Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Klinik Beslenme Çocuk Stajı

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES7001 7 Klinik Beslenme Çocuk Stajı 0/18/0 Z Türkçe 9
Dersin Amacı
Öğrencileri pratik ve teorik olarak mesleğe hazırlayabilmek, teorik derslerde kazanılan bilginin çocuk poliklinik ve kliniklerinde pratiğe aktarabilmektir.
Ön Koşullar BES5004 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I ve BES6003 Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II derslerinden en az D- harf notu almak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri BU DERS BU DÖNEM AÇILMAYACAKTIR.
Görüşme Saatleri ve Yeri ................................
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
Temel Kaynaklar -Mahan L.K, Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition & Diet Therapy. 10th Ed., W.B. Saunders Company, USA, 2000.
Diğer Kaynaklar -  Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı. 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.

- Köksal G., Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi. 1. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2000

 
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
2. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
3. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
4. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
5. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
6. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
7. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
8. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
9. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
10. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
11. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
12. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
13. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
14. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Çocuk hastalıkları beslenme tedavisi konusunda bilgi ve becerileri kazanır.
ÖÇ-2Çocuk hastalıklarının beslenme tedavisi konusunda uygulamaları gözlem yaparak öğrenir. Poliklinikte ve klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenir. 

ÖÇ-3Hasta dosyası okuma, dosyadaki bilgileri analiz etme ve hastanın klinik ve laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisi planlamayı öğrenir.
ÖÇ-4Çocuk hastalıklarında uygulanan beslenme tedavilerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarını öğrenir. 

ÖÇ-5Çocuk hastalıklarının beslenme tedavisi konusunda tüm paydaşlarla ekip çalışması yapma becerisini kazanır.
ÖÇ-6Çocuk hastalıkları ile ilgili bilgiye ulaşabilme, analiz edebilme ve bu bilgiyi sunma becerisi kazanır.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6