Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Toplu Beslenme Sistemleri Stajı

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES8001 8 Toplu Beslenme Sistemleri Stajı 0/18/0 Z Türkçe 9
Dersin Amacı
Öğrencileri toplu beslenme hizmetlerinin verildiği kuruluşlarda kurumun diyetisyeni ve akademik personel danışmanlığında, yönetici diyetisyenliğe pratik olarak hazırlamak, bilgi ve beceri sahibi olmasını sağlamaktır.
Ön Koşullar BES5002 Toplu Beslenme Sistemleri I ve BES6002 Toplu Beslenme Sistemleri II derslerinden en az D- harf notunu almak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri -
Görüşme Saatleri ve Yeri Dr. Öğr. Üyesi Sevil NAS, MONDAY, 13:00-14:00 DANIŞMAN ODASI
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Staj konularına yönelik çalışma yapılacak işletmede on-line tanıtım ve eğitimler

On-line işletme gezisi

Öğrenimleri pekiştirmeye yönelik, besinlerin tedariğinden atık yönetimine kadar olan prosesleri içine alacak şekilde ödev ve görevlerle ilgili çalışmalar yapmak, rapğorlama süreçlerini takip etmek
Temel Kaynaklar -
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Staj uygulaması: GHP ve GMP Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
2. Hafta Staj uygulaması: GHP ve GMP Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
3. Hafta Staj uygulaması: HACCP ve OOGP Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
4. Hafta Staj uygulaması: HACCP ve OOGP Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
5. Hafta Staj uygulaması: Kalori ve Besin ögesi içerikleri hesabı Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
6. Hafta Staj uygulaması: Kalori ve Besin ögesi içerikleri hesabı Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
7. Hafta Staj uygulaması: Farklı Gruplar için menu tasarımları Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
8. Hafta Staj uygulaması: Farklı Gruplar için menu tasarımları Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
9. Hafta Staj uygulaması: Satın alma Şartnameleri Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
10. Hafta Staj uygulaması: Satın alma Şartnameleri Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
11. Hafta Staj uygulaması: Farklı Proseslerde düzeltici/önleyici faaliyetler Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
12. Hafta Staj uygulaması: Farklı Proseslerde düzeltici/önleyici faaliyetler Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
13. Hafta Staj uygulaması: Etiket içerikleri değerlendirmeleri Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
14. Hafta Staj uygulaması: Etiket içerikleri değerlendirmeleri Soru-Cevap Tartışma Örnek Olay Problem Çözme
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Kısa sınav(lar) 3 30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 7 35
Derse Devam / Katılım 1 20
Staj Raporu 1 15


ÖÇ-1Toplu beslenme hizmetlerinin verildiği kuruluşlarda diyetisyenin yönetici rolünü öğrenir ve bu konuda bilgi ve becerilerini geliştirir.
ÖÇ-2Toplu beslenme sistemlerinde hizmet sunulanlar (hasta, çocuk, yaşlı vb), üst yönetim, personel, tedarikçi ve yükleniciler ile etkin ve sürdürülebilir iletişim kurabilme yollarını öğrenir. 

ÖÇ-3Kaliteli bir toplu beslenme hizmetinin yürütülmesi için gerekli tüm süreçlere yönelik uygulama dokümanlarını inceleyerek teorik bilgileri doğrultusunda yorumlar ve değerlendirir.
ÖÇ-4Toplu beslenme sistemlerinde karşılaşılan yönetsel ve saha uygulamalarına yönelik sorunları gözlemler, acil durum ve kriz yönetimine ilişkin bilgi ve becerilerini geliştirir.
ÖÇ-5Hedef gruba yönelik menü planlama uygulamalarını gözlemlerler, teorik bilgileri doğrultusunda yorumlar ve değerlendirir. 

ÖÇ-6Etik ilkeler çerçevesinde ekip çalışması yapma becerisi kazanır.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5          
ÖÇ 6