Meslek Yüksek Okulu
Ev Tekstili Tasarımı

KUMAŞ YAPI

EVT1006 1 KUMAŞ YAPI 2/2/0 Z TÜRKÇE 3
 Tekstil ham maddelerinden biri olan kumaşın yapısal özellikleri, çeşitleri ile dokuma kumaşların üretim yöntemleri, örgü, tahar ve amür çeşitleri hakkında detaylı bilgi vermek.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Mehmet Çağlayan
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 13:00, İncirli Yerleşkesi İK4B07 numaralı derslik
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğr. Gör. Mehmet Çağlayan, Pazartesi 13:00-16:00, İncirli Yerleşkesi, İK3A03
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü anlatım, Sunu
Temel Kaynaklar
Gürcüm, B.(2005). Tekstil ve Malzeme Bilgisi. İstanbul: Grakifer Yayınları
Başaran, F. (2019). Basit Yapılı Dokuma Teknikleri. Karınca Yayınevi
Şeber, B. (2003). Kumaş Yapı Bilgisi: Çift katlı kumaş örgüleri. Birsen Yayınevi
Tokat, N. (2010). Kuvvetlendirilmiş Ve Katlı Dokumalarda Örgü Analizi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi / Eğitm Bilimleri Enstitüsü, Ankara
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta KUMAŞ YAPISI İLE İLGİLİ GENEL TERİMLER. Sözlü anlatım, Sunu
2. Hafta ÜRETİM YÖNTEMLERİNE GÖRE KUMAŞ ÇEŞİTLERİ. Sözlü anlatım, Sunu
3. Hafta TEMEL DOKUMA İŞLEMİ VE KUMAŞ OLUŞUMU. Sözlü anlatım, Sunu
4. Hafta DOKUMA HAZIRLIK İŞLEMLERİ. Sözlü anlatım, Sunu
5. Hafta TAHAR,ARMÜR VE ÖRGÜ RAPORU. Sözlü anlatım, Sunu
6. Hafta BEZ ÖRGÜ , SATEN VE DİMİ ÖRGÜLER. Sözlü anlatım, Sunu
7. Hafta BEZ ÖRGÜ , SATEN VE DİMİ ÖRGÜLER. Sözlü anlatım, Sunu
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta DOKUMA KUMAŞ ANALİZİ VE MALİYET HESAPLAMALARI. Sözlü anlatım, Sunu
10. Hafta DOKUMA KUMAŞ ANALİZİ VE MALİYET HESAPLAMALARI. Sözlü anlatım, Sunu
11. Hafta DOKUMA KUMAŞ ANALİZİ VE MALİYET HESAPLAMALARI. Sözlü anlatım, Sunu
12. Hafta HAVLI KUMAŞ YAPILARI. Sözlü anlatım, Sunu
13. Hafta ÖRME KUMAŞ YAPILARI. Sözlü anlatım, Sunu
14. Hafta ÖRME KUMAŞ YAPILARI. Sözlü anlatım, Sunu
15. Hafta NON-WOVEN KUMAŞ YAPILARI. Sözlü anlatım, Sunu
16. Hafta FİNAL
17. Hafta FİNAL

ÖÇ-1Kumaş yapı bilgisi ile ilgili genel terim ve kavramları açıklayıp, sınıflandırma yapabilmek.
ÖÇ-2Dokuma kumaşların üretim süreçlerini açıklayarak iş akışını tarif edebilmek.
ÖÇ-3Temel örgü raporlarını ve bu raporlardan türetilen örgüleri sıralayıp, istenilen raporu çizebilmeK.
ÖÇ-4Verilen bir kumaşı en basit hatlarıyla analiz edebilmek.
ÖÇ-5Kumaş oluşumu ile ilgili temel analiz hesaplarını yapabilmek.
PÇ-1Ev Tekstili tasarımı alanında temel teorik bilgi ve beceriye sahip olma
PÇ-2Mesleği ile ilgili olarak almış olduğu teorik bilgileri gerçek bir iş ortamında uygulayabilme, verileri yorumlayabilme ve analiz etme becerisine sahip olma.
PÇ-3Alanıyla ilgili çalışmaları yürütecek, bu süreçte araştırma projeleri planlayacak, uygulama projesinde yer alabilecek özgüvene ve yetkinliğe sahip olma.
PÇ-4Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı, sözlü ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahip olma.
PÇ-5Ev Tekstili tasarımı ile ilgili bilgisayar programlarından en az birini iyi derecede kullanabilme
PÇ-6Mesleğinde paylaşımcı ve katılımcı, çağdaş, yenilikçi, konusuyla ilgili bilgi teknolojilerinden yararlanabilen, yaşam boyu öğrenme yetisini sürdürebilme özelliklerine sahip olma
PÇ-7Teknik kavramları irdeleyerek tasarım olgusunu sorgulayan ve düşünerek tasarlama eylemini yaşam biçimi haline dönüştürebilme
PÇ-8Mesleğin sorunlarını anlayıp yorumlayarak, fikirlerini sözlü veya yazılı, açık bir şekilde ifade edebilme
PÇ-9Mesleki etik ve kültürel değerlere sahip olma.
PÇ-10Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirme.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10