Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Histoloji

FTR2011 Histoloji 2/0/0 SA Türkçe 2

Öğrencilerin histolojik preparatları tanımaları, histolojik ve sitolojik yöntemlerin uygulama basamaklarını öğrenmeleri ve bu yöntemlerin uygulanması sırasında kullanılan araç ve gereçler hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır. Hücrenin tanımı, organellerin işlevlerini öğrenecektir. Dokuların tiplerini öğrenir, dokuları sınıflar İnsan vücudunun organ sistemlerini oluşturan doku ve hücrelerin normal ve hastalanmış durumda mikroskobik yapısını yapısal fonksiyonları ile birlikte öğrenmek ve embriyonik dönemdeki gelişimini anlaması amaçlanmıştır. Ders kapsamında epitel dokusu, bağ dokusu, kemik dokusu, kıkırdak dokusu, kas dokusu ve sinir dokusu işlenecektir.

Ön Koşullar Yoktur
Eş Koşullar Yoktur
Özel Koşullar Yoktur
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Selin Ursavaş,
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 14.00-15.45, Şirinevler Yerleşkesi C Blok
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 15.45-16.15, Şirinevler Yerleşkesi C Blok
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, tartışma, demonstrasyon
Temel Kaynaklar

İnsan Embriyolojisi, Keith L. Moore, T.V.N. (Vid) Persaud, Mark G. Torchia.

Diğer Kaynaklar - Junqueira LC, Carneiro J. Basic Histology, Text
1. Hafta Histolojiye giriş, histolojinin tanımı. İnteraktif Anlatım
2. Hafta Histolojik preparat hazırlama aşamaları, Histolojide sık kullanılan mikroskop türleri ve mikroskop yöntemleri. İnteraktif Anlatım
3. Hafta Hücre, hücre membranı, sitoplazma, sitoplazmik inklüzyonlar, sitoskeleton İnteraktif Anlatım
4. Hafta Hücre nükleusu, hücre bölünmesi, hücre hareketi, hücre ölümü. İnteraktif Anlatım
5. Hafta Epitel doku, epitel hücrelerinin şekil ve özellikleri, hücre yüzeyi özelleşmeleri. Epitel tipleri : Örtü epiteli İnteraktif Anlatım
6. Hafta Epitel tipleri: Bez epiteli İnteraktif Anlatım
7. Hafta ARA SINAV
8. Hafta Bağ dokusu hücreleri ve lifleri İnteraktif Anlatım
9. Hafta Bağ dokusunun temel maddesi, bağ dokusunun sınıflandırması. İnteraktif Anlatım
10. Hafta Kıkırdak dokusu, kıkırdak gelişimi ve sınıflandırması İnteraktif Anlatım
11. Hafta Kemik dokusu, kemiğin makroskobik yapısı, kemiğin mikroskobik yapısı, kemik dokusunun histeogenezi, kemik dokusunun büyümesi ve yeniden şekillenmesi, kemik dokusunun histofizyolojisi. İnteraktif Anlatım
12. Hafta Kas dokusu, kas dokusunun genel özellikleri, iskelet kası, kalp kası, düz kas, kas dokusunun yenilenmesi. İnteraktif Anlatım
13. Hafta Sinir dokusu, nöron, sinir lifleri, nöroglia, periferik sinirler, otonom sinir sistemi, sinir dokusunun histofizyolojisi, sinir dokusunun dejenerasyonu ve rejenerasyonu İnteraktif Anlatım
14. Hafta Kan dokusu bileşenleri, serum ve plazma içeriği, kan hücreleri ve görevleri İnteraktif Anlatım
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı

ÖÇ-1Hücrenin bileşenlerini fonksiyonlarıyla ilişkili olarak açıklar.
ÖÇ-2Doku tiplerini açıklar ve sınıflandırır
ÖÇ-3Dokuların farklılıklarını ve benzerliklerini tanımlar
ÖÇ-4Doğum öncesi yaşamda farklı dokuların oluşumunu anlatabilir
ÖÇ-5Epitel, Bağ ve Destek Dokular, Kas ve Sinir Dokuların genel histolojik yapılarını özetleyebilir.
PÇ-1İnsan bedenini mikro ve makro düzeyde oluşturan yapıları (hücre, doku, organ), organları, segmentleri ve segmentlerin birbiri ile etkileşimlerini inceleyebilir.
PÇ-2İnsan bedenini fiziksel yapı temelinde ele alarak ölçme, değerlendirme yapabilir.
PÇ-3Fonksiyon bozukluklarına neden olan durumları, fonksiyonel bozuklukların boyutlarını ve kişilerin yaşamları üzerindeki etkilerini belirleyebilir.
PÇ-4Büyüme ve gelişme bozukluklarında konsültasyon, hasta takibi ve tedavi süreçlerinde aktif rol alır.
PÇ-5Kronik ilerleyici hastalıklarda (kanser, kas hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar), hastalığın etkilerini (ağrı, fonksiyonel yetersizlik) azaltmada konsültasyon, hasta takibi ve tedavi süreçlerinde aktif rol alır.
PÇ-6Yaşlanmaya bağlı meydana gelen problemleri belirleme, öngörme, önleme, takip ve tedavi süreçlerinde aktif rol alır.
PÇ-7Hastane, özel klinik, sağlık merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, engelli ve yaşlı bakım evlerinde hasta takibi ve tedavi süreçlerinde aktif rol alır.
PÇ-8Sağlığı geliştirme ve sağlık ile ilgili olası risk faktörlerini belirleme, önleme ve takip etmede aktif rol alır veya otonom olarak çalışabilir.
PÇ-9Hastalık nedeni ile fonksiyonelliğin azaldığı durumlarda tedavi uygulamalarına ek olarak yaşam alanlarının mimarisini değerlendirmek, çevresel engellerin kaldırılması amacı ile gerekli düzenlemeleri planlama ve projelendirme süreçlerinde görev alır.
PÇ-10Toplum sağlığını değerlendirme, koruma ve geliştirme amacı ile proje üretebilir ve projelerde aktif rol alabilir.
PÇ-11Engelli bireylerin tedavisi, rehabilitasyonu, mesleki beceri kazanma ve maddi kazanç elde etme amacı ile mesleki rehabilitasyon merkezi kurulumu ile ilgili proje geliştirme ve bu merkezlerde aktif görev alabilirler.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11