerrahi ve Beslenme 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Bariatrik cerrahi sonrası hastanın beslenme durumunu değerlendirmek ve uygun beslenme tedavisi planını oluşturmaktır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım, Soru - Cevap, Uygulama, Tartışma
Temel Kaynaklar - Kusher RF, Still CD. Nutrition and Bariatric Surgery. CRC Press, 2015
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Morbid obezlerin beslenme durumunun değerlendirilmesi Anlatım, Soru - Cevap, Tartışma
2. Hafta Bariatrik cerrahi nedir? Anlatım, Soru - Cevap, Tartışma
3. Hafta Karaciğer küçültme diyeti nedir? Anlatım, Soru - Cevap, Tartışma
4. Hafta Karaciğer küçültme diyeti uygulaması Anlatım, Soru - Cevap, Tartışma
5. Hafta Bariatrik cerrahi yöntemleri Anlatım, Soru - Cevap, Tartışma
6. Hafta Bariatrik cerrahi sonrası beslenme durumunun izlenmesi Anlatım, Soru - Cevap, Tartışma
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Sıvı diyet uygulaması Sekron
9. Hafta Püre diyet uygulaması Sekron
10. Hafta Vaka çözümü Sekron
11. Hafta Düzenli diyet uygulaması Sekron
12. Hafta Revizyon cerrahisi Sekron
13. Hafta Bariatrik cerrahi ve özel durumlar Sekron
14. Hafta Vaka çözümü Sekron
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 35
Derse Devam / Katılım 1 15
Final 1 50


ÖÇ-1Morbid obezite tedavisi için uygulanan cerrahi işlemin öncesinde ve sonrasında hastayı değerlendirebilir.
ÖÇ-2Bariatrik cerrahi hastalarında ilaç-besin etkileşimi üzerine değerlendirme yapabilir.
ÖÇ-3Bariatrik cerrahi işlemi sonrasında hastaya uygun diyet tedavisini planlayabilir.
ÖÇ-4Bariatrik cerrahi hastalarında görülebilecek komplikasyonları değerlendirebilir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4