Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Dış Kurum Stajı

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
BES8002 8 Dış Kurum Stajı 0/18/0 Z Türkçe 9
Dersin Amacı
Öğrencileri staj yaptıkları kurumun diyetisyeni ve akademik personel danışmanlığında, diyetisyenliğe pratik olarak hazırlamak, bilgi ve beceri sahibi olmasını sağlamaktır.
Ön Koşullar BES5001 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları I ve BES6001 Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları II derslerinden en az D- harf notunu almak (2021-2022 eğitim öğretim yılı güz döneminde yeni kayıt yaptırmış öğrenciler için geçerlidir)
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Staj uygulaması
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
Temel Kaynaklar - Mahan L.K, Escott-Stump S. Krause's Food, Nutrition & Diet Therapy. 10th Ed., W.B. Saunders Company, USA, 2000.
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
2. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
3. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
4. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
5. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
6. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
7. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
8. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
9. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
10. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
11. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
12. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
13. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
14. Hafta Staj uygulaması Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta Final sınavı
17. Hafta Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Final 1 100


ÖÇ-1Etik kurallar çerçevesinde eğitim/araştırma ile danışmanlık hizmetleri uygulamalarını gözlemleyerek klinik ve yönetici diyetisyenlik bilgi ve becerilerini geliştirir.
ÖÇ-2Klinik ve toplu beslenme hizmetlerinde beslenme ve diyetetik biliminin teorik ve pratik bilgilerini uygulayabilme becerisi kazanır.
ÖÇ-3Multidisipliner yaklaşım çerçevesinde araştırıcılık ve eğiticilik teknikleri ile ekip çalışması becerisini kazanır.
ÖÇ-4Hasta ve yakınları ile sağlık personeli ve toplu beslenme çalışanlarına ilgili alanda eğitim verme yeteneği kazanır.
Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4