Mimarlık Fakültesi
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

AKUSTİK

İÇM6046 6 AKUSTİK 1/2/0 Z TÜRKÇE 5
Öğrencilerin iç mimarlık bağlamında akustik ile ilgili temel kavramlar konusunda bilgi sahibi olabilmeleri beklenmektedir. Mimari projede akustik sorunları tanımlayabilme ve olumsuz akustik olayların(yankı,odaklanma,duran dalga vb) önlenmesi konusunda tasarım önerisi geliştirebilme, fiziksel çevre kontrolü alt sistemleriyle bütünleşik tasarım yapabilme yeteneğinin kazandırılması hedeflenmektedir.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar Öğrencilerin derse devamı, akustik projesi uygulamasına katılması ve projeyi teslim etmesi gerekmektedir.
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Rana Kutlu, Doç. Dr. Filiz Akşit
Ders Gün,Saat ve Yeri AKUSTİK A ŞUBESİ SALI 09:00-12:00 ZD4 AKUSTİK B ŞUBESİ ÇARŞAMBA 13:00 16:00 4B-0406
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba 9:00-10:00, 1G07
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Malzeme-yüzey özelliklerini dikkate alarak, verilen hacim için akustik sorunlarını çözümleyebilecek proje önerisi geliştirebilme

Bilgisayar Destekli Çizim Programlarını Kullanabilme
Temel Kaynaklar -
Egan,D Concepts in Architectural Acoustics, New York: McGraw Hill Book Company, 1995.
Tichelmann, H. Interiors Construction Manual; Integrated Planning Finishes and Fitting-Out Technical Services, Birchauser:Munich, 2010.

Demirkale, S. Çevre ve Yapı Akustiği,Birsen Yayınevi:İstanbul,2007.

Mehta,M., Architectural Acoustics; Principles and Design, Prentice Hall Inc., Colombus,Ohio, 1999.

Everest, A. F., The Master Handbook of Acoustics, McGraw-Hill, New York, 1994.

Long, M., Architectural Acoustics, Elsevier Academic Press, Amsterdam, 2006.

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Akustik kavramının tanıtılması, mimari akustik konusuna giriş Bilgisayar sunumu, konu anlatımı
2. Hafta Eko, sesin odaklanması, bozulma olayı, ses gölgeleri,Ses ile ilgili büyüklüklerin tanıtılması, İşitsel konfor, Gürültü kontrolü, Malzeme ve Uygulama örnekleri Bilgisayar sunumu, konu anlatımı
3. Hafta Gürültü kontrolü, Malzeme ve Uygulama örnekleri Bilgisayar sunumu, konu anlatımı
4. Hafta Gürültü Analizleri Uygulama Çalışması Uygulama, örnek sunumlar
5. Hafta Gürültü Analizleri Uygulama Çalışması Uygulama, örnek sunumlar
6. Hafta Kapalı mekanlarda ses hareketleri (sesin yayılması, yutulma ve kırılması, çınlama ve benzeri) Bilgisayar sunumu, konu anlatımı
7. Hafta Kapalı mekanlarda ses hareketleri (sesin yayılması, yutulma ve kırılması, çınlama ve benzeri) Bilgisayar sunumu, konu anlatımı
8. Hafta RESMİ TATİL RESMİ TATİL
9. Hafta VİZE SINAV
10. Hafta Uygulama örnekleri üzerinden hacim akustiği,malzeme özelliklerinin anlatılması, Akustik Uygulama konusunun tanıtılması Bilgisayar sunumu, konu anlatımı
11. Hafta Hacim Akustiği Analizi Uygulama, örnek sunumlar
12. Hafta Hacim Akustiği Analizi, Uygulama, örnek sunumlar
13. Hafta Hacim Akustiği Analizi Uygulama, örnek sunumlar
14. Hafta Hacim Akustiği Analizi Uygulama, örnek sunumlar
Projeler 2 40

ÖÇ-1Akustik ile ilgili temel kavramlar konusunda bilgi sahibi olabilme,
ÖÇ-2Mimari akustik disiplini içerisinde ses kontrolü tasarımının tanıtılması
ÖÇ-3 Mimari projede akustik sorunları tanımlayabilme ve olumsuz akustik olayların(yankı,odaklanma,duran dalga vb)
ÖÇ-4Salon akustiği tasarım ilkelerinin tanıtılması
ÖÇ-5Salon akustiğinde nesnel ve öznel parametreler için gerekli tasarım ölçütlerinin tanıtılması
ÖÇ-6Fiziksel çevre kontrolü alt sistemlerinden bir tanesi olarak, diğer sistemlerle bütünleşik tasarım yapabilme yeteneği kazanır
PÇ-1PÇ1. Mimarlık temel alanı içinde, farklı mekan kurgularına bağlı iç mimari tasarım, planlama etkinlikleri ve yerel , bölgesel,ulusal ve küresel bağlamda bilgiye sahiptir.
PÇ-2PÇ2.İlgili alanda insan ve toplum odaklı, kültürel duyarlılığı olan çevresel oluşum süreçlerine katkıda bulunan duyarlı proje önerileri geliştirebilecek altyapıya sahiptir.
PÇ-3PÇ3. Tasarım ve planlama alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir. Farklı mekan kurgularına bağlı, tasarım ve planlama konularında potansiyel sorunları belirleyebilme ve bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-4PÇ4. Soyut ve somut kavramları kullanarak farklı mekan kurgularına bağlı yaratıcı, yenilikçi, estetik ve özgün çözüm arayışları geliştirir.
PÇ-5PÇ5. Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik ( eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirebilmektedir.
PÇ-6PÇ6. Alanıyla ilgili çalışmaları yürütmek, bu süreçte araştırma projeleri planlamak, uygulama projesinde yer almak, disiplinler arası çalışmalarda ortak ve bireysel sorumluluklar almak konusunda gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
PÇ-7PÇ7.Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı, sözlü ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-8PÇ8. Alanının gerektirdiği en az bir bilgisayar destekli çizim programını yetkin olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
PÇ-9PÇ9.İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilke ve standartlarını benimseyen çok boyutlu bakış açısına sahiptir.
PÇ-10P10. İnsan-çevre ilişkisi içinde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, bilinçli karar verebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-11P11. Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslar arası değerlerin farkındadır.
PÇ-12P12. Sanat ve tasarım konularında etik ve estetik farkındalığa sahiptir.
PÇ-13P13. Mesleğinin görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak, doğal ve kültürel değerlerin korunmasına, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat etmek, mekan kalitesini arttırmaya yönelik çözüm önerileri geliştirebilmek gibi konularda yetkinliğe sahiptir.
PÇ-14P14. Meslek alanındaki ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar konusunda bilgiye sahiptir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14