Lisans
Mimarlık Fakültesi
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


MUTFAK VE BANYO TASARIMI

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
İÇM0905 MUTFAK VE BANYO TASARIMI 3/0/0 SA Türkçe 4
Dersin Amacı Bina tipolojisine bağlı mutfak - banyo hacimlerinin planlaması ve tasarımı, modüler sistemler, güvenlik, ergonomi,malzeme-sağlık gereci ve tasarımın tesisat ile entegrasyonunun sağlanması.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse %70 devam zorunluluğu bulunmaktadır.
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Yasemin Tuzlu Erol
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı,9.00-11.45 , 3B 08 10
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe,10.00-11.00 arası
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Konuların görsel malzeme yardımıyla desteklenerek aktarılması. Öğrencilerin güncel örnek araştırmaları, sunmaları ve tasarım önerilerini geliştirmesi, Konu ile ilgili sektörel saha gezileri
Temel Kaynaklar -Knott, M.F., (2011) Kitchen and Bath Design: A Guide to Planning Basic *Newton, D., 2006, Kitchen and Bath Drawing: Documents, Drafting, Presentation *Germer, J., 2006, Kitchen and Bath Systems: Mechanical, Electrical, Plumbing *Kitchen &Bath Design Presentation, NKBA 2013 *Bath Planning=Guideline, codes, standards, 2013, NKBA *Kitchen Planning=Guideline, codes, standards, 2013, NKBA *Coles, J., House, N., 2007, The Fundamentals of Interior Architecture, Ava Publishing
Diğer Kaynaklar -Yıldırım, K., Hacıbaloğlu, M., 2000, Konut Mutfaklarıyla İlgili Ergonomik Bir Araştırma, Gaz Üniversitesi

 -Yıldırım, K., 1999, Günümüz Konut Mutfaklarında Donatı Elemanların Üzerine Bir Araştırma, Politeknik Dergisi

-Yıldırım, K., Konut Mutfaklarının Mekan ve Donatı Organizasyonunda Ergonomik Yaklaşım, Gazi Üniversitesi,1999

-Sayel, H., 1993 Endüstri Konut Mutfakları, İ.T.Ü. Y. Lisans Tezi

- Pak, Z., 1993, Konut Mutfaklarının Analizi ve Minimum Mutfak Tasarımı, İ.T.Ü. Y. Lisans Tezi

- Efendioğlu, S., 2000, Geçmişten günümüze Konutta Mutfak Kavramı:Açık Mutfak, K.T.Ü. Y.Lisans Tezi

