Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Yönetimi

Sanat Yönetimi Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / SANATTA ARŞİV VE DÖKÜMANTASYON

SANATTA ARŞİV VE DÖKÜMANTASYON

SYİ6007 6 SANATTA ARŞİV VE DÖKÜMANTASYON 2/0/0 Z Türkçe 3
 Bu ders arşiv ve arşiv yönetimi kavramları, arşivlerde sağlama, düzenleme, güvenlik ve ayıklama konularında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
Ön Koşullar .
Eş Koşullar .
Özel Koşullar .
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Uras Kızıl
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 4B 07-09
Görüşme Saatleri ve Yeri .
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım ve tartışma
Temel Kaynaklar Arşivcilik terimleri sözlüğü: Dictionary for archival terminology: Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Hollandaca, Rusça ve İspanyolca karşılıklarıyla: With equivalents in German, English, French, Italian, Dutch, Russian and Spanish. (1995). B. K. Ataman (Türkçe Hazırlayan ve Genişleten). İstanbul: Librairie de Péra.

Ayıklama ve İmha Komisyonlarına Ait Çalışma Rehberi ve Devlet Arşivlerine Arşivlerin Devir İşlemleri: 3473 sayılı Muhafazasına Lüzum Kalmayan Evrak ve Malzemenin Yok Edilmesi Hakkında Kanun Kapsamında Yer Alan Kurum ve Kuruluşlarda. Selvet Saraç ve Mehmet Torunlar (Yay. Haz.). Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Cumhuriyet Arşivleri Daire Başkanlığı, 1996.

Aktaş, Necati. (2000). Belgelerle arşivcilik tarihimiz :Osmanlı dönemi. İstanbul:
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Arşivciliğin Gelişimi ve Toplumsal Tarihi Sözlü Anlatım
2. Hafta Türklerde ve Osmanlılarda Arşivcilik Uygulamaları Sözlü Anlatım
3. Hafta Arşiv Terminolojisi Sözlü Anlatım
4. Hafta Kurum Arşivlerinin İdaresine Dönük Temel İlkeler Sözlü Anlatım
5. Hafta Arşivcilik Literatürü Sözlü Anlatım
6. Hafta Arşivlerde Program Geliştirilme Sözlü Anlatım
7. Hafta Arşivlerde Program Geliştirilme Sözlü Anlatım
8. Hafta Basılı ve Elektronik Kurumsal Arşivlerin Yönetimi: Tasnif, Tanımlama, Yerleştirme Sözlü Anlatım
9. Hafta Basılı ve Elektronik Kurumsal Arşivlerin Yönetimi: Tasnif, Tanımlama, Yerleştirme Sözlü Anlatım
10. Hafta Basılı ve Elektronik Arşivlerde Erişim, Kullanıcı Hizmetleri ve Halkla İlişkiler Sözlü Anlatım
11. Hafta Ara Sınav
12. Hafta Basılı ve Elektronik Arşivlerde Koruma, Güvenlik, Restorasyon Çalışmaları Sözlü Anlatım
13. Hafta Arşivlerde Dijitalleştirme Uygulamaları ve Dijital Arşiv Oluşturma Kuram ve Uygulamaları Sözlü Anlatım
14. Hafta Uygulama Örnekleri Kurumsal Arşiv Yönetimi Uygulamaları Sözlü Anlatım
15. Hafta Sanat Kurumlarının Arşivleri Sözlü Anlatım
16. Hafta Araştırma Enstitülerinin Arşivleri Sözlü Anlatım
17. Hafta Final

ÖÇ-1Öğrenci arşivciliğin tarihsel gelişimini, geçmişe dönük arşiv kaynaklarını ve bunların idaresini öğrenebilecek, elektronik ve basılı arşivlerde kaynak sağlama, tasnif, düzenleme, yerleştirme, koruma, erişim ve kullanıcı hizmetleri üzerine ilkeleri, yöntemleri ve uygulamaları kavrayabilecektir.
PÇ-1Sanat ve sanat yönetimi ile ilgili malzeme ve teknikler ile kavram ve terimler konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-2Sanatın her alanında tarihsel örnekleri, dönemleri, akım ve sanatçıları üslup, konu ve malzeme ve teknik özellikleri ile tanıyacak şekilde sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-3Mesleki etik değerler konusunda bilgi sahibidir
PÇ-4Sanat Yönetimi ile ilgili kurumsal (Resmi veya özel kurumlar –Kültür Bakanlığı, Kültür Müdürlükleri, İl Kültür Başkanlıkları, Sanat Vakıf ve Dernekleri gibi-, Müzecilik, Sanat Galericiliği, Sanat Müzayedeciliği, Sanat Fuarcılığı, Sanat Yayıncılığı, Festival organizasyonu, tiyatro, opera ve sahne sanatları ile ilgili diğer alanlarda) yapılanma ve süreçler hakkında bilgi sahibidir. Bu bilgileri uygulayabilir.
PÇ-5Zaman ve mekan koşullarını değerlendirerek bu koşullar çerçevesinde bir proje tasarlar ve yönetir.
PÇ-6Tanıtım ve halkla ilişkiler alanlarındaki temel bilgilere sahiptir ve bu bilgileri kullanır
PÇ-7Alanıyla ilgili temel sorunları tanır ve bu sorunları tartışır. Bu sorunları Küresel ve bölgesel sorunlarla (çevre vb.) ilişkilendiren tasarımlar gerçekleştirebilir.
PÇ-8İşletmecilikle ilgili temel bilgilere sahiptir ve sanat yönetimiyle ilişkilendirebilir.
PÇ-9Yeniliklere açıktır ve yenilikleri alana uyarlayabilir
PÇ-10Dünya’daki ve Türkiye’deki önemli sanat kurum ve etkinliklerini tanır ve bunların yerini belirleyebilir.
PÇ-11Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini ekonomik anlamda yapılandırabilir
PÇ-12Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini kültürel anlamda yapılandırabilir.
PÇ-13Kütüphane ve arşiv çalışmasının önemini bilir ve araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-14Sanat ve kültür alanında disiplinlerarası düşünür, Sanat Yönetiminin farklı alt disiplinlerini değerlendirecek çözümleyici bakış açısına sahiptir.
PÇ-15Sanat ve Sanat Yönetimi ile ilgili yasal düzenleme ve işlemler konusunda bilgi sahibidir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15