Lisans
Meslek Yüksek Okulu
Uçuş Harekat Yöneticliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


UÇUŞ İZLEME TEKNİKLERİ

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
HUH4001 4 UÇUŞ İZLEME TEKNİKLERİ 2/1/0 Z TÜRKÇE 3
Dersin Amacı

Uçuş izleme dispeçerin en önemli görevlerinden biridir. Uçuşun yasal prosedürlere uygun olarak emniyetli ve ekonomik olarak icra edilmesi için dikkatli olur ve gerekli önlemleri alır.

Gerek uçak yerde iken, gerekse uçuş esnasında oluşabilecek değişiklere karşı hazırlıklı olur ve kaptana bilgi verir. Örneğin rüzgar yönünün değişmesi, ağırlık değişmesi gibi durumlarda  gerekirse planlamasını yeniden yapar ve  kaptana bilgi verir. Uçuş esnasında  route değişikliği, rüzgar değişikliği, turbülans oluşması, uçağın tek alete kalması, yakıtın kritiğe girmesi gibi durumlarda ve operasyonu etkileyen diğer değişik durumlarında en seri şekilde  kaptanla  irtibat kurar ve karşılıklı bilgi aktarması sağlanır.

Uçuşun emniyetli icrası için ICAO Annex 6 part 1’deki prosedürler doğrultusunda hareket eder.

Ön Koşullar orta seviye ingilizce
Eş Koşullar UÇUŞ PLANLAMA DERSİNİ ALMIŞ OLMAK.
Özel Koşullar SHGM KURALLARI GEREĞİ %70 DEVAM ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR.'GEÇME NOTU 50'DİR.
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. EVRENYILMAZ
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri HUH4001 UÇUŞ İZLEME TEKNİKLERİ -3 DERS 10:30 - 13:20 SAATLERİNDE , İKLAB 5B09 SINIFNDA YAPILACAKTIR.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders ile ilgili konularda perşembe günü 13:00-13:45 arası görüşme yeri İncirli,2A-03 nolu oda, planlanmıştır. MURAT NIZAM
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
Temel Kaynaklar  İKÜ DERS KİTAPLARI
Diğer Kaynaklar  SHGM,DHMİ VE GENEL HAVACILIK YAYINLARI
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta POSITION OF AIRCRAFT (UÇAĞIN KONUMU) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
2. Hafta FUEL REMAINING (KALAN YAKIT) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
3. Hafta EN-ROUTE WEATHER (YOL BOYU HAVA DURUMU) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
4. Hafta TIME-ESTIMATED AT NEXT FIX (ZAMAN-BİR SONRAKİ NOKTAYA TAHMİNİ VARIŞ ZAMAN Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
5. Hafta EFFECTS OF ATC REROUTS ( ROUTE DEĞİŞTİRMENİN ETKİLERİ) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
6. Hafta FLIGHT EQUIPMENT FAILURES (UÇUŞ TEÇHİZATI ARIZASI) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
7. Hafta EN-ROUTE WEATHER CHANGE Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
8. Hafta EMERGENCY SITUATIONS (EMERCENCY USULLER) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
9. Hafta EMERCENSİ HAREKET USÜLLERİ Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
10. Hafta YOLBOYU EMERCENSİ’ler Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
11. Hafta UÇAĞA EMERCENSİ DURUMLARDA YAPILACAK YARDIM Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
12. Hafta EMERGENCY SAFHALARI VE İHBAR/YAYIN USULLERİ 10 Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
13. Hafta ATC TRANSPONDER (SECONDARY SURVEILLANCE RADAR- SSR) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
14. Hafta KOD TAHSİSLERİ Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
15. Hafta FLIGHT MONITORING RESOURCES (UÇAĞI İZLEME KAYNAKLARI) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
16. Hafta POSITION REPORTS (DURUM RAPORLARI) GROUND RESOURCE AVAILABILITY (YERDEKİ İZLEME KAYNAKLARI) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
17. Hafta CHECK LIST FOR FLIGHT MONITORING (UÇUŞ İZLEME KONTROL LİSTESİ) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 20
Final 1 50


ÖÇ-1kritik durumlarda Kaptanı bilgilendirme
ÖÇ-2cihaz özelliklerini bilme
ÖÇ-3radar görüntüsü yorumlayabilme
ÖÇ-4baglantı sorunlarını algılama
ÖÇ-5yerden gerekli yönlendirme yapabilme
Program Çıktıları
PÇ-1jeppesen okuma -anlama
PÇ-2Temel Sivil Havacılık bilgilerine sahip olmak
PÇ-3Uçuş Harekat Yönetimi ile ilgili bilgilere sahip olmak
PÇ-4Ulusal havacılık kuruluşları hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-5Sivil havacılık alanında kullanılan terminolojiye hakim olmak
PÇ-6Uçak temel yapıs hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-7Uçuşun her aşamasında görevli olan harekat operasyonu hakkında bilgi sahibi olunması
PÇ-8Uçak aerodinamiği konusunda bilgi sahibi olmak
PÇ-9Uçak navigasyon sistemlerinin detaylı olarak öğrenilmesi
PÇ-10Meteroloji bilimi hakkında bilgi sahibi olmak ve meterolojinin uçuş operasyonu üzerindeki etkisini incelemek
PÇ-11Havacılıkta kullanılan Haberleşme ve Seyrüsefer sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-12Hava trafik yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak
PÇ-13Havacılıkta emniyetin önemine hakim olmak
PÇ-14Uçak ağırlık ve balans konusunda gerekli donanıma sahip olmak
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14
ÖÇ 1              
ÖÇ 2              
ÖÇ 3              
ÖÇ 4              
ÖÇ 5