Mikro besin ögelerinin gereksinimleri ve sağlık ve hastalıklar ile ilişkisini öğrenme
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Sevil Nas
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Pazartesi 13:00-15:45, cats uzaktan eğitim
Görüşme Saatleri ve Yeri
Pazartesi, 16:00-17:00, SBF 2. Kat
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
Temel Kaynaklar
Mahan L.K., Escott-Stump S., Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.
Diğer Kaynaklar
Baysal A. Beslenme, yenilenmiş 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2009
Onat T., Emerk K., Sözmen E.Y., İnsan Biyokimyası, 2. Baskı, Palme Yayıncılık, Ankara, 2002.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
A, D, E vitaminlerinin tanımı, yapısı, özellikleri, sindirimi, emilimi, metabolizması ve hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
2. Hafta
Makale tartışması
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
3. Hafta
C, B1, B2 vitaminlerinin tanımı, yapısı, özellikleri, sindirimi, emilimi, metabolizması ve hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
4. Hafta
Makale tartışması
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
5. Hafta
Niasin, B6, B12, folik asit vitaminlerinin tanımı, yapısı, özellikleri, sindirimi, emilimi, metabolizması ve
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
6. Hafta
Makale tartışması
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
7. Hafta
Ara sınav
8. Hafta
Ca, Zn, Se minerallerinin tanımı, yapısı, özellikleri, sindirimi, emilimi, metabolizması ve hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
9. Hafta
Makale tartışması
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
10. Hafta
Mg, P, I minerallerinin tanımı, yapısı, özellikleri, sindirimi, emilimi, metabolizması ve hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
11. Hafta
Makale tartışması
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
12. Hafta
Na, K, Fe minerallerinin tanımı, yapısı, özellikleri, sindirimi, emilimi, metabolizması ve hastalıklarla ilişkisi
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
13. Hafta
Makale tartışması
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
14. Hafta
Makale tartışması
Anlatım,Tartışma,Sunum,Eğitim-Uygulama
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
I.Mikro besin öğelerinin hastalıklarla ilişkisi konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
ÖÇ-2
II. Makale tartışmaları ile konuyu pekiştirmeleri beklenmektedir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme