Fen-Edebiyat Fakültesi
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

Olasılık ve İstatistiğe Giriş

MBT1007 1 Olasılık ve İstatistiğe Giriş 4/0/0 TBD Türkçe 6
Dersin Amacı Bu derste öğrencinin olasılık ve istatistik teorisinin temel argümanlarını anlaması ve uygulama yapacak yeterliliğe ulaşması beklenmektedir.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Matematiksel ifadeleri okumak, anlamak, formüle etmek ve temel matematiksel olguları (Calculus I ve Calculus II dersinde öğrenilen) uygulayabilecek alt yapıya sahip olmak.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Uğur GÖNÜLLÜ
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi 09:00-11:00, Çarşamba 11:00-13:00
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe 10:00-11:00, 3-A-15
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders anlatımları ve uygulamalar.
Temel Kaynaklar I. Miller, M. Miller, John E. Freud’dan Matematiksel İstatistik (Çeviri: Ümit Şeneşen), Literatür Yayıncılık, 2002.
Diğer Kaynaklar Sheldon M. Ross, OLASILIK ve İSTATİSTİĞE GİRİŞ -Mühendisler ve Fenciler için (Çeviri editörleri: Salih Çelebioğlu, Reşat Kasap), NOBEL Akademik Yayıncılık, 2015.

Seymour Lipschutz, Marc LIPSON, OLASILIK (Çeviri Editörü: Tahir Khaniyev), NOBEL Akademik Yayıncılık, 2013.
1. Hafta Kümeler, Kombinatorik Metotlar, Binom Katsayıları Konu anlatımı ve uygulamalar
2. Hafta Örneklem Uzayı, Bir Olayın Olasılığı, Olasılık Kuralları, Koşullu Olasılık, Bağımsız Olaylar, Bayes Teoremi Konu anlatımı ve uygulamalar
3. Hafta Rasgele Değişkenler, Kesikli Olasılık Dağılımı, Konu anlatımı ve uygulamalar
4. Hafta Sürekli Rassal Değişkenler, Çok Değişkenli Dağılımlar, Konu anlatımı ve uygulamalar
5. Hafta Marjinal Dağılımlar, Koşullu Dağılımlar Konu anlatımı ve uygulamalar
6. Hafta Bir Rasgele Değişkenin Matematiksel Beklentisi, Momentler Konu anlatımı ve uygulamalar
7. Hafta Chebyshev Teoremi, Moment Üreten Fonksiyonlar, Çarpım Momentleri, Koşullu Beklenti Konu anlatımı ve uygulamalar
8. Hafta Kesikli Düzgün Dağılım, Bernolli Dağılımı, Binom Dağılımı, Negatif Binom ve Geometrik Dağılımlar Konu anlatımı ve uygulamalar
9. Hafta Hipergeometrik Dağılım, Poisson Dağılımı, Konu anlatımı ve uygulamalar
10. Hafta Sürekli Düzgün Dağılım, Normal Dağılım Konu anlatımı ve uygulamalar
11. Hafta Binomial Dağılıma Normal Yaklaşım, Poisson Dağılıma Normal Yaklaşım Konu anlatımı ve uygulamalar
12. Hafta Kitle ve Örneklem, Tekrarlı ve Tekrarsız Örneklem Konu anlatımı ve uygulamalar
13. Hafta Rastgele Örneklem, Ortalamanın Örneklem Dağılımı, Ortalamanın Örneklem Dağılımı: Sonlu Kitle Konu anlatımı ve uygulamalar
14. Hafta Ortalama Tahminleri Konu anlatımı ve uygulamalar
15. Hafta Final Haftası Sınav
16. Hafta Final Haftası Sınav
17. Hafta Final Haftası Sınav

ÖÇ-1Permütasyon ve kombinasyon hesaplar.
ÖÇ-2Bir rassal değişken nedir anlar.
ÖÇ-3Deney, sonuç, örneklem uzayı, olay gibi temel olasılık terminolojilerini tanımlar.
ÖÇ-4Bir olasılık dağılım ve olasılık yoğunluk fonksiyonunu tanımlar.
ÖÇ-5Matematiksel beklenti kavramını anlar.
ÖÇ-6Ortak, marjinal ve koşullu dağılım kavramlarını açıklar.
ÖÇ-7Özel olasılık dağılımlarının ne zaman/nerede kullanılması gerektiğini anlar.
ÖÇ-8Çeşitli özel sürekli dağılımları tanımlar.
ÖÇ-9Bağımsız problem çözebilir.
PÇ-1Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÇ-2Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarındaki problemleri saptar, tanımlar, analiz eder; araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-4Matematik disiplinine sahip olarak, bilgisayarın işleyiş mantığını anlar ve hesaba dayalı düşünme yeteneği kazanır.
PÇ-5Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında karşılaşılan problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak etkin bir biçimde çalışır.
PÇ-6En az bir yabancı dil bilgisine ve Türkçe, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
PÇ-7Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
PÇ-8Mesleki etik ve sorumluluk bilincindedir.
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahiptir.
PÇ-10Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
PÇ-11Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini toplum yararına kullanır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11