Makro besin ögelerinin gereksinimleri ve sağlık ve hastalıklar ile ilişkisini incelemek
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Nezihe Şengün
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim-öğretim döneminde verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
Temel Kaynaklar
Aksoy, M. (2018). Ansiklopedik Beslenme, Diyet ve Gıda Sözlüğü, ANkara Nobel Tıp Kitabevleri, ISBN:978-605-9215-60-2.
Şanlıer, N. (2021). Vakalarla Öğreniyorum: çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi 1-2-3. Hedef CS Yayıncılık, Ankara.
Diğer Kaynaklar
- Baysal A. Beslenme, yenilenmiş 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2009
- Onat T., Emerk K., Sözmen E.Y., İnsan Biyokimyası, 2. Baskı, Palme Yayıncılık, Ankara, 2002.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Karbonhidratların tanımı, yapısı ve özellikleri
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
2. Hafta
Karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizması
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
3. Hafta
Karbonhidratların hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
4. Hafta
Karbonhidratların hastalıklarla ilişkisi (devam ediyor)
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
5. Hafta
Proteinlerin tanımı, yapısı ve özellikleri
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
6. Hafta
Proteinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
7. Hafta
Proteinlerin hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Proteinlerin hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
10. Hafta
Yağların tanımı, yapısı ve özellikleri
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
11. Hafta
Yağların sindirimi, emilimi ve metabolizması
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
12. Hafta
Yağların hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
13. Hafta
Yağların hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
14. Hafta
Karbonhidratlar, proteinler ve yağların bütüncül etkisi
Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Makro besin öğelerinin hastalıklarla ilişkisi konusunda bilgi sahibi olur.
ÖÇ-2
Makale tartışmaları ile konuyu pekiştirir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme