Başkaları için çalışmanın yanı sıra kendini işini kurabilecek özelliklere, bilgi ve yetkinlikler sahip olması hedeflenen öğrencilerin kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve bunları geliştirebilmeleri için gerekli donanımı kazanmaları amaçlanmaktadı
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derse devam zorunluluğu
Öğretim Üyeleri
Öğr. Gör. Dr. Adem Altay
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Bu ders, bu eğitim öğretim yarıyılında verilmemektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Anlatım, Soru-cevap, Tartışma, Sınıf Çalışması, Video Paylaşımlar, Podcast Paylaşımları, Sanal Sınıf
Temel Kaynaklar
Eser G., 2021, Güncel bir yaklaşımla girişimcilik, Nobel yayınevi, İstanbul
Keskin, S. (2014). Türkiye'de kadın girişimcilerin durumu, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (9:1).
Ürper, Y. (2015) Girişimcilik ve İş Kurma, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir. Beta Basım Yayım. 2010.
Diğer Kaynaklar
Veysel, A., & Yörük, D. (2006). BAĞIMSIZ GİRİŞİMCİLİK VE İÇ GİRİŞİMCİLİK ARASINDAKİ FARKLAR: KAVRAMSAL BİR ÇERÇEVE. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 155-173.
Veysel, A. Ğ. C. A., & Mustafa, K. U. R. T. (2007). İç girişimcilik ve temel belirleyicileri: Kavramsal bir çerçeve. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (29), 83-112.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Girişimciliğin Temel Kavramları
Sözlü sunum
2. Hafta
Girişimciliğin Temel Kavramları
Sözlü sunum
3. Hafta
Fikirden Gerçeğe Girişimcilik
Sözlü sunum
4. Hafta
Girişimcilik Türleri
Sözlü sunum
5. Hafta
Girişimcilik Türleri
Sözlü sunum
6. Hafta
Girişimcilik Ekosistemi
Sözlü sunum
7. Hafta
Girişimcilik Ekosistemi
Sözlü sunum
8. Hafta
Girişimcilik Ekosistemi
Sözlü sunum
9. Hafta
Yiyecek İçecek Sektöründe Girişimcilik: Konuk Şef Maksut AKŞAR
Sözlü sunum
10. Hafta
E-Ticaret ve Girişimcilik
Sözlü sunum
11. Hafta
İş Modeli ve Stratejik Plan
Sözlü sunum
12. Hafta
BES Sektöründe Girişimci Hikayesi: Konuk Diyetisyen Ayça Alara Aycan
Sözlü sunum
13. Hafta
Final Sınavı Tekrarı
Sözlü sunum
14. Hafta
Final Sınavı
Sınav
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Girişimcilik kuramı çerçevesinde girişimcilik kavramını ve türlerini tarihi gelişimi içinde tanımlayabilme.
ÖÇ-2
Kişisel ve kurumsal yenilikçilik ve yaratıcılığı geliştirme yolları hakkında farkındalık geliştirme
ÖÇ-3
Yeni iş kurmak için iş planı hazırlayabilme
ÖÇ-4
Yeni kurulan işletmelerin kurumsallaşma süreci hakkında fikir yürütme
ÖÇ-5
Girişimcilik ile ilgili edindiği bilgi ve beceriyi kariyer yaşamında kullanabilme ve iş yeri ortamına aktarabilmektedir.
ÖÇ-6
Yenilik ve inovasyonun önemi hakkında bilgi sahibi olur.
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme