Lisans
Mühendislik Fakültesi
İnşaat Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Kentsel Dönüşüm ve Planlama

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CE0820 Kentsel Dönüşüm ve Planlama 3/0/0 SA İngilizce 4
Dersin Amacı
Türkiye, başta deprem riski ve sağlıksız kentleşmenin yarattığı sorunlar olmak üzere çeşitli nedenlerle, özellikle büyük kentlerinde kentsel dönüşüm projeleri uygulamaya başlamıştır. Türkiye’de mevcut yaklaşık 20 milyon konutun, yaklaşık 7 milyonunun yani üçte birinin önümüzdeki 20 yılda yenilenmesi, bunun için de yine yaklaşık olarak 500 milyar dolara kadar harcama yapılması öngörülmektedir. Bunlar yalnızca deprem riski nedeniyle hesaplanan büyüklüklerdir. Bunlara, başka nedenlerle yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarının getireceği büyüklükleri de eklemek gerekecektir. Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarını düzenlemeyi amaçlayan üç yasanın olmasına karşın, kamuoyunda bu konuda çok farklı anlayış ve değerlendirmeler bulunmaktadır. Bugün itibarıyla uygulamanın geniş yapı adalarında değil de parsel esasına göre yapılıyor olması akıl karışıklığına yol açmaktadır. Ayrıca rant unsurunun yaygın olarak dile getirilmesi de kamuoyunda tepkilere neden olmaktadır. Öte yandan uygulama istenilen hızda gitmemekte, yer yer ciddi tıkanıklıklar yaşanmaktadır. Kentsel dönüşümün en yoğun ve en yaygın olarak uygulanacağı il İstanbul’dur. O nedenle üniversitemizin kentsel dönüşüm konusunu eğitim programına alması çok yerinde bir karardır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. AYLİN ŞENTÜRK
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü anlatım
Temel Kaynaklar -
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Türkiye’de fiziki planlama sistemi ve imar hukukunun esasları Sözlü Anlatım
2. Hafta Türkiye’de fiziki planlama sistemi ve imar hukukunun esasları Sözlü Anlatım
3. Hafta Kentsel dönüşümün kuramsal çerçevesi Sözlü Anlatım
4. Hafta Kentsel dönüşümün kuramsal çerçevesi Sözlü Anlatım
5. Hafta Kentsel dönüşüm yasaları Sözlü Anlatım
6. Hafta Kentsel dönüşüm yasaları Sözlü Anlatım
7. Hafta Kentsel dönüşüm yasaları Sözlü Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Sınav
9. Hafta Türkiye’de kentsel dönüşü uygulamalarının değerlendirilmesi Sözlü Anlatım
10. Hafta Türkiye’de kentsel dönüşü uygulamalarının değerlendirilmesi Sözlü Anlatım
11. Hafta Portakal Çiçeği Vadisi Projesi Sözlü Anlatım
12. Hafta Portakal Çiçeği Vadisi Projesi Sözlü Anlatım
13. Hafta Dikmen Vadisi Projesi Sözlü Anlatım
14. Hafta Dikmen Vadisi Projesi Sözlü Anlatım
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 50
Final 1 50


ÖÇ-1Planlama sistemi ve imar hukuku ile ilgili temel kavramlar hakkında bilgi sahibidir. (BİLGİ)
ÖÇ-2Uygulanmış ve değerlendirmeye uygun kentsel projeleri; kentsel dinamikleri gözeterek eleştirel biçimde ele alır. (BECERİ)
ÖÇ-3Türkiye'de ve yurt dışında yürütülmekte olan dönüşüm projelerine dair süreçleri farklı koşullar altında karşılaştırarak değerlendirir.(BECERİ)
ÖÇ-4Kentsel dönüşümün kuramsal çerçevesini eleştirel biçimde ele alır.(BECERİ)
ÖÇ-5Türkiye'deki kentsel dönüşü eleştirel biçimde ele alır ve değerlendirir.(BECERİ)
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11