Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Yönetimi

ÇAĞDAŞ SANAT TARİHİ I

SYİ 3007 3 ÇAĞDAŞ SANAT TARİHİ I 2/0/0 Z Türkçe 4
Modern sanatı ve Post modern sanatı; akım, sanatçı ve örnekler üzerinden tanıtıp, tartışmak. Güncel sanata eleştirel yaklaşabilmek
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet ÜSTÜNİPEK
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe 17.00 - 18.45, İKÜ Cats Sanal Sınıf
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Görsel ve yazılı sunum olanaklarını kullanılarak her konu belli ana başlıklar altında incelenmektedir.
Konu Başlığı Konu ile İlgili Terimler Konu ile İlgili Örnek Metinler Konuyla İlgili Seçilmiş Kaynakça

ders kapsamında öğrencilere verilecektir.

Ayrıca belgesel gösterimleri ve konuyla ilgili okumalar ve sınıf dışı etkinlik olarak müze/ anıt veya sergi ziyaretleriyle yerinde inceleme yapılmaktadır.
Temel Kaynaklar
LYNTON, N.; Modern Sanatın Öyküsü, 1991 AARNASON, H.H.; History of Modern Art, 1986
Diğer Kaynaklar
GOMBRICH, E.H.; Sanatın Öyküsü, 1986 HOLLINGSWORTH, Mary; Dünya Sanat Tarihi, 2009
1. Hafta Matisse ve Fovizm Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
2. Hafta Alman Dışavurumcular Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
3. Hafta Picasso ve Kübizm Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
4. Hafta Fütürist manifesto ve fütüristler Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
5. Hafta Rus Modernizmi: Tatlin, Lissitzky ve Malevich Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
6. Hafta Orfizm, Vortisizm, Pürizm Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
7. Hafta Dada Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
8. Hafta Ara Sınav bilgiyi ölçme, soru(n) çözme
9. Hafta Gerçeküstücülük Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
10. Hafta Soyut Dışavurumculuk Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
11. Hafta Pop- Art Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
12. Hafta Op- Art ve Kinetik Sanat/ Minimalizm Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
13. Hafta Hiperrealizm/ Çevresel Sanat Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
14. Hafta Kavram Sanatı Powerpoint sunum, sözlü anlatım, konuyla ilgili okuma
15. Hafta Final Final
16. Hafta Final Final
17. Hafta Final Final
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Çağdaş sanata dair bilgileri hatırlamak
ÖÇ-2Farklı sanat yaklaşımları arasında bağlantı kurmak
ÖÇ-3Çağdaş sanatı yorumlamak
ÖÇ-4Çağdaş sanat ile ilgili farklı kaynakları bir araya getirmek, düzenlemek ve yeni bir bakış açısıyla düzenlemek
ÖÇ-5Çağdaş sanatın disiplinlerarası tavrını kavramak
PÇ-1Sanat ve sanat yönetimi ile ilgili malzeme ve teknikler ile kavram ve terimler konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-2Sanatın her alanında tarihsel örnekleri, dönemleri, akım ve sanatçıları üslup, konu ve malzeme ve teknik özellikleri ile tanıyacak şekilde sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-3Mesleki etik değerler konusunda bilgi sahibidir
PÇ-4Sanat Yönetimi ile ilgili kurumsal (Resmi veya özel kurumlar –Kültür Bakanlığı, Kültür Müdürlükleri, İl Kültür Başkanlıkları, Sanat Vakıf ve Dernekleri gibi-, Müzecilik, Sanat Galericiliği, Sanat Müzayedeciliği, Sanat Fuarcılığı, Sanat Yayıncılığı, Festival organizasyonu, tiyatro, opera ve sahne sanatları ile ilgili diğer alanlarda) yapılanma ve süreçler hakkında bilgi sahibidir. Bu bilgileri uygulayabilir.
PÇ-5Zaman ve mekan koşullarını değerlendirerek bu koşullar çerçevesinde bir proje tasarlar ve yönetir.
PÇ-6Tanıtım ve halkla ilişkiler alanlarındaki temel bilgilere sahiptir ve bu bilgileri kullanır
PÇ-7Alanıyla ilgili temel sorunları tanır ve bu sorunları tartışır. Bu sorunları Küresel ve bölgesel sorunlarla (çevre vb.) ilişkilendiren tasarımlar gerçekleştirebilir.
PÇ-8İşletmecilikle ilgili temel bilgilere sahiptir ve sanat yönetimiyle ilişkilendirebilir.
PÇ-9Yeniliklere açıktır ve yenilikleri alana uyarlayabilir
PÇ-10Dünya’daki ve Türkiye’deki önemli sanat kurum ve etkinliklerini tanır ve bunların yerini belirleyebilir.
PÇ-11Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini ekonomik anlamda yapılandırabilir
PÇ-12Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini kültürel anlamda yapılandırabilir.
PÇ-13Kütüphane ve arşiv çalışmasının önemini bilir ve araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-14Sanat ve kültür alanında disiplinlerarası düşünür, Sanat Yönetiminin farklı alt disiplinlerini değerlendirecek çözümleyici bakış açısına sahiptir.
PÇ-15Sanat ve Sanat Yönetimi ile ilgili yasal düzenleme ve işlemler konusunda bilgi sahibidir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15