Bina tipolojisine bağlı mutfak - banyo hacimlerinin planlaması ve tasarımı, modüler sistemler, güvenlik, ergonomi,malzeme-sağlık gereci ve tasarımın tesisat ile entegrasyonunun sağlanması.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
Derse %70 devam zorunluluğu bulunmaktadır.
Öğretim Üyeleri
Öğr. Gör. Yasemin Tuzlu Erol
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Salı,9.00-11.45 , 3B 08 10
Görüşme Saatleri ve Yeri
Perşembe,10.00-11.00 arası
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Konuların görsel malzeme yardımıyla desteklenerek aktarılması. Öğrencilerin güncel örnek araştırmaları, sunmaları ve tasarım önerilerini geliştirmesi, Konu ile ilgili sektörel saha gezileri
Temel Kaynaklar
-Knott, M.F., (2011) Kitchen and Bath Design: A Guide to Planning Basic *Newton, D., 2006, Kitchen and Bath Drawing: Documents, Drafting, Presentation *Germer, J., 2006, Kitchen and Bath Systems: Mechanical, Electrical, Plumbing *Kitchen &Bath Design Presentation, NKBA 2013 *Bath Planning=Guideline, codes, standards, 2013, NKBA *Kitchen Planning=Guideline, codes, standards, 2013, NKBA *Coles, J., House, N., 2007, The Fundamentals of Interior Architecture, Ava Publishing
Diğer Kaynaklar
-Yıldırım, K., Hacıbaloğlu, M., 2000, Konut Mutfaklarıyla İlgili Ergonomik Bir Araştırma, Gaz Üniversitesi
-Yıldırım, K., 1999, Günümüz Konut Mutfaklarında Donatı Elemanların Üzerine Bir Araştırma, Politeknik Dergisi
-Yıldırım, K., Konut Mutfaklarının Mekan ve Donatı Organizasyonunda Ergonomik Yaklaşım, Gazi Üniversitesi,1999
-Sayel, H., 1993 Endüstri Konut Mutfakları, İ.T.Ü. Y. Lisans Tezi
- Pak, Z., 1993, Konut Mutfaklarının Analizi ve Minimum Mutfak Tasarımı, İ.T.Ü. Y. Lisans Tezi
- Efendioğlu, S., 2000, Geçmişten günümüze Konutta Mutfak Kavramı:Açık Mutfak, K.T.Ü. Y.Lisans Tezi
-Bozbaş, E., 1990, Konut Mutfağı ve Endüstrileşmesi, İ.T.Ü, Y.Lisans Tezi
-Baytin, N., 1980 Konut Islak Mekanları, TUBİTAK Yayınları
-Ağat, N., 1983 Konut Tasarımına Mutfağın Etkisi ve Mutfak Tasarımı, İ.T.Ü
-Sak, G., 2014, Mutfak Tasarımında Modükler Sistemlerin Kullanıcı Ergonomisi Açısından Değerlendirilmesi, İ.K.Ü. Y.Lisans Tezi
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Dersin işleyişinin ve içeriğinin açıklanması, kaynakçası hakkında bilgilendirme Islak hacim kavramının tanıtılması
Anlatım
2. Hafta
Islak hacime yönelik temel kavramlar, özellikler.
