Kanser, kanser kliniği ve tedavi yaklaşımları ile ilgili genel bilgi ve kavramların öğrenilmesi, önleme ve tedavide beslenme ilkelerinin kavranmasıdır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Salı, 14:00-16.45 B2 amfi
Görüşme Saatleri ve Yeri
salı:13:00-14:00 danışman odası
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama
Temel Kaynaklar
1. Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 6. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011.
2. Milner J.A., Romagnolo D.F., Bioactive Compounds and Cancer, Humana Press, USA, 2010.
Diğer Kaynaklar
-Awad A.B., Bradford P.G., Nutrition and Cancer Prevention, CRC Press, NW, 2006.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Kanserin tanımlanması, Türkiye ve dünyada kanser prevalansı
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama
2. Hafta
Nutrigenetik
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama
3. Hafta
Hücresel kanser süreci
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama
4. Hafta
Kanserin önlenmesinde ve kanserde makro besin öğeleri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama
5. Hafta
Kanserin önlenmesinde ve kanserde makro besin öğeleri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama
6. Hafta
Kanserin önlenmesinde ve kanserde mikro besin öğeleri
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Eğitim-Uygulama
7. Hafta
Ara sınav
8. Hafta
Kanserin önlenmesinde ve kanserde mikro besin öğeleri
Kanserin önlenmesinde ve kanserde tıbbi beslenme tedavisi konusunda bilgi sahibi olmaktadır.
ÖÇ-2
Bilimsel yayınlarla konuyu pekiştirmektedir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme