Fen-Edebiyat Fakültesi
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

Genel Matematik II

MCB3002 1 Genel Matematik II 2/2/0 TBD İngilizce 5
Bu dersin amacı özellikle ekonomi, iş ve sosyal bilimlerde ihtiyaç duyulan matematik konularını öğretmektir. Bu konular şu şekilde sıralanabilir integral, integralin uygulamaları, çok değişkenli fonksiyonlar ve doğrusal denklem sistemleri, eşitsizlikleri ve bunların çözüm yöntemleridir.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar İngilizce yeterlilik
Öğretim Üyeleri
Ders Gün,Saat ve Yeri A Grubu: Pazartesi 09:00-10:45 - Çarşamba 13:00-14:45 B Grubu: Pazartesi 11:00-13:45 - Çarşamba 15:00-17:45
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi 16:00-17:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
sözlü sunum ve problem çözümleri
Temel Kaynaklar
1. Calculus, For Business, Economics, and The Social and Life Sciences, R. A.
Barnet,  M. R. Ziegler, K. E. Bayleen, Twelfth Edition.

2. Raymond A. Barnett, Michael R. Ziegler, Karl E. Byleen, Dave Sobecki - College Algebra, (Ninth Edition)  -McGraw-Hill (2011)
Diğer Kaynaklar
1. Calculus, For Business, Economics, and The Social and Life Sciences, Laurence
D.Hoffmann Gerald L.Bradley Fourth Edition

2. Paul, Richard S.‐, Shaevel, M.Leonard. Essentials of Technical Mathematics

3. Bernhardt, Grossnickle, Reckzeh.Discovering Structure In Algebra

4. Hockett Sternstein, Second Edition, Applied Calculus

5. İktisatçılar ve İşletmeciler için İktisat ve İşletme Problemlerine Uygulamalı
GENEL MATEMATİK, Prof.Dr.İbrahim Doğan, Prof.Dr.Necdet Tekin, DER Yayınları
1. Hafta Türev ve uygulamaları genel tekrar sözlü sunum problem çözümü
2. Hafta Ters türev belirsiz integral Değişken değiştirme yöntemi Diferansiyel denklemler: Büyüme ve bozulma sözlü sunum problem çözümü
3. Hafta Belirli integral Kalkülüsün temel teoremi Bölüm tekrar soruları sözlü sunum problem çözümü
4. Hafta Eğriler arasında kalan alan İş ve ekonomide integral uygulamaları sözlü sunum problem çözümü
5. Hafta Kısmi integrasyon Integral tablosu Bölüm tekrar alıştırmaları sözlü sunum problem çözümü
6. Hafta Çok değişkenli fonksiyonlar Kısmi türev Maksimum minimum problemleri sözlü sunum problem çözümü
7. Hafta Lagrange çarpanı ile maksimum minimum Arasınav tekrar sözlü sunum problem çözümü
8. Hafta Arasınav sınav
9. Hafta Dikdörtgensel bölge üzerinde iki katlı integral Daha genel bölgeler üzerinde iki katlı integral Bölüm tekrarı alıştırmalar sözlü sunum problem çözümü
10. Hafta Denklem sistemleri Çok değişkenli doğrusal denklem sistemleri Matrisler sözlü sunum problem çözümü
11. Hafta Matrislerde işlemler Matrsin tersi ve matris denklemleri  sözlü sunum problem çözümü
12. Hafta Determinantlar ve Cramer yöntemi Eşitsizlik sistemleri Bölüm tekrar alıştırmaları sözlü sunum problem çözümü
13. Hafta Final sınavı hazırlık sözlü sunum problem çözümü
14. Hafta Final sınavı hazırlık sözlü sunum problem çözümü
15. Hafta Final sınavı  sınav

ÖÇ-11. Matematikte bulunan temel kavramları anlamak ve sayılar ile işlemler yapabilmek
ÖÇ-22. Matematiği İktisadi ve İdari Bilimler alanında uygulayabilmek
ÖÇ-33. Analitik düşünmeyi öğrenebilmek
ÖÇ-44. İş yaşamında karşılaşılan sayıları anlayabilmek ve yorumlayabilmek
PÇ-1Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÇ-2Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarındaki problemleri saptar, tanımlar, analiz eder; araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-4Matematik disiplinine sahip olarak, bilgisayarın işleyiş mantığını anlar ve hesaba dayalı düşünme yeteneği kazanır.
PÇ-5Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında karşılaşılan problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak etkin bir biçimde çalışır.
PÇ-6En az bir yabancı dil bilgisine ve Türkçe, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
PÇ-7Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
PÇ-8Mesleki etik ve sorumluluk bilincindedir.
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahiptir.
PÇ-10Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
PÇ-11Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini toplum yararına kullanır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11