Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Besin-Besin ve Besin-İlaç Etkileşimi

Besin-Besin ve Besin-İlaç Etkileşimi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES7007 Besin-Besin ve Besin-İlaç Etkileşimi 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
İlacın tanımı, formları, farmakokinetik, farmakodinamik, ilaçların besinlerle etkileşim mekanizmaları, besinlerin içerisinde bulunan biyoaktif bileşenler, ilacın aktivitesini hızlandıran ya da yavaşlatan besinler ve ters etkileri konularında bilgi edinilmesi.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders, bu öğretim yılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım

- Tartışma

- Sunum
Temel Kaynaklar - Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 1999.

- Mahan L.K., Escott-Stump S., Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.

- Besin-İlaç Etkileşimi, Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı Yayını 1, Ankara, 1999. 
Diğer Kaynaklar - Meckling KA. Nutrient-Drug Interactions, CRC Taylor and Francis Group, Boca Raton, 2007. 

- McCabe Beverly J., Frankel Eric H., Wolfe Jonathan J.Handbook of Food-Drug Interactions,CRC Pres,Boca Raton,Florida,2003.

- Dökmeci İsmet. Sağlık Yüksekokulları İçin Farmakoloji,İstanbul Medikal Yayıncılık,İstanbul Tıp Kitabevi,2007.

- Raffa R.B.,Rawls S.M., Beyzarov E.P.Netter'in Resimli Farmakolojisi, Nobel Tıp Kitabevleri,2007.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Farmakoloji Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
2. Hafta Farmakokinetik, farmakodinamik, ilaç tanımı Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
3. Hafta İlaç etkileşimleri Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
4. Hafta Kardiyovasküler, Renal Sistem ,Antihipertansif Kemoterapötik İlaçlar Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
5. Hafta Analjezik,Antiinflamatuar , Endokrin Sistem ,Sindirim Sistemi,Obezite-İştah İlaçları ve Diğerleri Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
6. Hafta Beslenme Destek Sistemlerinde İlaç Etkileşimi ve Yaşlılarda İlaç-Besin Etkileşimi Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Karbonhidrat ve İlaç Etkileşimi Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
9. Hafta Protein ve İlaç Etkileşimi Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
10. Hafta Lipid ve İlaç Etkileşimi Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
11. Hafta Vitamin-Mineral İlaç Etkileşimi Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
12. Hafta Alkol,Çay-Kahve İlaç Etkileşimi, Bitkisel ve diyet destek ürünleri ve ilaç Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
13. Hafta Besin ilaç etkileşiminden korunmak için diyet önerileri Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
14. Hafta Genel tekrar Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Besin-besin etkileşimi konusunda bilgilerini arttırırlar.
ÖÇ-2Besin-ilaç etkileşimi konusunda bilgilerini arttırırlar.
ÖÇ-3Etkileşime en çok giren etken maddeleri ve buna yönelik beslenmeyi öğrenirler.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3