İlacın tanımı, formları, farmakokinetik, farmakodinamik, ilaçların besinlerle etkileşim mekanizmaları, besinlerin içerisinde bulunan biyoaktif bileşenler, ilacın aktivitesini hızlandıran ya da yavaşlatan besinler ve ters etkileri konularında bilgi edinilmesi.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu öğretim yılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
-
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Anlatım
- Tartışma
- Sunum
Temel Kaynaklar
- Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 1999.
- Mahan L.K., Escott-Stump S., Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.
- Besin-İlaç Etkileşimi, Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı Yayını 1, Ankara, 1999.
Diğer Kaynaklar
- Meckling KA. Nutrient-Drug Interactions, CRC Taylor and Francis Group, Boca Raton, 2007.
- McCabe Beverly J., Frankel Eric H., Wolfe Jonathan J.Handbook of Food-Drug Interactions,CRC Pres,Boca Raton,Florida,2003.
- Dökmeci İsmet. Sağlık Yüksekokulları İçin Farmakoloji,İstanbul Medikal Yayıncılık,İstanbul Tıp Kitabevi,2007.
- Raffa R.B.,Rawls S.M., Beyzarov E.P.Netter'in Resimli Farmakolojisi, Nobel Tıp Kitabevleri,2007.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Farmakoloji
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
2. Hafta
Farmakokinetik, farmakodinamik, ilaç tanımı
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
3. Hafta
İlaç etkileşimleri
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
4. Hafta
Kardiyovasküler, Renal Sistem ,Antihipertansif Kemoterapötik İlaçlar
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
5. Hafta
Analjezik,Antiinflamatuar , Endokrin Sistem ,Sindirim Sistemi,Obezite-İştah İlaçları ve Diğerleri
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
6. Hafta
Beslenme Destek Sistemlerinde İlaç Etkileşimi ve Yaşlılarda İlaç-Besin Etkileşimi
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
7. Hafta
Ara Sınav
8. Hafta
Karbonhidrat ve İlaç Etkileşimi
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
9. Hafta
Protein ve İlaç Etkileşimi
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
10. Hafta
Lipid ve İlaç Etkileşimi
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
11. Hafta
Vitamin-Mineral İlaç Etkileşimi
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
12. Hafta
Alkol,Çay-Kahve İlaç Etkileşimi, Bitkisel ve diyet destek ürünleri ve ilaç
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
13. Hafta
Besin ilaç etkileşiminden korunmak için diyet önerileri
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
14. Hafta
Genel tekrar
Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Besin-besin etkileşimi konusunda bilgilerini arttırırlar.
ÖÇ-2
Besin-ilaç etkileşimi konusunda bilgilerini arttırırlar.
ÖÇ-3
Etkileşime en çok giren etken maddeleri ve buna yönelik beslenmeyi öğrenirler.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme