Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Klinik Beslenme Erişkin Stajı

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES7002 7 Klinik Beslenme Erişkin Stajı 0/18/0 Z Türkçe 9
Dersin Amacı
Yetişkin hastanelerinde klinik hizmet veren diyetisyenlerle teorik ve pratik olarak öğrenciyi diyetisyenliğe hazırlamak, öğrencilerin klinik çevrelerde beslenme ve diyetetik biliminin teorik bilgilerini uygulayabilmesini sağlamaktır.
Ön Koşullar BES5001 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I ve BES6001 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II derslerinden en az D- harf notu almak
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim-öğretim döneminde verilememektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
Temel Kaynaklar - Mahan L.K, Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition & Diet Therapy. 10th Ed., W.B. Saunders Company, USA, 2000.
Diğer Kaynaklar - Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı. 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
- Konu ile ilgili güncel akademik dergi ve kitaplar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
2. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
3. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
4. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
5. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
6. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
7. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
8. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
9. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
10. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
11. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
12. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
13. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
14. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Staj 1 100


ÖÇ-1Yetişkin hastalıklarında beslenme tedavisi konusunda bilgi ve becerileri kazanır.
ÖÇ-2Yetişkin hastalıklarının beslenme tedavisi konusunda uygulamaları gözlem yaparak öğrenir.
ÖÇ-3Poliklinikte ve klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri öğrenir.
ÖÇ-4Hasta dosyası okuma, dosyadaki bilgileri analiz etme ve hastanın klinik ve laboratuvar bulgularına göre beslenme tedavisi planlamayı öğrenir.
ÖÇ-5Yetişkin hastalıklarında uygulanan beslenme tedavilerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarını öğrenir. 

ÖÇ-6Yetişkin hastalıklarının beslenme tedavisi konusunda tüm paydaşlarla ekip çalışması yapma becerisini kazanır. 

ÖÇ-7Yetişkin hastalıkları ile ilgili bilgiye ulaşabilme, analiz edebilme ve bu bilgiyi sunma becerisi kazanır.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6          
ÖÇ 7