Hemşirelik

Deontoloji ve Etik

HEM4002 4 Deontoloji ve Etik 2/0/0 Z Türkçe 3
Bu derste öğrencilerin hemşirelik mesleğinin tarihi ve gelişimini, etik değerleri, mesleki yasa ve yönetmelikleri, insan/hasta haklarını, hemşirelik uygulama ve araştırmalarında etik ilkelere uygun davranmanın önemini kavramaları hedeflenmiştir.
Ön Koşullar Yoktur.
Eş Koşullar Yoktur.
Özel Koşullar Yoktur.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Şerife Kartal
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı 09:00 - 10:45 , Şirinevler Yerleşkesi C Blok CB-01-01
Görüşme Saatleri ve Yeri Dr. Öğr. Üyesi Şerife KARTAL, Salı 14:00-16:00, Şirinevler Yerleşkesi
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi,
Temel Kaynaklar  Burkhardt AM, Nathaniel KA. Çağdaş Hemşirelikte Etik. Çev. Ed: Ecevit Alpar Ş, Bahçecik, N, Karabacak Ü. İstanbul Tıp Kitabevi, 2013.

Diğer Kaynaklar  Şentürk SE. Meslek Olarak Hemşirelik ve Hemşirelikte Etik İlkeler. Nobel Tıp Kitabevleri, 2012.

1. Hafta Hemşirelik ve etik biliminin tarihsel gelişimi Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi.
2. Hafta Hemşirelik değerleri ve meslekleşme süreci Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi.
3. Hafta Hemşirelik eğitiminin gelişimi Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi.
4. Hafta Ulusal ve uluslararası hemşirelik kuruluşları Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi.
5. Hafta Hemşirelikle ilgili yasa ve yönetmelikler Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi.
6. Hafta İnsan ve hasta hakları Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi.
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Evrensel etik ilkeler Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi.
9. Hafta Hemşirelik uygulamalarında etik karar verebilme, uygulama hataları (malpraktis) Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi.
10. Hafta Özel durumlar ve etik-I Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi. Tartışma
11. Hafta Özel durumlar ve etik-II Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi. Tartışma
12. Hafta Bilgilendirilmiş (aydınlatılmış) onam Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi. Tartışma
13. Hafta Hemşirelik araştırmalarında ve yayın sürecinde etik Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi.
14. Hafta Vaka analizleri Dersin değerlendirilmesi Sözlü anlatım, soru - cevap, tartışma, beyin fırtınası, vaka analizi. Tartışma Vaka analizi
15. Hafta Final Sınavları Haftası
16. Hafta Final Sınavları Haftası
17. Hafta Final Sınavları Haftası

ÖÇ-1Hemşireliğin ve etiğin tarihsel gelişimini kavrar.
ÖÇ-2Etik ilkeleri öğrenir ve hemşirelik uygulamalarında dikkate alır.
ÖÇ-3Etik dışı uygulamaların farkına varabilir ve etik ilkelere uygun karar verebilir.
ÖÇ-4İnsan/hasta haklarını dikkate alır.
ÖÇ-5Hemşirelik araştırmalarında da etik ilkelere uygun davranır.
ÖÇ-6Hemşirelik ile ilgili yasa ve yönetmelikleri bilir.
PÇ-1Hemşirelik mesleğinin gerektirdiği güncel teorik bilgiye sahiptir.
PÇ-2Birey, aile, grup ve toplumun sağlık gereksinimlerini bütüncül ve hümanistik yaklaşımla karşılayabilecek uygulama becerisine sahiptir.
PÇ-3Birey, aile, grup ve toplumun sağlık gereksinimlerini karşılarken kaliteli ve kanıta dayalı hemşirelik bakım sürecini uygular.
PÇ-4Hemşirelik bakımı, eğitimi, yönetimi ve araştırmalarında etik ilkeleri göz önünde bulundurur.
PÇ-5Hemşirelik yasa ve yönetmeliklerini takip eder ve uygun davranır.
PÇ-6Etkili iletişim becerilerini kullanır.
PÇ-7Birey, aile, grup ve topluma sağlık eğitimi ve danışmanlık hizmeti verir.
PÇ-8Sağlık ekibinin etkin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası işbirliği içinde rol ve işlevlerini yerine getirir.
PÇ-9Birey, aile, grup ve toplumun sağlığını etkileyebilecek her türlü değişime duyarlı bir şekilde empatik yaklaşım gösterir.
PÇ-10Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanır.
PÇ-11Toplumun sağlık gereksinimleri doğrultusunda güncel bakım teknolojilerini takip eder ve hemşirelik uygulamalarına yansıtır.
PÇ-12Mesleği uygularken meslektaşlarına rol model olur.
PÇ-13Kazandığı temel mesleki değerleri korur.
PÇ-14Sağlık ile ilgili kararlarda mesleki otonomiyi kullanır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14