Bebeklik, çocukluk, ergenlik, erişkinlik, gebelik, emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde gerekli olan özel beslenme gereksinimlerinin ve bu dönemlerin fizyolojisi ve sık görülen sağlık sorunlarının öğrenilmesi
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu öğretim yılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
Temel Kaynaklar
- Brown JE. Nutrition Through the Life Cycle. 6th ed. Cengage Learning, 2017, Boston, USA.
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Prekonsepsiyon döneminde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
2. Hafta
Gebelik döneminde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
3. Hafta
Laktasyon döneminde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
4. Hafta
Bebeklik döneminde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
5. Hafta
Küçük çocuk ve okul öncesi döneminde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
6. Hafta
Adolesan dönem öncesinde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
7. Hafta
Ara sınav
8. Hafta
Adolesan dönemde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
9. Hafta
Yetişkin dönemde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
10. Hafta
Yetişkin dönemde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
11. Hafta
Yaşlılık döneminde beslenme
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
12. Hafta
Literatür tartışması
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
13. Hafta
Literatür tartışması
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
14. Hafta
Literatür tartışması
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Bebeklik ve çocukluk dönemindeki gereksinimleri ve sağlık sorunları hakkında bilgi ve beceri kazanmaktadır.
ÖÇ-2
Gebelik ve emzirme dönemindeki kadınların gereksinimleri ve sağlık sorunları hakkında bilgi ve beceri kazanmaktadır.
ÖÇ-3
Erişkin dönemdeki gereksinimleri ve sağlık sorunları hakkında bilgi ve beceri kazanmaktadır.
ÖÇ-4
Yaşlılık dönemindeki gereksinimleri ve sağlık sorunları hakkında bilgi ve beceri kazanmaktadır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme