Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Manipulasyon - Mobilizasyon I

FTR3013 3 Manipulasyon - Mobilizasyon I 1/2/0 Z Türkçe 3
 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans eğitiminde eklemler için mobilizasyon ve manipulasyon yöntemlerinin kullanımı amacıyla, değerlendirme, ayırımcı diagnoz ve tedavi planlarının öğrenilmesi ve uygulanması.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Fzt. Özge Dülger
Asistanlar Arş. Gör. Kübra Önerge
Ders Gün,Saat ve Yeri SAP ORION sistemi üzerinden görüntülenebilmektedir.
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 11.45-12.30, Şirinevler Yerleşkesi C Blok
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Mobilizasyon ve manipulasyonun  biomekanik temelleri, uygulama alanları ve patolojilere ilişkin teorik bilgiler.

Yara iyileşmesi,dolaşım ve otonom sinir sitemi fizyolojisi.

Eklem muaynesi,translotorik hareketlilik değerlendirilmesi,tedavi planlaması için pratik uygulamalar.
Temel Kaynaklar -Ders sunumlarının Pdf'leri

-Temel uygulama yöntemlerinin pratik videoları

Diğer Kaynaklar -Kitap tavsiyeleri:

*Manual Mobilization of the joints,Vol 1:The Extremities Written by Freddy Kaltenborn.

*Manual Mobilization of the joints,Vol 2: The Spine Written by Freddy Kaltenborn

*Bildatlas der Manuellen Therapie Band:1

* Bildatlas der Manuellen Therapie Band:2
1. Hafta Ortopedik manuel terapinin tarihçesi ve gelişimi, biomekanik temeller,Yumuşak doku tedavileri teorik bilgiler. Powerpoint sunum ve vaka örnekleri
2. Hafta Omuz, GHE,STE,SCE,ACE eklemleri anatomi, biomekaniği, muayenesi , Powerpoint sunum,eklem muayene,tedavi planlama ve pratik uygulamaları
3. Hafta Yara iyileşmesi fizyolojisi, Omuz eklemi tedavileri ve eklem çevresi yumuşak doku tedavileri teorik ve pratik uygulamaları. İnteraktif pratik tekrar ve uygulamalar
4. Hafta Dirsek eklemi anatomi, biomekaniği, muayenesi , Powerpoint sunum,eklem muayene,tedavi planlama ve pratik uygulamaları
5. Hafta Dirsek eklemi tedavileri ve çevresi yumuşak doku tedavileri teorik ve pratik uygulamaları,di İnteraktif pratik tekrar ve uygulamalar
6. Hafta El bileği eklemi anatomi, biomekaniği,muayenesi Powerpoint sunum,eklem muayene,tedavi planlama ve pratik uygulamaları
7. Hafta Vize haftası
8. Hafta El bileği ve parmak eklemi tedavileri ve eklem çevresi yumuşak doku tedavileri teorik ve pratik uygulamaları,el bileği eklemi tedavileri İnteraktif pratik tekrar ve uygulamalar
9. Hafta Pelvis çevresi eklemleri anatomi, biomekaniği, muayenesi ,Manipulasyon HVLA teknik açıklamaları Powerpoint sunum,eklem muayene,tedavi planlama ve pratik uygulamaları
10. Hafta Pelvis eklem çevresi yumuşak doku tedavileri teorik ve pratik uygulamaları,İS eklem tedavileri İnteraktif pratik tekrar ve uygulamalar
11. Hafta Kalça eklem çevresi anatomi, biomekaniği, muayenesi , Powerpoint sunum,eklem muayene,tedavi planlama ve pratik uygulamaları
12. Hafta Kalça eklemi ve eklem çevresi yumuşak doku tedavileri teorik ve pratik uygulamaları İnteraktif pratik tekrar ve uygulamalar
13. Hafta Diz Eklemi anatomi, biomekaniği, muayenesi,Otonom sinir sistemi,yara iyileşmesi ve eklem tedavilerindeki rolü. Powerpoint sunum,eklem muayene,tedavi planlama ve pratik uygulamaları
14. Hafta Diz eklemive eklem çevresi yumuşak doku tedavileri teorik ve pratik uygulamaları İnteraktif pratik tekrar ve uygulamalar
15. Hafta Pratik uygulamalar genel tekrar İnteraktif pratik tekrar,vaka tartışması
16. Hafta final
17. Hafta final
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Bireylerde eklem hareketliliğinin ve yumuşak dokularının değerlendirilmesi,ayırımcı diagnoz yapılması ile ilgili bilgi alır.Tedavi planlamasında mobilizasyon ve manipülasyon yöntemlerini biomekanik temelleri ile uygulamayı öğrenir,yumuşak doku tedavilerinin (Fonksiyon-Friksiyon masajları...vs.) tedavideki endikasyonlarına karar verip uygular.
ÖÇ-2Ortopedik Manuel Terapi yöntemleri, konseptler, konseptlere göre uygulama farklılıkları hakkında bilgi edinir. Daha sonra öğreneceği biomekanik temellerle bu yöntemleri pratik uygulamaya geçirir.
ÖÇ-3Konnektif doku fizyolojisi,yara iyileşmesi ve patalojilerdeki uygulama alanları hakkında temel bilgileri öğrenir.
PÇ-1İnsan bedenini mikro ve makro düzeyde oluşturan yapıları (hücre, doku, organ), organları, segmentleri ve segmentlerin birbiri ile etkileşimlerini inceleyebilir.
PÇ-2İnsan bedenini fiziksel yapı temelinde ele alarak ölçme, değerlendirme yapabilir.
PÇ-3Fonksiyon bozukluklarına neden olan durumları, fonksiyonel bozuklukların boyutlarını ve kişilerin yaşamları üzerindeki etkilerini belirleyebilir.
PÇ-4Büyüme ve gelişme bozukluklarında konsültasyon, hasta takibi ve tedavi süreçlerinde aktif rol alır.
PÇ-5Kronik ilerleyici hastalıklarda (kanser, kas hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar), hastalığın etkilerini (ağrı, fonksiyonel yetersizlik) azaltmada konsültasyon, hasta takibi ve tedavi süreçlerinde aktif rol alır.
PÇ-6Yaşlanmaya bağlı meydana gelen problemleri belirleme, öngörme, önleme, takip ve tedavi süreçlerinde aktif rol alır.
PÇ-7Hastane, özel klinik, sağlık merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, engelli ve yaşlı bakım evlerinde hasta takibi ve tedavi süreçlerinde aktif rol alır.
PÇ-8Sağlığı geliştirme ve sağlık ile ilgili olası risk faktörlerini belirleme, önleme ve takip etmede aktif rol alır veya otonom olarak çalışabilir.
PÇ-9Hastalık nedeni ile fonksiyonelliğin azaldığı durumlarda tedavi uygulamalarına ek olarak yaşam alanlarının mimarisini değerlendirmek, çevresel engellerin kaldırılması amacı ile gerekli düzenlemeleri planlama ve projelendirme süreçlerinde görev alır.
PÇ-10Toplum sağlığını değerlendirme, koruma ve geliştirme amacı ile proje üretebilir ve projelerde aktif rol alabilir.
PÇ-11Engelli bireylerin tedavisi, rehabilitasyonu, mesleki beceri kazanma ve maddi kazanç elde etme amacı ile mesleki rehabilitasyon merkezi kurulumu ile ilgili proje geliştirme ve bu merkezlerde aktif görev alabilirler.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11