Mimarlık Fakültesi
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

MİMARİ SİMÜLASYON

İÇM4026 4 MİMARİ SİMÜLASYON 1/2/0 Z TÜRKÇE 4
 Öğrencilere bilgisayar destekli grafik anlatım ve modelleme tekniklerinin uygulanmasına ilişkin beceriyi kazandırmak ve tasarım düşüncesini elektronik ortamda sunabilmeleri konusunda uygulama yaptırmak ve ilgili yeni simulasyon dillerinin tanıtılması hedeflenmektedir.

Ön Koşullar YOK
Eş Koşullar YOK
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Arzu Erçetin
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 13:00- 15:45 CATS Meeting / Çevrimiçi Sınıf
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi, 18:00-19:00 CATS
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Teorik Anlatım-Dijital ortamda Uygulama
Temel Kaynaklar • Understanding Virtual Design Studios, Mary Lou Maher, Simeon Simoff, Ann Cicognani, Springer Verlag Limited, Londra, 2000.
• Sanal Ortamda Uzaktan Etkileşimli Mimari Tasarım Eğitimi DPT 139 Nolu Proje, Gülen Çağdaş, İTÜ Mimarlık Fakültesi, İstanbul, 2000
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Ders İçeriği Tanıtımı, Çalışılacak Projenin Seçimi Anlatım
2. Hafta Sketch Up Arayüz Tanıtımı, Proje çizimlerinin Sketch Up ortamına aktarılması Anlatım
3. Hafta 2D Proje Çizimlerinin Cats üzerinden teslimi (Uygulama 1) Sketch Up programı üzerinde modelleme Anlatım ve uygulama teslimi
4. Hafta Sketch Up programı üzerinde modelleme Anlatım
5. Hafta Sketch Up programında yapılan 3D modellerin CATS üzerinden teslimi (Uygulama 2) Lumion’a giriş Anlatım ve uygulama teslimi
6. Hafta Lumion programı arayüzü tanıtımı, çalışma projesinin Lumion’da irdelenmesi Anlatım ve çizim
7. Hafta Lumion’da malzeme, ışık ve sahne ayarlama Anlatım ve çizim
8. Hafta Lumion’da malzeme, ışık ve sahne ayarlama Anlatım ve çizim
9. Hafta Ara Sınav Sınav
10. Hafta Lumion’da render sahnesi hazırlama, render çalışması ve animasyon sahnesi hazırlama Anlatım ve çizim
11. Hafta Render çalışmasının CATS üzerinden teslimi (Uygulama 3) Anlatım ve uygulama teslimi
12. Hafta Adobe Photoshop’ta render işleme ve animasyon çalışması Anlatım ve çizim
13. Hafta İşlenmiş render CATS üzerinden teslim (Uygulama 4) Anlatım ve uygulama teslimi
14. Hafta Final Sunumu Hazırlama Anlatım ve çizim
15. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1İç mimari süreçlerle ilgili yapılan çalışmaları dijital ortamda ifade edebilme
ÖÇ-2İç mimari projeleri grafik anlatım dili ve sunum teknikleriyle ifade edebilme
ÖÇ-3Dijital ortamda İki ve üç boyutlu düşünebilme ve tasarım yapabilme
ÖÇ-4İki ve üç boyutlu tasarımlar ve mekansal tanımlamalar yapabilme
ÖÇ-5Photoshop ve Archicad tekniği ile tasarı sunumları yapabilme
PÇ-1PÇ1. Mimarlık temel alanı içinde, farklı mekan kurgularına bağlı iç mimari tasarım, planlama etkinlikleri ve yerel , bölgesel,ulusal ve küresel bağlamda bilgiye sahiptir.
PÇ-2PÇ2.İlgili alanda insan ve toplum odaklı, kültürel duyarlılığı olan çevresel oluşum süreçlerine katkıda bulunan duyarlı proje önerileri geliştirebilecek altyapıya sahiptir.
PÇ-3PÇ3. Tasarım ve planlama alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir. Farklı mekan kurgularına bağlı, tasarım ve planlama konularında potansiyel sorunları belirleyebilme ve bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-4PÇ4. Soyut ve somut kavramları kullanarak farklı mekan kurgularına bağlı yaratıcı, yenilikçi, estetik ve özgün çözüm arayışları geliştirir.
PÇ-5PÇ5. Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik ( eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirebilmektedir.
PÇ-6PÇ6. Alanıyla ilgili çalışmaları yürütmek, bu süreçte araştırma projeleri planlamak, uygulama projesinde yer almak, disiplinler arası çalışmalarda ortak ve bireysel sorumluluklar almak konusunda gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
PÇ-7PÇ7.Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı, sözlü ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-8PÇ8. Alanının gerektirdiği en az bir bilgisayar destekli çizim programını yetkin olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
PÇ-9PÇ9.İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilke ve standartlarını benimseyen çok boyutlu bakış açısına sahiptir.
PÇ-10P10. İnsan-çevre ilişkisi içinde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, bilinçli karar verebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-11P11. Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslar arası değerlerin farkındadır.
PÇ-12P12. Sanat ve tasarım konularında etik ve estetik farkındalığa sahiptir.
PÇ-13P13. Mesleğinin görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak, doğal ve kültürel değerlerin korunmasına, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat etmek, mekan kalitesini arttırmaya yönelik çözüm önerileri geliştirebilmek gibi konularda yetkinliğe sahiptir.
PÇ-14P14. Meslek alanındaki ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar konusunda bilgiye sahiptir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14