Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Yönetimi

DÜNYA TİYATRO TARİHİ

SYİ 0301 DÜNYA TİYATRO TARİHİ 2/0/0 SA Türkçe 4
 Temel odak noktası sanat ve sanatın yönetimi olan bölümümüzde, gösteri sanatları kavramını Dünya tiyatro tarihi kapsamında dönem,uygulama ve akımlarıyla tanıtmaktır.Toplumsal, ekonomik ve siyasi koşullarla bağlantılı olarak sanat alanındaki gelişmelerin tiyatro tarihine yansımaları incelenecektir. Derste diğer sanat disiplinleri ile bağ kurarak metin ve uygulama örnekleri üzerinde durulacak,alanının öncü uygulamaları analiz edilecek, farklı malzeme ve teknikler, sanatçılar, sanat koruyucuları, sanat kurumları ve sanat eserleri tiyatro tarihi açısından değerlendirilecek,Sanat felsefesi,sosyolojisi ve psikolojisi ile günün beklenti analizlerine yer verilerek, pazar, yatırım,işletme, geliştirme, yönetme ve pazarlamanın önemi, sanatla buluşturulması kavratılacaktır.

pazarlamanın önemi, sanatla buluşturulması kavratılacaktır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Miraç Ümit
Asistanlar Arş. Gör. Dr. Nazlı M. Ümit
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe- 09:00-11:00
Görüşme Saatleri ve Yeri 1-A-09 Çarşamba 15:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Görsel ve yazılı sunum olanaklarını kullanılarak her konu belli ana başlıklar altında incelenmektedir.

Konu Başlığı Konu ile İlgili Terimler Konu ile İlgili Örnek Metinler Konuyla İlgili Seçilmiş Kaynakça

ders kapsamında öğrencilere verilecektir.

Temel Kaynaklar Oscar Brockett / Tiyatro Tarihi

Murat Tuncay / Orta Çağ tiyatrosu

Özdemir Nutku / Dünya Tiyatro Tarihi

Bedrettin Tuncel / Tiyatro Tarihi

Cambridge Introduction to Theatre History

Marvin Carlson, Performans: Eleştirel Bir Bakış, Çev. Beliz Güçbilmez, Ankara, Dost Kitabevi, 2014.

“Global Bir Tiyatro Tarihi Üzerine Düşünceler”, Tiyatro Tarihi, Ed. David Wiles

Jamshid Malekpour, The Islamic Drama, Taylor and Francis e-Library, 2005
Richard Schechner, Performance Studies: An Introduction, Oxon, Routledge, 2013.

Diğer Kaynaklar

1. Hafta Oyun ve tiyatronun kaynakları: oyun sanatının başlangıcı dinden eskidir. Sözlü anlatım.
2. Hafta “meso-potamios” ve Eski Mısır: ölüm törenlerinden, kitabelerden, savaşlardan, antlaşmalardan, ticaretten, dinden… Edebiyattan tiyatroya uzanan yol Sözlü anlatım.
3. Hafta Eski Yunan: Çok tanrılı anlayış ve tiyatro. Sözlü anlatım.
4. Hafta Eski Roma: Eski Roma tiyatrosu, tiyatrodan arenaya giden yol. Sözlü anlatım.
5. Hafta Ortaçağ Tiyatrosu: Tiyatronun kiliseden yansyan yüzü. Sözlü anlatım.
6. Hafta Rönesans Tiyatrosu: İtalyan Halk Tiyatrosu, İspanyol Tiyatrosu, Elizabeth Tiyatrosu, Fransız Tiyatrosu, İngiltere’de Restoration. Sözlü anlatım.
7. Hafta Aydınlanma dönemi ve tiyatrosu: Fransız devrimi ve değişen düşünce. Sözlü anlatım.
8. Hafta 18.yy Fransa ve Fransız Tiyatrosu: Fransız tiyatrosu ve etkileri. Sözlü anlatım.
9. Hafta Ara Sınav Sözlü anlatım.
10. Hafta Doğudan gelen ışık: Hint, Çin, Japon tiyatrosu.Festivaller. Sözlü anlatım.
11. Hafta 19.yy dan 20.yy’a: Tiyatroda büyük değişim.Modernite.planlama, tasarım, yönetim. Sözlü anlatım.
12. Hafta Modern Tiyatro: Günümüz tiyatrosuna genel bakış.İşletme ve yatırım sorunları. Sözlü anlatım.
13. Hafta Günümüz Tiyatrosuna yön verenler.Başarılarının sırları. Sözlü anlatım.
14. Hafta Dünya Tiyatrosunun açmazları, ticari değer olarak sanat. Sözlü anlatım.
15. Hafta Final
16. Hafta Final
17. Hafta Final

ÖÇ-1Dunya tiyatrosunun tarihini öğrenmesi
ÖÇ-2Dunya kültürü ve sanatının geçirdiği evrelerini öğrenmesi
ÖÇ-3mesleği için gerekli entelektüel alt yapıya kavuşması
PÇ-1Sanat ve sanat yönetimi ile ilgili malzeme ve teknikler ile kavram ve terimler konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-2Sanatın her alanında tarihsel örnekleri, dönemleri, akım ve sanatçıları üslup, konu ve malzeme ve teknik özellikleri ile tanıyacak şekilde sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-3Mesleki etik değerler konusunda bilgi sahibidir
PÇ-4Sanat Yönetimi ile ilgili kurumsal (Resmi veya özel kurumlar –Kültür Bakanlığı, Kültür Müdürlükleri, İl Kültür Başkanlıkları, Sanat Vakıf ve Dernekleri gibi-, Müzecilik, Sanat Galericiliği, Sanat Müzayedeciliği, Sanat Fuarcılığı, Sanat Yayıncılığı, Festival organizasyonu, tiyatro, opera ve sahne sanatları ile ilgili diğer alanlarda) yapılanma ve süreçler hakkında bilgi sahibidir. Bu bilgileri uygulayabilir.
PÇ-5Zaman ve mekan koşullarını değerlendirerek bu koşullar çerçevesinde bir proje tasarlar ve yönetir.
PÇ-6Tanıtım ve halkla ilişkiler alanlarındaki temel bilgilere sahiptir ve bu bilgileri kullanır
PÇ-7Alanıyla ilgili temel sorunları tanır ve bu sorunları tartışır. Bu sorunları Küresel ve bölgesel sorunlarla (çevre vb.) ilişkilendiren tasarımlar gerçekleştirebilir.
PÇ-8İşletmecilikle ilgili temel bilgilere sahiptir ve sanat yönetimiyle ilişkilendirebilir.
PÇ-9Yeniliklere açıktır ve yenilikleri alana uyarlayabilir
PÇ-10Dünya’daki ve Türkiye’deki önemli sanat kurum ve etkinliklerini tanır ve bunların yerini belirleyebilir.
PÇ-11Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini ekonomik anlamda yapılandırabilir
PÇ-12Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini kültürel anlamda yapılandırabilir.
PÇ-13Kütüphane ve arşiv çalışmasının önemini bilir ve araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-14Sanat ve kültür alanında disiplinlerarası düşünür, Sanat Yönetiminin farklı alt disiplinlerini değerlendirecek çözümleyici bakış açısına sahiptir.
PÇ-15Sanat ve Sanat Yönetimi ile ilgili yasal düzenleme ve işlemler konusunda bilgi sahibidir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15