Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hemşirelik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Beslenme İlkeleri

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
HEM4003 4 Beslenme İlkeleri 2/0/0 Z Türkçe 3
Dersin Amacı
Öğrencinin beslenmenin tanımını yapabilmesi, besin gruplarını ayırt edebilmesi, beslenmenin önemini açıklayabilmesi, klinik ortamda kullanılan beslenme yöntemleri hakkında temel bilgiye sahip olabilmesi, hasta taburculuğu sonrasında hastalığa özgü beslenme diyet eğitiminin hemşirelikteki önemini açıklayabilmesi amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Gözde Ekici
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı 09.00-10.45, Hem3-Lab
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba 09:00-15:00 SBF 2. Kat
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Sözlü anlatım, soru-cevap yöntemi, tartışma.
Temel Kaynaklar - Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 2015.

- Şanlıer N., Ulusoy Gezer HG., Kocabaş Ş, Ceyhun Sezgin A. Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları. (Editör: Şanlıer N.), Vize Yayıncılık. Ankara, 2021.

 
Diğer Kaynaklar Ders notları
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Besin, besin ögesi, sağlıklı beslenme ve önemi Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
2. Hafta Karbonhidratlar Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
3. Hafta Proteinler Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
4. Hafta Yağlar Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
5. Hafta Vitaminler Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
6. Hafta Mineraller Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
7. Hafta Su Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Süt ve süt ürünleri Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
10. Hafta Et ve et ürünleri Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
11. Hafta Tahıllar Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
12. Hafta Sebzeler-Meyveler Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
13. Hafta Besinlerin işlenmesi ve muhafaza yöntemleri Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
14. Hafta Besin kaynaklı hastalıklar ve besin güvenliği Sözlü Anlatım. Soru - cevap yöntemi
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Beslenmenin insan ve toplum sağlığı üzerindeki önemini kavrar.
ÖÇ-2Besinleri gruplara ayırarak özelliklerini ve saklama koşullarını bilir.
ÖÇ-3Yeterli ve dengeli beslenmek için alınması gereken besin gruplarını bilir.
ÖÇ-4Hastalığa özel beslenme şeklini bilir.
ÖÇ-5Klinikte kullanılan beslenme yöntemlerini bilir ve oluşabilecek komplikasyonların farkına varır.
Program Çıktıları
PÇ-1Hemşirelik mesleğinin gerektirdiği güncel teorik bilgiye sahiptir.
PÇ-2Birey, aile, grup ve toplumun sağlık gereksinimlerini bütüncül ve hümanistik yaklaşımla karşılayabilecek uygulama becerisine sahiptir.
PÇ-3Birey, aile, grup ve toplumun sağlık gereksinimlerini karşılarken kaliteli ve kanıta dayalı hemşirelik bakım sürecini uygular.
PÇ-4Hemşirelik bakımı, eğitimi, yönetimi ve araştırmalarında etik ilkeleri göz önünde bulundurur.
PÇ-5Hemşirelik yasa ve yönetmeliklerini takip eder ve uygun davranır.
PÇ-6Etkili iletişim becerilerini kullanır.
PÇ-7Birey, aile, grup ve topluma sağlık eğitimi ve danışmanlık hizmeti verir.
PÇ-8Sağlık ekibinin etkin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası işbirliği içinde rol ve işlevlerini yerine getirir.
PÇ-9Birey, aile, grup ve toplumun sağlığını etkileyebilecek her türlü değişime duyarlı bir şekilde empatik yaklaşım gösterir.
PÇ-10Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanır.
PÇ-11Toplumun sağlık gereksinimleri doğrultusunda güncel bakım teknolojilerini takip eder ve hemşirelik uygulamalarına yansıtır.
PÇ-12Mesleği uygularken meslektaşlarına rol model olur.
PÇ-13Kazandığı temel mesleki değerleri korur.
PÇ-14Sağlık ile ilgili kararlarda mesleki otonomiyi kullanır.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14
ÖÇ 1              
ÖÇ 2              
ÖÇ 3              
ÖÇ 4              
ÖÇ 5