Yeme davranışları bozukluklarının tanımını, gelişimini ve uygulanması gereken beslenme yaklaşımının öğrenilmesi.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Öğr. Gör. Olcay Barış Kanbur
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Pazartesi, 18:00-20:45 Cats Uzaktan Eğitim
Görüşme Saatleri ve Yeri
Pazartesi 10:00-12:00 Cats
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
Temel Kaynaklar
-Mahan L.K., Escott-Stump S., Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.
Diğer Kaynaklar
-Becker AE, Grinspoon SK, Klibanski A, Herzog DB. Eating disorders. New England Journal of Medicine, 1999; 340(14): 1092-8.
-Andersen AE. Eating disorders in males. In: Brownell KD, Fairburn CG, eds. Eating disorders and obesity: a comprehensive handbook. New York: Guilford Press, 1995; 177-87.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Yeme bozukluklarına giriş
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
2. Hafta
Aşırı zayıflık ve az yemek yeme
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
3. Hafta
Anoreksiya nevroza
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
4. Hafta
Bulimiya nervoza
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
5. Hafta
Tıkınırcasına yeme sendromu
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
6. Hafta
Gece yeme sendromu ve diğerleri
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
7. Hafta
Ara sınav
8. Hafta
Duygusal yeme davranışları
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
9. Hafta
Diyetsel kısıtlama ve kontrollü yeme
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
10. Hafta
Yeme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
11. Hafta
Yeme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
12. Hafta
Atletlerde yeme bozuklukları
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
13. Hafta
Alanla İlgili Projelerin Sunumu
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
14. Hafta
Alanla İlgili Projelerin Sunumu
Anlatım, Tartışma, Proje, Sunum
15. Hafta
Final sınavı
16. Hafta
Final sınavı
17. Hafta
Final sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
0
Final
1
50
ÖÇ-1
Yeme bozukluklarını öğrenir.
ÖÇ-2
Duygusal yeme davranışlarını öğrenir.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme