Fen-Edebiyat Fakültesi
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

Diferansiyel Denklemler I

MB0011 3 Diferansiyel Denklemler I 2/2/0 Z Türkçe 5
Öğrencilere diferansiyel denklemlerin temel kavramlarını öğretmek ve onları bu kavramları kullanabilir düzeye getirmek.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Emel YAVUZ
Asistanlar Arş. Gör. Tuğba SARICAOĞLU
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba 09:00-10:45; Perşembe 09:00-10:45
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Ders anlatımı ve uygulamalar.
Temel Kaynaklar Nagle, E. B. Saff, A. D. Snider, Diferansiyel Denklemlerin Temelleri, 8. Baskıdan Çeviri, Nobel Yayınları.

E. Boyce and R.C. DiPrima, Elementer Diferansiyel Denklemler ve Sınır Değer Problemleri, 10. Baskıdan Çeviri, Palme Yayıncılık.

Diğer Kaynaklar A. Dernek, N.Dernek, Diferansiyel Denklemler, Birsen Yayınları, 2001.
1. Hafta 1. Giriş 1.1 Ön Bilgi 1.2 Çözümler ve Başlangıç Değer Problemleri Konu anlatımı ve uygulamalar
2. Hafta 2. Birinci Basamaktan Diferansiyel Denklemler 2.2 Değişkenlerine Ayrılabilir Denklemler Konu anlatımı ve uygulamalar
3. Hafta 2.3 Lineer Diferansiyel Denklemler Konu anlatımı ve uygulamalar
4. Hafta 2.4 Tam Diferansiyel Denklemler 2.5 Özel İntegral Çarpanları Konu anlatımı ve uygulamalar
5. Hafta 2.6 Değişken Değiştirme ve Dönüşümler Konu anlatımı ve uygulamalar
6. Hafta 4. İkinci Basamaktan Lineer Diferansiyel Denklemler 4.2 Lineer Homojen Diferansiyel Denklemler: Genel Çözüm Konu anlatımı ve uygulamalar
7. Hafta 4.3 Kompleks Köklü Karakteristik Denklemler Konu anlatımı ve uygulamalar
8. Hafta 4.4 Homojen Olmayan Denklemler: Belirsiz Katsayılar Yöntemi 4.5 Süperpozisyon İlkesi ve Değiştirilmiş Belirsiz Katsayılar Konu anlatımı ve uygulamalar
9. Hafta 4.6 Parametrelerin Değişimi Konu anlatımı ve uygulamalar
10. Hafta 4.7 Değişken Katsayılı Denklemler Konu anlatımı ve uygulamalar
11. Hafta 6. Yüksek Basamaktan Lineer Diferansiyel Denklemlerin Temel Teorisi 6.1 Lineer Diferansiyel Denklemlerin Temel Teorisi Konu anlatımı ve uygulamalar
12. Hafta 6.2 Sabit Katsayılı Lineer Homojen Denklemler Konu anlatımı ve uygulamalar
13. Hafta 6.3 Belirsiz Katsayılar ve Yok Etme Metodu Konu anlatımı ve uygulamalar
14. Hafta 6.4 Parametrelerin Değişimi Metodu Konu anlatımı ve uygulamalar
15. Hafta Final Sınavları
16. Hafta Final Sınavları
17. Hafta final sınavları
Kısa sınav(lar) 6 20

ÖÇ-1Diferansiyel denklemlerin tanımını anlar ve sınıflandırır.
ÖÇ-2Diferansiyel denklemlerin çözümleri ve başlangıç değer problemleri kavramlarını anlar.
ÖÇ-3Birinci basamaktan diferansiyel denklemleri analiz eder ve çözümlerini bulur.
ÖÇ-4İkinci basamaktan lineer diferansiyel denklemleri analiz eder ve çözümlerini bulur.
ÖÇ-5Yüksek basamaktan lineer diferansiyel denklemleri analiz eder ve çözümlerini bulur.
PÇ-1Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÇ-2Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarındaki problemleri saptar, tanımlar, analiz eder; araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-4Matematik disiplinine sahip olarak, bilgisayarın işleyiş mantığını anlar ve hesaba dayalı düşünme yeteneği kazanır.
PÇ-5Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında karşılaşılan problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak etkin bir biçimde çalışır.
PÇ-6En az bir yabancı dil bilgisine ve Türkçe, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
PÇ-7Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
PÇ-8Mesleki etik ve sorumluluk bilincindedir.
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahiptir.
PÇ-10Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
PÇ-11Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini toplum yararına kullanır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11