-Bozbaş, E., 1990, Konut Mutfağı ve Endüstrileşmesi, İ.T.Ü, Y.Lisans Tezi

-Baytin, N., 1980 Konut Islak Mekanları, TUBİTAK Yayınları

-Ağat, N., 1983 Konut Tasarımına Mutfağın Etkisi ve Mutfak Tasarımı, İ.T.Ü

-Sak, G., 2014, Mutfak Tasarımında Modükler Sistemlerin Kullanıcı Ergonomisi Açısından Değerlendirilmesi, İ.K.Ü. Y.Lisans Tezi 
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Dersin işleyişinin ve içeriğinin açıklanması, kaynakçası hakkında bilgilendirme Islak hacim kavramının tanıtılması Anlatım
2. Hafta Islak hacime yönelik temel kavramlar, özellikler. Islak hacimlerin; mutfak ve banyoların tarihsel perspektif içinde gelişimi; ergonomi ve insan-donatı ilişkisinin anlatılması, Dosya konularının verilmesi Anlatım-Tartışma
3. Hafta BANYO tasarımlarının araştırılması, güncel örneklerin incelenmesi, piyasa araştırmalarının yapılması Sözlü-Görsel Sunum
4. Hafta Öğrencilere verilen planlar üzerinden BANYO tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu Anlatım-Uygulama
5. Hafta Öğrencilere verilen planlar üzerinden BANYO tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu Anlatım-Uygulama
6. Hafta Fuar Gezisi Araştırma, veri, malzeme toplama
7. Hafta Öğrencilere verilen planlar üzerinden BANYO tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu Anlatım-Uygulama
8. Hafta ARA DEĞERLENDİRME Uygulama-Teslim
9. Hafta MUTFAK tasarımlarının araştırılması, güncel örneklerin incelenmesi, piyasa araştırmalarının yapılması Sözlü - Görsel Sunum
10. Hafta MUTFAK tasarımlarının araştırılması, güncel örneklerin incelenmesi, piyasa araştırmalarının yapılması Sözlü - Görsel Sunum
11. Hafta Öğrencilere verilen planlar üzerinden MUTFAK tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu Anlatım-Uygulama
12. Hafta Öğrencilere verilen planlar üzerinden MUTFAK tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu Anlatım-Uygulama
13. Hafta Öğrencilere verilen planlar üzerinden MUTFAK tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu Anlatım-Uygulama
14. Hafta Öğrencilere verilen planlar üzerinden MUTFAK tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu Anlatım-Uygulama
15. Hafta Final Final
16. Hafta Final Final
17. Hafta Final Final
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Projeler 1 50
Kanaat 1 20


ÖÇ-1Herkes için tasarım kapsamında ıslak hacimlerin gerektirdiği standartlar ile ilgili bilgi sahibi olur
ÖÇ-2Tasarımı trendleri göz önünde bulundurarak, güncel ürünler ile yapar ve fiyat analizlerini çıkartır
ÖÇ-3Plan-kesit ve 3D çizim araçları üzerinden anlatım yapar
Program Çıktıları
PÇ-1PÇ1. Mimarlık temel alanı içinde, farklı mekan kurgularına bağlı iç mimari tasarım, planlama etkinlikleri ve yerel , bölgesel,ulusal ve küresel bağlamda bilgiye sahiptir.
PÇ-2PÇ2.İlgili alanda insan ve toplum odaklı, kültürel duyarlılığı olan çevresel oluşum süreçlerine katkıda bulunan duyarlı proje önerileri geliştirebilecek altyapıya sahiptir.
PÇ-3PÇ3. Tasarım ve planlama alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir. Farklı mekan kurgularına bağlı, tasarım ve planlama konularında potansiyel sorunları belirleyebilme ve bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-4PÇ4. Soyut ve somut kavramları kullanarak farklı mekan kurgularına bağlı yaratıcı, yenilikçi, estetik ve özgün çözüm arayışları geliştirir.
PÇ-5PÇ5. Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik ( eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirebilmektedir.
PÇ-6PÇ6. Alanıyla ilgili çalışmaları yürütmek, bu süreçte araştırma projeleri planlamak, uygulama projesinde yer almak, disiplinler arası çalışmalarda ortak ve bireysel sorumluluklar almak konusunda gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
PÇ-7PÇ7.Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı, sözlü ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-8PÇ8. Alanının gerektirdiği en az bir bilgisayar destekli çizim programını yetkin olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
PÇ-9PÇ9.İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilke ve standartlarını benimseyen çok boyutlu bakış açısına sahiptir.
PÇ-10P10. İnsan-çevre ilişkisi içinde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, bilinçli karar verebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-11P11. Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslar arası değerlerin farkındadır.
PÇ-12P12. Sanat ve tasarım konularında etik ve estetik farkındalığa sahiptir.
PÇ-13P13. Mesleğinin görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak, doğal ve kültürel değerlerin korunmasına, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat etmek, mekan kalitesini arttırmaya yönelik çözüm önerileri geliştirebilmek gibi konularda yetkinliğe sahiptir.
PÇ-14P14. Meslek alanındaki ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar konusunda bilgiye sahiptir.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14
ÖÇ 1              
ÖÇ 2              
ÖÇ 3