Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Yaşamın Fizyolojik Evrelerinde Beslenme

Yaşamın Fizyolojik Evrelerinde Beslenme

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES6012 Yaşamın Fizyolojik Evrelerinde Beslenme 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Bebeklik, çocukluk, ergenlik, erişkinlik, gebelik, emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde gerekli olan özel beslenme gereksinimlerinin ve bu dönemlerin fizyolojisi ve sık görülen sağlık sorunlarının öğrenilmesi
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu öğretim yılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
Temel Kaynaklar - Brown JE. Nutrition Through the Life Cycle. 6th ed. Cengage Learning, 2017, Boston, USA.
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Prekonsepsiyon döneminde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
2. Hafta Gebelik döneminde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
3. Hafta Laktasyon döneminde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
4. Hafta Bebeklik döneminde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
5. Hafta Küçük çocuk ve okul öncesi döneminde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
6. Hafta Adolesan dönem öncesinde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Adolesan dönemde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
9. Hafta Yetişkin dönemde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
10. Hafta Yetişkin dönemde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
11. Hafta Yaşlılık döneminde beslenme Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
12. Hafta Literatür tartışması Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
13. Hafta Literatür tartışması Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
14. Hafta Literatür tartışması Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Bebeklik ve çocukluk dönemindeki gereksinimleri ve sağlık sorunları hakkında bilgi ve beceri kazanmaktadır.
ÖÇ-2Gebelik ve emzirme dönemindeki kadınların gereksinimleri ve sağlık sorunları hakkında bilgi ve beceri kazanmaktadır.
ÖÇ-3Erişkin dönemdeki gereksinimleri ve sağlık sorunları hakkında bilgi ve beceri kazanmaktadır.
ÖÇ-4Yaşlılık dönemindeki gereksinimleri ve sağlık sorunları hakkında bilgi ve beceri kazanmaktadır.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4