Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Makro Besin Öğeleri ve Hastalıklar

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES7006 Makro Besin Öğeleri ve Hastalıklar 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Makro besin ögelerinin gereksinimleri ve sağlık ve hastalıklar ile ilişkisini incelemek
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu eğitim-öğretim döneminde verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
 
Temel Kaynaklar Aksoy, M. (2018). Ansiklopedik Beslenme, Diyet ve Gıda Sözlüğü, ANkara Nobel Tıp Kitabevleri, ISBN:978-605-9215-60-2.

Şanlıer, N. (2021). Vakalarla Öğreniyorum: çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi 1-2-3. Hedef CS Yayıncılık, Ankara.
Diğer Kaynaklar - Baysal A. Beslenme, yenilenmiş 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2009
- Onat T., Emerk K., Sözmen E.Y., İnsan Biyokimyası, 2. Baskı, Palme Yayıncılık, Ankara, 2002.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Karbonhidratların tanımı, yapısı ve özellikleri Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
2. Hafta Karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizması Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
3. Hafta Karbonhidratların hastalıklarla ilişkisi Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
4. Hafta Karbonhidratların hastalıklarla ilişkisi (devam ediyor) Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
5. Hafta Makale tartışması Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
6. Hafta Proteinlerin tanımı, yapısı ve özellikleri Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
7. Hafta Proteinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Proteinlerin hastalıklarla ilişkisi Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
10. Hafta Yağların tanımı, yapısı ve özellikleri Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
11. Hafta Yağların sindirimi, emilimi ve metabolizması Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
12. Hafta Yağların hastalıklarla ilişkisi Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
13. Hafta Yağların hastalıklarla ilişkisi Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
14. Hafta Makale tartışması Anlatım,Tartışma, Soru-Cevap, Sunum
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Makro besin öğelerinin hastalıklarla ilişkisi konusunda bilgi sahibi olur.
ÖÇ-2Makale tartışmaları ile konuyu pekiştirir.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2