Fen-Edebiyat Fakültesi
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

Sayısal Yöntemler

MBT1008 1 Sayısal Yöntemler 4/0/0 TBD Türkçe 6
Matematiksel problemlerin çözümlerini bulmak için kullanılan temel nümerik metodlar, algoritmalar ve programlama teknikleri anlatılmaktadır. Bu dersin sonunda öğrenci temel analiz tekniklerini kullanarak geliştirilen nümerik metodlarla verilen bir probleme nümerik olarak nasıl yaklaşım yapılacağını öğrenir.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Günay Aslan, Dr. Öğr. Üyesi Uğur Gönüllü
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba 11:00-13:00 Çarşamba 13:00-15:00
Görüşme Saatleri ve Yeri 3-A-15, Salı 10:00-11:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Konu anlatımı ve uygulamalar.
Temel Kaynaklar -Richard L. Burden and J. Douglas Faires Numerical Analysis, ninth edition, Brooks/Cole, Cengage Learning 2011, ISBN-13:978-0-538-73564-3.
Diğer Kaynaklar -Cheney,W.,-Kincaid,D., Numerical Mathematics and Computing,Brooks,1985

-K. Atkinson and W. Han, Elementary Numerical Analysis, John Wiley, 3rd edition.
1. Hafta Ön Bilgiler: Limit ve Süreklilik, Diferansiyellenebilme, İntegral, Taylor Polinomları ve Serileri Sözlü Anlatım ve Uygulama
2. Hafta Yuvarlama Hataları, Ondalık Makine Sayıları ve Yakınsama Hızı Sözlü Anlatım ve Uygulama
3. Hafta İkiye Bölme Metodu; Sabit Nokta İterasyonu Sözlü Anlatım ve Uygulama
4. Hafta Newton ve Secant Metotları Sözlü Anlatım ve Uygulama
5. Hafta Regula Falsi Metodu, İnterpolasyon Sözlü Anlatım ve Uygulama
6. Hafta Lagrange İnterpolasyon Polinomları, Neville Metodu Sözlü Anlatım ve Uygulama
7. Hafta Ters İnterpolasyon, Bölünmüş Farklar Sözlü Anlatım ve Uygulama
8. Hafta İleri, Geri Farklar Sözlü Anlatım ve Uygulama
9. Hafta Merkezi Farklar Sözlü Anlatım ve Uygulama
10. Hafta Nümerik Diferansiyel, Richardson Ekstrapolasyonu Sözlü Anlatım ve Uygulama
11. Hafta Nümerik İntegrasyon, Açık ve Kapalı Newton-Cotes Formülleri Sözlü Anlatım ve Uygulama
12. Hafta Bileşik Nümerik İntegrasyon ve Bileşik İntegral Hesabında Oluşan Yuvarlama Hataları Sözlü Anlatım ve Uygulama
13. Hafta Romberg İntegrasyonu, Başlangıç Değer Problemlerinin Nümerik Çözümleri: Euler, Orta-Nokta Metodu Sözlü Anlatım ve Uygulama
14. Hafta Modifiye Edilmiş Euler, Heun ve Runge-Kutta Metodları Sözlü Anlatım ve Uygulama
15. Hafta Final Sınavları Sınav
16. Hafta Final Sınavları Sınav
17. Hafta Final Sınavları Sınav

ÖÇ-1Lagrange polinomlarını kullanarak eğri uydurması için polinomsal interpolasyon yapar, Neville metodunu öğrenir ve uygular, Newton bölünmüş fark algoritmasını kullanır.
ÖÇ-2Bir fonksiyonun türevine yapılan yaklaşım için kullanılan fark formüllerinin çıkarımını yapar ve Lagrange polinomlarını kullanarak yaklaşımdaki hatayı hesaplar.
ÖÇ-3Açık-kapalı Newton-Cotes formüllerini, yamuk ve Simpson kurallarını kullanarak nümerik belirli integrasyon hesabı yapar, bileşik intgrasyon formüllerini elde eder ve kullanır.
ÖÇ-4Genelleştirilmiş integralleri nümerik metodlar kullanarak hesaplar.
ÖÇ-5Standart IEEE ikili kayan nokta aritmetiğini, makine hassasiyetini anlar ve hatasını hesaplar.
ÖÇ-6Fonksiyonlara Taylor polinomlarını kullanarak yaklaşım yapar ve oluşan hata için üst sınır hesaplar.
ÖÇ-7İkiye bölme algoritmasinı kullanarak f(x)=0 denklemini çözer ve verilen bir hassasiyet için gerekli olan adım sayısını hesaplar.
ÖÇ-8f(x) fonksiyonunun sabit noktalarını iteratif yöntem kullanarak hesaplar.
ÖÇ-9Verilen bir telorans aralığı için Newton, Newton-Raphson ve secant methodlarını kullanarak f(x)=0 denkleminin çözümlerini bulur.
PÇ-1Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÇ-2Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarındaki problemleri saptar, tanımlar, analiz eder; araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-4Matematik disiplinine sahip olarak, bilgisayarın işleyiş mantığını anlar ve hesaba dayalı düşünme yeteneği kazanır.
PÇ-5Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında karşılaşılan problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak etkin bir biçimde çalışır.
PÇ-6En az bir yabancı dil bilgisine ve Türkçe, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
PÇ-7Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
PÇ-8Mesleki etik ve sorumluluk bilincindedir.
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahiptir.
PÇ-10Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
PÇ-11Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini toplum yararına kullanır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11