Islak hacimlerin; mutfak ve banyoların tarihsel perspektif içinde gelişimi;
ergonomi ve insan-donatı ilişkisinin anlatılması, Dosya konularının verilmesi
Anlatım-Tartışma
3. Hafta
BANYO tasarımlarının araştırılması, güncel örneklerin incelenmesi, piyasa araştırmalarının yapılması
Sözlü-Görsel Sunum
4. Hafta
Öğrencilere verilen planlar üzerinden BANYO tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım-Uygulama
5. Hafta
Öğrencilere verilen planlar üzerinden BANYO tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım-Uygulama
6. Hafta
Fuar Gezisi
Araştırma, veri, malzeme toplama
7. Hafta
Öğrencilere verilen planlar üzerinden BANYO tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım-Uygulama
8. Hafta
ARA DEĞERLENDİRME
Uygulama-Teslim
9. Hafta
MUTFAK tasarımlarının araştırılması, güncel örneklerin incelenmesi, piyasa araştırmalarının yapılması
Sözlü - Görsel Sunum
10. Hafta
MUTFAK tasarımlarının araştırılması, güncel örneklerin incelenmesi, piyasa araştırmalarının yapılması
Sözlü - Görsel Sunum
11. Hafta
Öğrencilere verilen planlar üzerinden MUTFAK tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım-Uygulama
12. Hafta
Öğrencilere verilen planlar üzerinden MUTFAK tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım-Uygulama
13. Hafta
Öğrencilere verilen planlar üzerinden MUTFAK tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım-Uygulama
14. Hafta
Öğrencilere verilen planlar üzerinden MUTFAK tasarımlarının geliştirilmesi, eskiz çalışmalarının yapılması, 1/20 ölçekli plan, kesit ve 3D anlatımlar ile malzeme, renk, bütçe verilerinin sunumu
Anlatım-Uygulama
15. Hafta
Final
Final
16. Hafta
Final
Final
17. Hafta
Final
Final
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
30
Projeler
1
50
Kanaat
1
20
ÖÇ-1
Herkes için tasarım kapsamında ıslak hacimlerin gerektirdiği standartlar ile ilgili bilgi sahibi olur
ÖÇ-2
Tasarımı trendleri göz önünde bulundurarak, güncel ürünler ile yapar ve fiyat analizlerini çıkartır
ÖÇ-3
Plan-kesit ve 3D çizim araçları üzerinden anlatım yapar
Program Çıktıları
PÇ-1
PÇ1. Mimarlık temel alanı içinde, farklı mekan kurgularına bağlı iç mimari tasarım, planlama etkinlikleri ve yerel , bölgesel,ulusal ve küresel bağlamda bilgiye sahiptir.
PÇ-2
PÇ2.İlgili alanda insan ve toplum odaklı, kültürel duyarlılığı olan çevresel oluşum süreçlerine katkıda bulunan duyarlı proje önerileri geliştirebilecek altyapıya sahiptir.
PÇ-3
PÇ3. Tasarım ve planlama alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir. Farklı mekan kurgularına bağlı, tasarım ve planlama konularında potansiyel sorunları belirleyebilme ve bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-4
PÇ4. Soyut ve somut kavramları kullanarak farklı mekan kurgularına bağlı yaratıcı, yenilikçi, estetik ve özgün çözüm arayışları geliştirir.
PÇ-5
PÇ5. Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik ( eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirebilmektedir.
PÇ-6
PÇ6. Alanıyla ilgili çalışmaları yürütmek, bu süreçte araştırma projeleri planlamak, uygulama projesinde yer almak, disiplinler arası çalışmalarda ortak ve bireysel sorumluluklar almak konusunda gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
PÇ-7
PÇ7.Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı, sözlü ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-8
PÇ8. Alanının gerektirdiği en az bir bilgisayar destekli çizim programını yetkin olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
PÇ-9
PÇ9.İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilke ve standartlarını benimseyen çok boyutlu bakış açısına sahiptir.
PÇ-10
P10. İnsan-çevre ilişkisi içinde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, bilinçli karar verebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-11
P11. Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslar arası değerlerin farkındadır.
PÇ-12
P12. Sanat ve tasarım konularında etik ve estetik farkındalığa sahiptir.
PÇ-13
P13. Mesleğinin görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak, doğal ve kültürel değerlerin korunmasına, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat etmek, mekan kalitesini arttırmaya yönelik çözüm önerileri geliştirebilmek gibi konularda yetkinliğe sahiptir.
PÇ-14
P14. Meslek alanındaki ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar konusunda bilgiye sahiptir.