Öğrencinin beslenmenin tanımını yapabilmesi, besin gruplarını ayırt edebilmesi, beslenmenin önemini açıklayabilmesi, klinik ortamda kullanılan beslenme yöntemleri hakkında temel bilgiye sahip olabilmesi, hasta taburculuğu sonrasında hastalığa özgü beslenme diyet eğitiminin hemşirelikteki önemini açıklayabilmesi amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Öğr. Gör. Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Salı 09.00-10.45, Hem3-Lab
Görüşme Saatleri ve Yeri
Çarşamba 09:00-15:00 SBF 2. Kat
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Sözlü anlatım, soru-cevap yöntemi, tartışma.
Temel Kaynaklar
- Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 2015.
- Şanlıer N., Ulusoy Gezer HG., Kocabaş Ş, Ceyhun Sezgin A. Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları. (Editör: Şanlıer N.), Vize Yayıncılık. Ankara, 2021.
Diğer Kaynaklar
Ders notları
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Besin, besin ögesi, sağlıklı beslenme ve önemi
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
2. Hafta
Karbonhidratlar
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
3. Hafta
Proteinler
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
4. Hafta
Yağlar
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
5. Hafta
Vitaminler
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
6. Hafta
Mineraller
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
7. Hafta
Su
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
8. Hafta
Ara Sınav
9. Hafta
Süt ve süt ürünleri
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
10. Hafta
Et ve et ürünleri
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
11. Hafta
Tahıllar
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
12. Hafta
Sebzeler-Meyveler
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
13. Hafta
Besinlerin işlenmesi ve muhafaza yöntemleri
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
14. Hafta
Besin kaynaklı hastalıklar ve besin güvenliği
Sözlü Anlatım.
Soru - cevap yöntemi
15. Hafta
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Beslenmenin insan ve toplum sağlığı üzerindeki önemini kavrar.
ÖÇ-2
Besinleri gruplara ayırarak özelliklerini ve saklama koşullarını bilir.
ÖÇ-3
Yeterli ve dengeli beslenmek için alınması gereken besin gruplarını bilir.
ÖÇ-4
Hastalığa özel beslenme şeklini bilir.
ÖÇ-5
Klinikte kullanılan beslenme yöntemlerini bilir ve oluşabilecek komplikasyonların farkına varır.
Program Çıktıları
PÇ-1
Hemşirelik mesleğinin gerektirdiği güncel teorik bilgiye sahiptir.
PÇ-2
Birey, aile, grup ve toplumun sağlık gereksinimlerini bütüncül ve hümanistik yaklaşımla karşılayabilecek uygulama becerisine sahiptir.
PÇ-3
Birey, aile, grup ve toplumun sağlık gereksinimlerini karşılarken kaliteli ve kanıta dayalı hemşirelik bakım sürecini uygular.
PÇ-4
Hemşirelik bakımı, eğitimi, yönetimi ve araştırmalarında etik ilkeleri göz önünde bulundurur.
PÇ-5
Hemşirelik yasa ve yönetmeliklerini takip eder ve uygun davranır.
PÇ-6
Etkili iletişim becerilerini kullanır.
PÇ-7
Birey, aile, grup ve topluma sağlık eğitimi ve danışmanlık hizmeti verir.
PÇ-8
Sağlık ekibinin etkin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası işbirliği içinde rol ve işlevlerini yerine getirir.
PÇ-9
Birey, aile, grup ve toplumun sağlığını etkileyebilecek her türlü değişime duyarlı bir şekilde empatik yaklaşım gösterir.
PÇ-10
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanır.
PÇ-11
Toplumun sağlık gereksinimleri doğrultusunda güncel bakım teknolojilerini takip eder ve hemşirelik uygulamalarına yansıtır.
PÇ-12
Mesleği uygularken meslektaşlarına rol model olur.
PÇ-13
Kazandığı temel mesleki değerleri korur.
PÇ-14
Sağlık ile ilgili kararlarda mesleki otonomiyi kullanır.