Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hemşirelik

Farmakoloji

HEM3003 3 Farmakoloji 2/0/0 Z Türkçe 3
 Öğrencinin farmakolojik kavram ve ilkelerini anlaması, farkolojik ajanların tedavi edici etkileri ile istenmeyen etkilerini açıklayabilmesi, doğru ilaç kullanımı hakkında bilgi edinmesi amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Düşünür
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 09:00-09:50, 10:00-10:50, Şirinevler Yerleşkesi CB B1SEM.
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi, 09:00-09:50, 10:00-10:50, Şirinevler Yerleşkesi CB B1SEM.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Sözlü anlatım, soru - cevap yöntemi
Temel Kaynaklar Gürel İA. Hemşirelik, Fizyoterapi ve Sağlık Ön Lisans Bölümleri İçin Farmakoloji.Güneş Tıp Kütabevleri,İstanbul, 2019.

Dökmeci İ, Dökmeci H. Farmakoloji- Sağlık Yüksek Okulları İçin. İstanbul Tıp Kitabevi, 2. Baskı, İstanbul, 2016.

Frandsan G, Pennington SS. Abrams'ın Klinik İlaç Tedavisi - Hemşireler için Akılcı İlaç Uygulamaları.Wolter Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2014.

Diğer Kaynaklar   Kayaalp SO. Rasyonel Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji. 11. baskı, 2005.
1. Hafta Farmakolojiye Giriş 1 (Tarihçe, Bölümler, Sınıflandırma ve Temel Kavramlar) Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
2. Hafta Farmakolojiye Giriş 2 ( Farmasötik Şekiller, İlaç Veriliş Yolları) Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
3. Hafta Farmakokinetik, Farmakodinami Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
4. Hafta Kardiyovasküler Sistem İlaçları 1 (KVS Giriş ve Antihipertansif İlaçlar) Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi.
5. Hafta Kardiyovasküler Sistem İlaçları 2 ( Antianjinal İlaçlar ve Kalp Yetmezliği Tedavisinde Kullanılan İlaçlar) Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi.
6. Hafta Kardiyovasküler Sistem İlaçları 3 ( Antiaritmik İlaçlar, Periferik Vazodilatatörler, Antihiperlipidemik İlaçlar) Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
7. Hafta Kardiyovasküler Sistem İlaçları 4 ( Antikoagülan ve antitrombositik İlaçlar, Antianemik İlaçlar, Su ve Elektrolit Dengesini Düzenleyen İlaçlar ve Serumlar) Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Solunum Sistemi İlaçları Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
10. Hafta Enfeksiyon Hastalıkları Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
11. Hafta Akut Zehirlenmeler ve Sindirim Sistemine Giriş Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
12. Hafta Sindirim Sistemi İlaçları Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
13. Hafta Otonom Sinir Sistemi İlaçları Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
14. Hafta Santral Sinir Sistemi İlaçları Sözlü anlatım. Soru - cevap yöntemi
15. Hafta Final Sınav Haftası
16. Hafta Final Sınav Haftası
17. Hafta Final Sınav Haftası

ÖÇ-1Farkolojinin genel kavram ve ilkelerini bilir.
ÖÇ-2İlaç gruplarının etkililik ve güvenlilikleri konusunda genel bilgileri açıklayabilir.
ÖÇ-3İlaç uygulmasında kullanılması muhtemel ilaçların kişideki farmakodinamik ve farmakokinetik etkilerini öngörür.
ÖÇ-4Gebelikte ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları sıralayabilir.
ÖÇ-5İlaç toksisitesinin ne olduğunu, ilaç toksisitesi belirti ve bulgularını açıklayabilir.
ÖÇ-6İlaç suistimalinin ne olduğunu bilir ve değerlendirir.
ÖÇ-7Güvenli ilaç uygulaması ilkelerini açıklayabilir.
ÖÇ-8İlaç uygulamasında etik ilkeleri sıralayabilir.
PÇ-1Hemşirelik mesleğinin gerektirdiği güncel teorik bilgiye sahiptir.
PÇ-2Birey, aile, grup ve toplumun sağlık gereksinimlerini bütüncül ve hümanistik yaklaşımla karşılayabilecek uygulama becerisine sahiptir.
PÇ-3Birey, aile, grup ve toplumun sağlık gereksinimlerini karşılarken kaliteli ve kanıta dayalı hemşirelik bakım sürecini uygular.
PÇ-4Hemşirelik bakımı, eğitimi, yönetimi ve araştırmalarında etik ilkeleri göz önünde bulundurur.
PÇ-5Hemşirelik yasa ve yönetmeliklerini takip eder ve uygun davranır.
PÇ-6Etkili iletişim becerilerini kullanır.
PÇ-7Birey, aile, grup ve topluma sağlık eğitimi ve danışmanlık hizmeti verir.
PÇ-8Sağlık ekibinin etkin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası işbirliği içinde rol ve işlevlerini yerine getirir.
PÇ-9Birey, aile, grup ve toplumun sağlığını etkileyebilecek her türlü değişime duyarlı bir şekilde empatik yaklaşım gösterir.
PÇ-10Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanır.
PÇ-11Toplumun sağlık gereksinimleri doğrultusunda güncel bakım teknolojilerini takip eder ve hemşirelik uygulamalarına yansıtır.
PÇ-12Mesleği uygularken meslektaşlarına rol model olur.
PÇ-13Kazandığı temel mesleki değerleri korur.
PÇ-14Sağlık ile ilgili kararlarda mesleki otonomiyi kullanır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14