Meslek Yüksek Okulu
Alternatif Enerji Kaynakları

BİYOKÜTLE İLE ENERJİ ÜRETİMİ

TAE0001 BİYOKÜTLE İLE ENERJİ ÜRETİMİ 2/0/0 SA Türkçe 2
 Dersin amacı, öğrencilere biyo yakıtlar ve bu yakıtların enerji potansiyelleri hakkında temel bilgiler kazandırmaktır.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri YÜKSEL YALÇIN, YÜKSEL YALÇIN
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba, 10:00-11:50, CATS Meetings
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba, 12:00-12:50, CATS
Öğretim Yöntem ve Teknikleri ** Örgün olarak planlanmış ancak pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler sonrası YÖK tavsiye kararları çerçevesinde dersin teorik kısmı Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle sürdürülmesine karar verilmiştir.

Dersin teorik kısmı Bahar Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir. Pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre, CATs V3.0 Dijital Uzaktan Eğitim ile verilen teorik derslerin müfredatı ve süresi isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit örgün yöntem ile verilecektir.

Dersin uygulamalı kısımlarından verilebilenlerin ise yine Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilecek, verilemeyen uygulamaların pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre Bahar Yarıyılı içerisinde CATs V3.0 sistemi üzerinden isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit ve/veya Bahar Yarıyılı son döneminde örgün yöntem ile verilecektir.

Temel Kaynaklar Ders Notları
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Ders ile ilgili bilgilendirme ve Biyokütle tanımı Anlatım
2. Hafta Biyokütle kaynakları Anlatım
3. Hafta Biyokütle enerjsi Anlatım
4. Hafta Biyogaz teknolojisi Anlatım
5. Hafta Biyodizel teknolojisi Anlatım
6. Hafta Biyohidrojen Anlatım
7. Hafta Biyokimyasal dönüşümleri Anlatım
8. Hafta Arasınav Sınav
9. Hafta Biyokütle yakma teknolojisi Anlatım
10. Hafta Biyokütle dönüşüm prosesleri ve çevresel etki Anlatım
11. Hafta Enerji bitkileri Anlatım
12. Hafta Türkiye'de biyoyakıtlar Anlatım
13. Hafta Dünyada biyoyakıtlar Anlatım
14. Hafta Biyoyakıtlar ve ekonomi Anlatım
15. Hafta Final Sınav
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Biyokütle enerjisi hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ-2Biyogaz ve biyodizel teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ-3Biyokütle kaynakları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ-4Ülkemizde biyokütle enerjisinin yerini bilir ve gelirştirmenin yollarını öğrenir.
ÖÇ-5Teknolojik ve bilimsel gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÇ-1Gerekli ve yeterli temel matematik bilgisine sahip olur. Mesleği ile ilgili matematiksel hesaplama, analiz ve değerlendirme yapar.
PÇ-2Enerji Sistemleri ile ilgili proje yönetimi, işyeri uygulamaları konularında bilinçlenir.
PÇ-3Temel elektriksel kavramları bilir. Elektrik devreleri ile ilgili devre çözümlerini gerçekleştirilir.
PÇ-4Termodinamik ile ilgili kavramları öğrenerek, gerekli analiz ve hesaplamaları yapar.
PÇ-5Biyokütle ile enerji üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-6Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini kavrar
PÇ-7Güneş panelleri üretimi, bakım ve onarımı hakkında bilgi sahibi olur ve güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretim yöntemini açıklar.
PÇ-8Temel fizik kuralları ve birimlerini bilir. Bu kuralları kullanarak enerjiler arasında dönüşümleri gerçekleştirebilir.
PÇ-9Rüzgâr türbinlerinin yapısı, bakım ve onarım hakkında bilgi sahibi olur. Rüzgar türbinleri ile üretilen elektrik enerjisi yöntemini açıklar.
PÇ-10Hidrojen enerjisinden enerji üretme yöntemi hakkında bilgi sahibi olur ve enerji üretimi için gerekli adımları bilir.
PÇ-11Güç elektroniği alanında kullanılan yarı iletken devre elemanları hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-12Türkiye ve Dünyadaki enerji yönetimi stratejileri ile ilgili gerekli bilgiye sahip olur.
PÇ-13Jeotermal santraller yapısı, çalışma şekli ve bakımı hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-14Hibrit sistemler hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-15Nükleer Santrallerin işleyişi, bakım ve onarımı hakkında bilgi sahibi olurlar.
PÇ-16Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alanındaki teknolojik ve bilimsel gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÇ-17Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin nasıl gerçekleşeceği hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-18Enerjinin çevre ekonomisi olan ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15PÇ 16PÇ 17PÇ 18