Fen-Edebiyat Fakültesi
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

Kriptografi

MB0055 Kriptografi 2/2/0 SA Türkçe 5
Bu dersin amacı, öğrenciye bilgisayar güvenliği konusunda şifreleme, işletim sistemi güvenliği, ağ güvenliği ve kullanıcı ve rol dağıtımına bağlı güvenlik konularını öğretmektir. Bu ders bittikten sonra, öğrenciler orta düzeyde karmaşıklık seviyesine bağlı güvenli sistemleri analiz etmek ve tasarlamak yetilerine sahip olabileceklerdir
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Temel programlama bilgisi, temel olasılık&istatistik ve sayılar kuramı bilgisi ve kaynakları takip edebilme açısından temel düzeyde ingilizce bilgisi gerekli ve yeterlidir.
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Hamiyet Büşra Bozoğlu
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma: 13:00-14:50, AKLAB B2FEFPC2 & CATS Cuma: 15:00-16:50, AKLAB B2FEFPC2 & CATS
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı: 10:00-11:00 İncirli Yerleşkesi 4B-01
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -  Teorik Konu Anlatımı
Temel Kaynaklar -  William Stallings , Cryptography and Network Security Principles and Practice,Seventh Edition

Diğer Kaynaklar -  Prof. Dr. Ersan AKYILDIZ- Doç. Dr. Ali DOĞANAKSOY ve diğerleri, Kriptolojiye Giriş Ders Notları,  Şubat 2004
1. Hafta Kriptolojiye Giriş Sözlü anlatım
2. Hafta Klasik Kripto Sistemler Sözlü anlatım
3. Hafta Temel Sayılar Teorisi Sözlü anlatım
4. Hafta Sonlu Cisimler Sözlü anlatım
5. Hafta Sayılar ve Polinomlar Üzerine Temel Aritmetik İşlemler Sözlü anlatım
6. Hafta Simetrik Şifreler Sözlü anlatım,
7. Hafta Blok Şifreler ve Veri Şifreleme Standardı Sözlü anlatım,
8. Hafta Ara Sınav Sınav
9. Hafta Diğer bazı açık-anahtar şifreleme sistemleri Sözlü anlatım
10. Hafta Gelişmiş Şifreleme Standardı Sözlü anlatım
11. Hafta Rastgele Bit Üretimi ve Akış Şifreleri Sözlü anlatım
12. Hafta Ortak Anahtar Şifreleme ve RSA Sözlü anlatım
13. Hafta Diğer Ortak Anahtar Şifreleme Sistemleri Sözlü anlatım
14. Hafta Kriptografik Karma İşlevler Sözlü anlatım
15. Hafta Digital İmza ve Özet Fonksiyonlar Sözlü anlatım
16. Hafta Final Haftası Sınav
17. Hafta Final Haftası Sınav

ÖÇ-1Bilgisayar güvenliğindeki temel ilkeleri öğrenir ve bilgi hırsızlığında etik değerlerin önemini tartışır. Tehdit modelleri ve ortak ağ güvenlik amaçlarını tanımlar.
ÖÇ-2Şifre ve şifreleme protokolleri, karıştırma fonksiyonlarını, tek yönlü fonksiyonları, bilinen anahtar kriptosunu öğrenir.
ÖÇ-3Galois cebri ve sayılar kuramını anımsar, şifreleme algoritmalarındaki önemlerinin altını çizer ve nasıl uygulanacağını anlar.
ÖÇ-4Ağ güvenliğinde temel kavramları öğrenir. Savunma türlerini analiz eder. DNS ve IPSec uygulamaları konusunda örnek senaryoları dramatize eder.
ÖÇ-5İşletim Sistemi Güvenliğinin önemini anlar. Karşılaşılan sorunlara yalın yanıtlar arar.
PÇ-1Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÇ-2Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarındaki problemleri saptar, tanımlar, analiz eder; araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-4Matematik disiplinine sahip olarak, bilgisayarın işleyiş mantığını anlar ve hesaba dayalı düşünme yeteneği kazanır.
PÇ-5Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında karşılaşılan problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak etkin bir biçimde çalışır.
PÇ-6En az bir yabancı dil bilgisine ve Türkçe, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
PÇ-7Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
PÇ-8Mesleki etik ve sorumluluk bilincindedir.
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahiptir.
PÇ-10Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
PÇ-11Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini toplum yararına kullanır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11